Kriminalisti razbili še en narkokartel in mu zasegli za več milijonov evrov droge

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
03.06.2021 19:07
V maju ni minil teden, da se naša policija ne bi pohvalila z dobrimi rezultati zoper kriminalce, ki so služili z drogo. Zdaj je sklepno akcijo predstavila še PU Novo mesto, ki je zasegla za več milijonov evrov droge.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zasežena droga je bila namenjena za prodajo v Sloveniji. 
Pu Novo Mesto

Po odmevnih aretacijah mamilarskih združb, ki so se v maju dogajale ena za drugo, so svojo uspešno akcijo predstavili še na Policijski upravi Novo mesto. Tamkajšnji kriminalisti so v sodelovanju z drugimi policijskimi upravami in tujimi varnostnimi organi presekali narko hobotnico, ki jo je v Sloveniji sestavljalo 17 osumljenih. Vsi so slovenski državljani, največ jih prihaja z območja Ljubljane, nekaj pa tudi z novogoriškega in celjskega konca. Osumljeni so stari od 30 do 53 let.

Roba iz Dominikanske republike

Hišne preiskave so kriminalisti in policisti opravili 18. maja. Zaradi preprodaje droge in pranja denarja je moralo v pripor devet ljudi. "Pri eni od hišnih preiskav so policisti odkrili skladišče, kjer so zasegli nekaj manj kot 79 kilogramov različnih prepovedanih drog, namenjenih oskrbi slovenskega tržišča, in to kokaina, heroina, amfetamina, sredstva za mešanje oziroma povečanje količine paracetamol, stiskalnic, kalupov in ostale opreme za mešanje in ponovno stiskanje ter pakiranje prepovedanih drog," je šef novomeških kriminalistov France Božičnik na tiskovni konferenci povzel rezultat sklepne akcije in dodal, da so policisti pri preostalih hišnih preiskavah (opravili so jih 18) zasegli še manjše količine mamila, razne beležke, prenosne telefone, SIM-kartice in gotovino, za katero sumijo, da izvira iz kaznivih dejanj. Policija vrednost zasežene droge ocenjuje na nekaj milijonov evrov, namenjena pa je bila za preprodajo v Sloveniji.

Preiskavo so kriminalisti pričeli v začetku 2018, ko jih je ameriška Uprava za boj proti drogam (DEA) obvestila, da so zaznali posameznike iz Slovenije, ki so se na območju Dominikanske republike dogovarjali za nakup večje količine prepovedane droge kokain. Z mednarodnim policijskim sodelovanjem z varnostnimi in pravosodnimi organi Srbije, Nemčije, Italije, ZDA in drugih evropskih držav so novomeški preiskovalci potrdili, da gre za organizirane in med seboj povezane posameznike, ki jih je vodil 36-letni Ljubljančan. Bil je povezan z dobavljavci droge iz Dominikanske republike, sostorilce v Sloveniji pa je razporejal na različne naloge, povezane s hranjenjem in preprodajo mamila v večjih količinah, tudi z ulično prodajo drog. "Tako so na primer nekateri skrbeli za varnost vodje kriminalne združbe in ga opozarjali na morebitno prisotnost policije v času njegovih sestankov, kjer so se dogovarjali o nabavi in preprodaji droge, drugi so skrbeli za skladišče, prenašanje v skladišče, razpakiranje in ponovno pakiranje ter pripravo za nadaljnjo prodajo, tretji so skrbeli za oskrbo kurirjev, ki so prepovedano drogo prenašali na določene lokacije do prodajalcev in podobno," je o delovanju združbe pojasnil Božičnik.

V Srbijo "odpotovalo" milijon evrov

Sedem od sicer 17 kazensko ovadenih zaradi droge so kriminalisti obremenili še za kaznivo dejanje pranja denarja, saj so ugotovili, da je sedmerica v sostorilstvu z za zdaj še neidentificiranimi člani mednarodne hudodelske združbe, ki je delovala v Italiji, Nemčiji, Srbiji in Sloveniji, med 1. junijem in 24. avgustom leta 2019 organizirala in sodelovala pri prenosih večjih količin denarja, pridobljenega v poslu z drogo. Policija je pri preiskavi uporabljala tudi prikrite preiskovalne ukrepe in tako med tajnim prisluškovanjem vpletenim v združbo prestregla, da se pripravlja prevoz večje količine denarja iz Slovenije v Srbijo. "O tem smo obvestili Upravo kriminalistične policije Republike Srbije, ki je uspela locirati ta denar in ga na območju Beograda tudi zasegla," je razkril Božičnik.

Ob novinarskem poizvedovanju, zakaj je preiskavo usmerjalo okrožno državno tožilstvo Krško, ko pa so osumljenci delovali na ljubljanskem, novogoriškem in celjskem koncu, je šef novomeških kriminalistov odgovoril, da zato, ker se je pokazalo, da je opisano delovanje osumljenih predstavljalo nadaljevanje kriminalnega početja organizacije, ki so jo novomeški kriminalisti v sodelovanju s hrvaškimi varnostnimi organi (in pod vodstvom tožilstva v Krškem) preiskovali že pred letom 2018, torej še preden je na zdaj prijete osumljene slovensko policijo opozorila ameriška DEA.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta