Migrante tihotapil v pasjih utah

Le.V.
09.07.2021 17:30
Mlademu Srbu, ki so ga včeraj na mejnem prehodu Gruškovje razkrinkali, da v tovoru skriva osem tujcev, grozi od treh do 15 let zapora.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hiške so merile 0,69 kvadratnega metra, odprtina za vrata pa je bila široka 36 centimetrov. Foto: POLICIJA
Policija

Na mednarodni prehod Gruškovje je v četrtek s tovornim vozilom srbskih registrskih oznak pripeljal 22-letni državljan Srbije in prijavil, da v tovornem delu prevaža lesene pasje ute. A policisti so pri temeljiti kontroli posumili, da so ute zgolj krinka, saj so z uporabo tehničnih sredstev posumili, da se med tovorom skrivajo ljudje. Pri nadaljnji kontroli so se sumi potrdili. Mladi Srb je tihotapil osem državljanov Sirije, ki niso imeli dovoljenja za vstop v Slovenijo. Po prepričanju policistov je osumljeni deloval z več sostorilci, ki so tujce skrili v pasje ute na način, da sami iz njih niso mogli izstopiti. Z zaprtjem v utesnjeni prostor so migrantom povzročili oteženo dihanje. Pasje hiše, v katerih je tihotapil ljudi, merijo 62 centimetrov v širino, 90 v višino, 112 v dolžino, odprtina za vrata pa v širino meri 36 centimetrov in v višino 40 centimetrov. V takih pogojih so bili nekateri izmed osmerice, in to kljub peklenskim temperaturam, še debelo oblečeni, da se ne bi poškodovali na žebljih in grobi površini v notranjosti pasje hiše.

"Z navedenim načinom prevoza je osumljeni povzročil nevarnost za življenje in zdravje tujcev," je v sporočilu za javnost poudaril tiskovni predstavnik mariborske policijske uprave Miran Šadl. Policisti so 22-letniku odvzeli prostost, zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države ga bodo privedli pred preiskovalnega sodnika ptujskega okrožnega sodišča. Mlademu Srbu za očitano kaznivo dejanje preti od tri do petnajst let zapora in še denarna kazen. Tako namreč določa kazenski zakonik v primeru, ko storilec pri očitanem kaznivem dejanju povzroči nevarnost za življenje ali zdravje ljudi ali taka dejanja stori kot član hudodelske združbe. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta