Krčevina pri Vurbergu: Za napadalci streljal vse do avta?

Hojka Berlič Hojka Berlič
04.04.2019 15:56

Na sojenju Janku Tomiću, obtoženemu uboja in treh poskusov uboja napadalcev na njegovega sina, je sodišče zaslišalo dva od napadalcev in obtoženčeve sosede.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Z zaslišanjem dveh od četverice napadalcev na njegovega sina se je  na ptujskem sodišču nadaljevalo sojenje 51-letnemu Janku Tomiću. Vodja ptujskega sodišča Diana Šeruga Sagadin ga bremeni uboja in treh poskusov uboja, ker je v noči na 26. maj lani streljal proti Enu Mlakarju, Kristijanu Pfeiferju, Saši Vidoviču in Žanu Kreslinu, ko so ti, oboroženi z nožem in teleskopsko palico, prišli v Krčevino pri Vurbergu obračunat z njegovim sinom Žanom Tomićem. Obtoženčevo streljanje je bilo usodno za Kreslina, v nogo in ramo je zadel tudi Pfeiferja, kar pa je ta preživel.

Trdi, da so ga hoteli le prestrašiti

Kristijan Pfeifer je na današnjem naroku pričal, da se je s kolegi do Tomićevih prvič pripeljal okoli enajstih zvečer. Ker obtoženčevega sina še ni bilo doma, so se odpeljali in se znova vrnili okoli enih zjutraj ter parkirali kakšnih 200 metrov od hiše, z namenom, da bi razbili avto Žana Tomića. Medtem ko sta Pfeifer in Vidovič razbijala šipo avtomobila in rezala pnevmatike, naj bi bil Žan Tomić prišel iz hiše. Pfeifer je opisal, da sta se z Vidovičem takrat zagnala proti njemu. Čeprav je bil oborožen s teleskopsko palico in manjšim nožem, zatrjuje, da je s kolegom nameraval Tomića samo prestrašiti, nikakor pa ne ubiti. Pfeifer naj bi bil tudi z nogo brcnil v okno, pri čemer je počilo. "Nato sem iz čistega miru iz teme zaslišal strele. Bili smo razsvetljeni kot božična jelka od reflektorja pri hiši," se je dogajanja spominjal Pfeifer. In streljanje se je po njegovih besedah nadaljevalo neprekinjeno in z enega mesta, vse dokler niso pritekli do avta. Pfeifer je najprej sicer mislil, da nekdo strelja s plašilno pištolo, nato pa ga je med bežanjem, kak meter pred ograjo dvorišča, strel zadel v ramo. Takrat je druge opozoril, da gre za pravo pištolo. Pfeifer naj bi bil zadnji od bežeče četverice, nakar je pred njim na tla padel Kreslin, o katerem je danes pričal, da sploh ni stopil na dvorišče Tomićevih. Pfeifer je stekel proti ranjenemu Kreslinu in ga priganjal, da morajo zbežati, v tistem pa je dobil še en strel v nogo, zato je skupaj s kolegoma zbežal z avtomobilom.
Policisti so jih prestregli v Zgornjem Dupleku in poklicali tudi reševalce, a je bilo za Kreslina že prepozno.
Na vprašanje Tomićevega zagovornika Darjana Lampiča, kako bi se napad na obtoženčevega sina končal, glede na to, da je Pfeifer med preiskavo povedal, da je, ko nekaj spije, včasih agresiven, usodne noči pa naj bi bil užil tudi kokain, je Pfeifer odvrnil, da se ne bi zgodilo nič. Njihov namen naj namreč ne bi bil nikogar poškodovati, temveč so sina obtoženca želeli z napadom le prestrašiti in so si prizadevali, da ne bi pritekel za njimi in tako videl njihove registrske oznake. Zanikal je tudi, da je bil zamaskiran z ruto, na kateri so našli njegove biološke sledi.

Sosede je zbudilo pokanje

Manj zgovoren je bil drugi zaslišani od četverice napadalcev Eno Mlakar, saj se dogodka, ki je po njegovih besedah na njem pustil hude duševne posledice, menda ne spominja dobro. Sam sicer tako kot Kreslin sploh ni stopil na dvorišče, je vztrajal Mlakar in še povedal, da dogajanja pred vhodnimi vrati zaradi zastrtega pogleda ni videl. "Vem, da smo naredili napako, in mi je žal. Ampak ne bi bilo treba, da se je končalo tako, kot se je. Če bi obtoženi streljal v zrak, bi bil Žan danes še med nami," je dejal Mlakar.
Na sodišče so danes prišli tudi trije sosedje, ki pa so povedali le, da jih je iz sna zbudilo pokanje, a niso vedeli, da je to bilo streljanje. V bližini, ob Dravi, je namreč prostor, kjer se večkrat organizirajo zabave, zato hrup in celo občasno pokanje petard ne bi bilo nič nenavadnega. Ena od sosed je ob pokanju pomislila le na lovce. Nihče od njih pa ni znal odgovoriti na vprašanje tožilke, koliko pokov je bilo in ali so bili med njimi opaznejši presledki.
Ptujsko sodišče je sicer že junija lani kaznovalo vse tri napadalce na sina obtoženega. Vsi so priznali kaznivi dejanji nasilništva in poškodovanja tuje lastnine ter dobili od leta do leta in osem mesecev zapora. Tomić očitanih kaznivih dejanj, za katera mu grozi visoka zaporna kazen, ne priznava, saj vztraja, da je streljal v silobranu in da ni meril v bežeče napadalce, ampak v temo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta