Mater je zadavila s trakom od predpasnika

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
24.05.2019 17:42

Mariborsko sodišče je na kazensko odgovornost poklicalo 63-letno Ivico Kalšek, obtoženo, da je 1. marca letos vzela življenje 88-letni Ivanki Dovnik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pripravljen na to, da bo Ivica Kalšek dejanja po obtožbi zanikala, tožilec na predobravnavnem naroku ni povedal, kakšno kazen bi predlagal v primeru priznanja.
Sašo Bizjak

Prvega marca letos je v kraju Ošelj v občini Slovenska Bistrica nasilne smrti umrla 88-letna Ivanka Dovnik. Da ženska ne diha, je reševalcem naznanila njena 63-letna hči Ivica Kalšek. Povedala jim je, da se je sprla z materjo, jo odrinila od sebe, zaradi česar je mati padla in si poškodovala glavo. Nujna ekipa medicinske pomoči 88-letnici ni več mogla pomagati. Umrla je v domači hiši, reševalci pa so že na prizorišču tragedije ugotovili, da zanjo ni bil usoden padec, saj je bila zadavljena. O dogodku so obvestili policiste, Ivica Kalšek jih je počakala na kraju in se jim predala.

​Po preiskavi očitek zaostrili

Tri dni po dogodku je mariborska policijska uprava na tiskovni konferenci pojasnila, da so osumljeno kazensko ovadili zaradi uboja, za kar je predpisana kazen do 15 let zapora. V sodni preiskavi pa so se očitki zoper njo krepko zaostrili, saj je zdaj obtožena, da je mater umorila, za kar je zagrožena bistveno višja kazen - do 30 let zapora. Mariborski okrožni sodnik Danilo Obersnel je Ivico Kalšek na kazensko odgovornost poklical danes. Skrušena in vidno utrujena je v sodno dvorano vstopila v spremstvu pravosodnih policistov. Med branjem obtožnice so ji tekle solze po licih. Tožilstvo ji očita, da je mater umorila na zahrbten način. "Dvakrat jo je s polenom udarila po glavi in s tem pri njej povzročila motnjo zavesti, zaradi česar se 88-letnica ni mogla braniti. Nato jo je s hrbtne strani z ovratnim trakom od predpasnika pričela daviti in to počela, dokler ni ženska umrla," je tožilec Niko Pušnik prebral iz obtožnice. Pripravljen na to, da bo obtožena očitke zanikala, tožilec v sodni dvorani ni predstavil, kakšno kazen bi predlagal v primeru priznanja po hitrem postopku. Njegovo sklepanje je bilo pravilno. "Ne priznavam," je 63-letnica odgovorila sodniku, ko jo je pozval, naj se izjasni, ali je kriva ali ne.

Tragedija se je zgodila v rojstni hiši obtožene.
Vesna Lovrec

​Predlaga rekonstrukcijo dogodka

Ivico Kalšek v postopku brani odvetnik Aleš Kolšek. Med naštevanjem predlogov, katere dokaze naj sodišče izvede v procesu, je zagovornik jasno nakazal, da bo obrambo gradil na okoliščini, da je 88-letnica svojo hči tistega dne hudo razjarila in užalila, ko jo je zasipala z očitki, da je kriva za smrt lastnega brata, ki si je štirinajst dni pred tem vzel življenje. Prav to je bil menda povod, da je obtoženi, ki je tistega dne materi pripeljala zdravila, preveč zavrela kri. Kalškova v procesu bržkone ne bo bežala pred tem, da je odgovorna za smrt matere, tudi v preiskavi ni, ne pristaja pa na očitke, da je mater zahrbtno umorila.
Poleg neposrednega zaslišanja družinskih članov je Kolšek sodišču predlagal rekonstrukcijo dogodka in poslušanje posnetka na interventno številko 112, iz katerega po njegovih besedah izhaja, da je obdolžena, ki je poklicala na pomoč, operativcu na drugi strani telefonske linije opisovala, v kakšnem položaju leži mati. Zavzel se je tudi za to, da bi sodišče v postopku angažiralo izvedence medicinske stroke, klinične psihologije in psihiatrije. Prvega zaradi poškodb na oškodovanki, druga dva pa za oceno, v kakšnem stanju je bila obtožena, ki je očitno izgubila nadzor nad samo sabo.
Pričetek sojenja je sodnik Obersnel razpisal za 19. junij.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta