Kriminalisti o umoru pod Lisco: Krvniku je brezpogojno zaupala

O tragediji, ki pretresa Posavje in Slovenijo, so danes za javnost spregovorili tudi policisti, a so bili zaradi zaščite mladoletnih oseb v izjavi zelo previdni. Presenetljiv pa je odgovor Centra za socialno delo Posavje, ki pravi, da je leta 2020 oče otrok, torej osumljeni, prijavil nasilje nad svojo ženo "s strani tretje osebe"

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Na truplu ženske, najdene v starejši hiši, so odkrili tako stare kot nove sledove nasilja.

Dragana Stanković, Dnevnik

Pomočnik vodje sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi (PU) Novo mesto Matjaž Štern je potrdil, da se je v torek v poznih popoldanskih urah na policijsko postajo Sevnica pripeljal 47-letni moški skupaj s svojimi šestimi otroki. "Policistom je v pogovoru povedal, da doma njegova žena leži mrtva. Policisti so iz njegove izjave ugotovili sumljive okoliščine in takoj odšli na kraj skupaj z ekipo nujne medicinske pomoči in zdravnikom," je dejal Štern.

Kot smo poročali, je družina živela v dotrajani hiši na območju Razborja tik pod Lisco, v zaselku Lisce. V hiši so policisti naleteli na truplo 41-letne ženske. Zdravnik je pri pregledu ugotovil, da ne kaže več znakov življenja, na truplu pa je odkril znake nasilja. V zadevo so se takoj vključili kriminalisti, preiskovalna sodnica in tožilka. Policisti in kriminalisti so tisto noč aktivno zbirali obvestila za razjasnitev okoliščin dogodka, v istem času je preiskovalna sodnica izdala tudi odredbo za obdukcijo trupla.

Umrla je nekaj ur pred prijavo

"Pri obdukciji, ki je bila opravljena v naslednjem dopoldnevu, so odkrili tako stare kot sveže sledove nasilja. Poškodbe, ki so nastale v torek, so bile tako hude, da je zaradi njih ženska v popoldanskih urah, nekaj ur pred prijavo, umrla," je povedal Štern. 47-letnemu osumljencu so istega večera odvzeli prostost in bo po zaključenih nujnih preiskovalnih dejanjih s kazensko ovadbo za kaznivo dejanje umora na posebno grozovit način priveden k preiskovalni sodnici na krško sodišče. Grozi mu najmanj petnajst let zapora.

Zaradi zaščite otrok Štern kaj več podrobnosti in okoliščin, ki so privedle do tako tragičnega dogodka, ni razkril. Tudi ni povedal, kakšne poškodbe je utrpela nesrečna ženska, čeprav so policisti to že razjasnili. Potrdil pa je, da je bila žrtev večkrat izpostavljena nasilju in da je bilo izvedenih ogromno aktivnosti tako policije kot drugih pristojnih institucij.

Družina pri intervencijah ni sodelovala

"Oškodovanka nas nikoli ni klicala, so nas pa večkrat klicali drugi občani, vendar kakršnegakoli odziva oziroma sodelovanja s strani družine nikoli ni bilo," je dejal Štern in dodal: "Intervencije so torej bile, PU Novo mesto je izvedla ogromno aktivnosti, toda ukrepi so, kakršni pač so. Vključeni so bili vsi mogoči timi, center za socialno delo in mnoge druge institucije, tudi v okviru morebitnega zanemarjanja in podobno. Toda, kot sem že poudaril, nismo prišli prav daleč, ker enostavno ni bilo sodelovanja, večjih pooblastil kot to pač nimamo."

Prepoved približevanja osumljencu sicer ni bila nikoli izrečena, je bil pa v preteklosti že obravnavan in tudi (še nepravnomočno) obsojen za kaznivo dejanje z elementi nasilja.

Je nasilje izvajala tretja oseba?

Tudi na Centru za socialno delo (CSD) Posavje so ob tragičnem dogodku globoko pretreseni, nam je dejala direktorica Marina Novak Rabzelj. Kot pravi, je center takoj poskrbel za otroke, stare od treh do petnajst let, in jih namestil v varno okolje, kjer imajo ves čas na voljo vso potrebno podporo in pomoč.

Zaradi "kompleksnosti družinske dinamike" so doslej sklicali več multidisciplinarnih timov, v katerih so poleg centra sodelovali policija oziroma kriminalisti, državno tožilstvo, zdravstvo in izobraževalne ustanove. "Z gospo smo opravili vrsto razgovorov in jo seznanili z možnostjo ukrepanja in varnega umika za njo in za otroke, če bi to potrebovala. Prav tako smo staršema skupaj s policijo, zdravstvom, šolo, vrtcem nudili pomoč pri vzgoji in oskrbi otrok ter pri urejanju medsebojnih odnosov. Gospa je izražala brezpogojno zaupanje v moža in ni omenjala ogroženosti ali nasilja v družini."

Družino so na centru spoznali pred štirimi leti, ko se je na njih obrnila po pomoč pri uveljavljanju socialnih transferjev. S prijavo o nasilju v družini na centru niso bili seznanjeni, pravi Rabzeljeva. "Smo pa bili konec leta 2020 seznanjeni, da je oče otrok prijavil nasilje nad svojo ženo s strani tretje osebe."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta