Korupcija v zdravstvu: Milošević je prvi zdravnik v Sloveniji, ki je obsojen

Damijana Žišt Damijana Žišt
20.06.2019 15:25

Ljubljansko okrožno sodišče je danes izreklo prvo, še ne pravnomočno obsodilno sodbo zdravniku za koruptivna dejanja v zdravstvu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sodišče je zdravniku namesto štirih mesecev zaporne kazni, kot je bil predlog tožilstva, izreklo pogojno kazen desetih mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let. 
Bojan VELIKONJA/Dnevnik

Sodni senat ljubljanskega okrožnega sodišča je danes spoznal za kriva korupcijskih kaznivih dejanj zdravnika Zorana Miloševića, vodjo dejavnosti intervencijske nevrologije UKC Ljubljana, in Irmo Košutar Gašparić iz podjetja Animus. Zdravniku je sodišče za kaznivo dejanje nedovoljenega prejemanja daril v višini 7.200 evrov, ki naj bi jih dobil v zameno za dobavo medicinskega materiala za UKC Ljubljana od Animusa, izreklo pogojno kazen deset mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let, Košutar-Gašparićevi pa leto in šest mesecev zapora s preizkusno dobo treh let, ker je bila v preteklosti že pogojno kaznovana za ponarejanje listin. Dolžna sta plačati tudi sodne stroške, Milošević mora vrniti še podkupnino. Sodba še ni pravnomočna. Sicer pa kazniva dejanja, ki se očitajo obtoženim, zastarajo septembra letos. Milošević je prvi zdravnik v Sloveniji obsojen (še ne pravnomočno) zaradi korupcije v zdravstvu. 

Tožilstvo in obramba nezadovoljni s sodbo 

Tožilec Iztok Krumpak s specializiranega državnega tožilstva je sicer za obtoženega Miloševića predlagal izrek štirih mesecev zapora, ki se sicer lahko nadomestijo z delom v korist skupnosti, ter plačilo stranske denarne kazni 6 tisoč evrov, povračilo podkupnine v višini 7200 evrov ter plačilo sodnih stroškov. Za Košutar-Gašparićevo pa je predlagal dva meseca zapora in plačilo stranske denarne kazni v višini 1400 evrov in plačilo sodnih stroškov.
Zato je danes po izreku sodbe tožilec dejal, da “sicer nerad komentiram nepravnomočne sodbe, vendar je izrečena sodba opozorilo, da se tako ne sme delati". Na izrečeno sodbo se bo pritožil, saj je predlagal za oba obtožena zaporno ter stransko denarno kazen. Odvetnika obtoženega Miloševića in Košutar-Gašparićeve, odvetnik Milan Krstić in Janez Koščak, pa sta bila ogorčena nad izrekom obsodilne sodbe, "saj sodišče sploh ni upoštevalo dokazov obrambe, samo tožilstva", je dejal Krstić. Zato sta oba dejala, da se bosta o možnosti pritožbe na višje sodišče najprej pogovorila s klienti, ki danes nista prišla na izrek sodbe, ker to ni obvezno.
Po mnenju tožilstva naj bi bil Milošević storil kaznivo dejanje pred desetimi leti, ko naj bi bil poskrbel, da je UKC Ljubljana določen medicinski pripomoček - gre za tako imenovane aligatorje za zdravljenje možganske kapi - naročil pri Animusu, v zameno pa naj bi bil prejel 7200 evrov nagrade v treh obrokih. Oba obtožena sta dejanja zanikala. Vendar je sodišče v izreku sodbe v celoti sledilo očitkom tožilstva. 
"Sodišče je iz listinske dokumentacije v sodnem spisu ugotovilo, da sta obtožena storila očitana kazniva dejanja, kot jima jih očita tožilstvo. Podjetje Animus oziroma njegova direktorica Košutar-Gašparić je leta 2009 trikrat nakazalo denar na račun Miloševićevega espeja oziroma zavoda v skupni višini 7.200 evrov v zameno za to, da je UKC Ljubljana po njegovem predlogu kupil deset aligatorjev od Animusa. Zato je senat v tem delu v celoti sledil tožilstvu, ni pa sledil glede predlagane kazni. Sodišče meni, da je za oba obtožena primerna opominjevalna kazenska sankcija, torej pogojna kazen. Košutar-Gašparićevi je senat izrekel nekoliko višjo kazen, ker je bila enkrat že pogojno obsojena, Milošević pa še ne," je v izreku sodbe poudaril predsednik senata sodnik Srečko Škerbec. 

Zaradi sumov korupcije sojenje v jeseni

Sicer pa Miloševića jeseni čaka še en kazenski postopek, prav tako zaradi očitkov tožilca Iztoka Krumpaka, ki se nanašajo na korupcijo v zdravstvu. Na predobravnavnih narokih krivde niso priznali. Tožilec sedmim zdravnikom, tudi Miloševiću, očita, da so od podjetja Emporium Medical prejemali podkupnino v zameno za dobavo medicinske opreme, ki jo je prodajalo podjetje Emporium Medical. Milošević naj bi bil glede na očitke v obtožnici prejel najvišjo podkupnino, in sicer nekaj več 143 tisoč evrov. V obtožnici so se znašli še zdravniki, predstojnik ortopedske klinike UKC Ljubljana Vane Antolič, Rok Vengust, ortoped v novomeški bolnišnici, Gregor Kavčič, travmatolog v celjski bolnišnici, Miodrag Vlaović, Samo Karel Fokter, nekdanji vodja ortopedije v celjski bolnišnici, ortoped iz Valdoltre Robert Janez Cirman ter vodja lekarne v Ortopedski bolnišnici Valdoltra Nataša Faganeli, študent Mihael Štamberger Milošević, sin Zorana Miloševića, nekdanja komercialista v Emporiu Medical, Darko Žafran in Jana Šturm, nekdanja zakonita zastopnica Emporia Medical, danes prokuristka, zaposlena v družbi Advanta, ki se ukvarja s prodajo medicinskih pripomočkov na debelo. Med obtoženimi je tudi gospodarska družba Advanta oziroma njen zakoniti zastopnik.
 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta