Mariborski zapori: Po zažigu žimnice napoved zaporniške stavke

Damijana Žišt Damijana Žišt
18.12.2019 20:20

Nekateri mariborski zaporniki opozarjajo, na slabe razmere, kot so prenatrpanost zapora, slaba hrana, slabo delo strokovnih delavcev in drugo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij priznavajo, da je (tudi) mariborski zapor prezaseden. Foto. Igor NAPAST
Igor NAPAST

V Zavodu za prestajanje kazni zapora Maribor je v soboto, 7. decembra, zapornik zažgal vzmetnico. Na srečo poškodovanih ni bilo, saj so požar pravočasno pogasili pravosodni policisti. Po naših podatkih naj bi bil ogenj zanetil 25-letni Primož Kokol iz Rač, večkratni povratnik, med drugim je bil obsojen zaradi nasilja nad starši. Zažig pa naj bi bil le opozorilo pred stavko zapornikov v mariborskem zaporu. Spletni portal 24 ur je poročal, da so zaporniki po dogodku v elektronskem sporočilu napovedali "štrajk", ker kazen prestajajo v nemogočih razmerah, kamor spadata tudi prenatrpanost zapora in domnevno slaba hrana. Če se razmere ne bodo izboljšale, zaporniki ne bodo več hodili na delo in ne bodo več jedli. Mimogrede, v zaprtem delu zapora zaporniki ne smejo uporabljati interneta - lahko pa imajo računalnik -, zato to lahko pomeni, da je imel zapornik, ki je poslal omenjeno elektronsko sporočilo, internet nelegalno.

Zažig vzmetnice ni bil kolektivno načrtovan

​​Na Upravi Republike Slovenije za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS) so nam povedali, da incidenta z zažgano žimnico, ki se je zgodil v zaporniški celici, zapornik, ki je bil v sobi sam, ni mogel načrtovati skupaj z večjim številom sojetnikov, prav tako mu pri tem ni mogel nihče pomagati. "Pravosodni policisti so se hitro odzvali in požar pred prihodom gasilcev pogasili. Za požar so bile po naših informacijah ključne predvsem osebne okoliščine konkretnega obsojenca," pravijo na URSIKS. Po naših podatkih ima omenjeni obsojenec že dalj časa duševne težave, med prestajanjem dosedanjih zapornih kazni je bil za nekaj časa nameščen tudi na forenzični oddelek mariborske psihiatrične bolnišnice.
Mariborski zaporniki tudi opozarjajo, da na 20 kvadratnih metrih biva šest obsojencev ali več. Na URSIKS priznavajo, da je zapor trenutno 115-odstotno zaseden, nič boljše ni v drugih slovenskih zaporih in Prevzgojnem zavodu Radeče, ki tudi spada pod okrilje URSIKS. "Kot vsi drugi moški zapori v Sloveniji je tudi mariborski prezaseden in na to že dalj časa opozarjamo. Ocenjujemo, da bi lahko prezasedenost moških zaporov dolgoročno reševali le z novogradnjo zapora v Ljubljani, kamor bi prerazporedili tudi zaprte iz drugih zaporov. Zato so trenutne kratkoročne rešitve premeščanje zaprtih z bolj zasedenih lokacij na manj zasedene, kar pa je v danih razmerah pomanjkanja dodatnih kapacitet težavno. Kljub temu je treba poudariti, da navedbe, po katerih bi bili zaprtim na voljo trije kvadratni metri ali manj bivalnega prostora, ne držijo," navajajo v URSIKS.

Očitki o slabi hrani in premalo odzivnih strokovnih delavcih

​​Mariborski zaporniki so v elektronskem sporočilu zapisali tudi, da je zajtrk, ki je menda slab, v zaporu ob 6.45 in da tisti, ki ne hodijo delat, čakajo na kosilo sedem do osem ur. Na URSIKS odgovarjajo, da je prehrana v zaporu pogosto predmet pritožb zaprtih, vendar je v večini primerov ugotovljeno, da so očitki o neustrezni prehrani neutemeljeni. To potrjujejo tudi zunanji nadzorni organi. Urnik obrokov je določen v dnevnem redu zavoda. Ob 6. uri v zavodu poteka bujenje, sledi delitev zajtrka, od 10.30 je v več skupinah malica za obsojence, ki delajo, od 13.30 pa kosilo, prav tako v več skupinah.
Na očitke zapornikov, da pedagoška služba ne sodeluje z zaporniki, na URSIKS odgovarjajo, da so to pavšalne navedbe. Vsak obsojenec ima po zakonu o izvrševanju kazenskih sankcij opredeljen osebni načrt, ki je individualiziran program prestajanja kazni zapora. Izdelajo ga strokovni delavci na podlagi ocene obsojenčevih potreb in tveganj za čas prestajanja kazni zapora in po odpustu z namenom, da se usposobi za življenje na prostosti brez kaznivih dejanj. Strokovni delavci med prestajanjem kazni zapora zaprtega spremljajo in vključujejo v različne programe v zavodu, vendar le, če si obsojeni to želi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta