Med reševanjem gornika vojaški helikopter osvetljen z laserjem: Lahko bi prišlo do resnih posledic, opozarja policija

ALA
18.04.2022 10:07

Po oddaji ponesrečenca je bil vojaški helikopter med letom osvetljen z lasersko svetlobo zelene barve.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Včeraj se je gornik poškodoval na območju Kredarice, kjer je ustrezno opremljen zdrsnil. Reševali so ga gorski reševalci in posadka helikopterja Slovenske vojske. Po oddaji ponesrečenca je bil vojaški helikopter med letom osvetljen z lasersko svetlobo zelene barve, so sporočili s Policijske uprave Kranj.

Dejanje pomeni nevarnost za letalski promet

Do ogrožanja varnosti posadke po do sedaj zbranih podatkih sicer ni prišlo, če pa bo v nadaljevanju to še ugotovljeno, pa bodo policisti vodili postopek v smeri kaznivega dejanja. Dejanje namreč pomeni nevarnost za letalski promet in veliko nevarnost za poškodbe oči oziroma vida posadke. Laserski žarek namreč vsakič povzroči najmanj trenutno zaslepljenost vse posadke zaradi odboja žarkov po pilotski kabini, v najslabšem primeru pa lahko privede tudi do nenadzorovanih situacij v zraku,  strmoglavljenja  ali trajnih posledic na vidu. Laserji niso igrače, policija poziva k odgovornim dejanjem in naproša starše, da s tem seznanijo svoje otroke, saj so običajno oni tisti, ki otrokom kupujejo in dovoljujejo te predmete. Gre za prvi tak dogodek na Gorenjskem v letošnjem letu. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta