Munda še zdaleč ni edini, policisti in politiki že večkrat ujeti pijani

M.R., GR.G., STA
11.02.2019 18:21

Da smo vsi krvavi pod kožo, kaže tudi dejstvo, da tudi takšni ljudje, kot so politiki, diplomati in policisti kdaj pa kdaj prekršijo zakon.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Munda 
Andrej Petelinšek

In zadnja taka afera se je zgodila pretekli konec tedna, ko so policisti med nadzorom prometa ustavili šefa mariborskih kriminalistov Roberta Mundo. Alkotest je pokazal, da je imel v litru izdihanega zraka 0,51 miligrama alkohola. S tem dejanjem si je prislužil 16 kazenskih točk in globo v višini 900 evrov. Za 24 ur so mu tudi odvzeli vozniško dovoljenje in mu prepovedali nadaljnjo vožnjo. 
Munda je danes za Radio Maribor potrdil navedbe medijev, da so ga policisti v petek oglobili zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Dogodek obžaluje in pravi, da ne beži pred odgovornostjo. Prekršek je storil izven delovnega časa, postopek pa je bil po njegovih besedah povsem korekten. Povedal je tudi, da je globo že poravnal. 
Zanikal pa je, da je pred policisti sprva bežal. Za odstop z delovnega mesta po njegovem ni razlogov, saj ni funkcionar, ampak uslužbenec, je še povedal za omenjeni radio.
Direktor mariborske policijske uprave Danijel Lorbek pa je povedal, da policija do takšnih prekrškov nima tolerance, zato bo direktor zoper Mundo uvedel notranjevarnostni postopek, na podlagi ugotovitev pa bo vodstvo policije podalo nadaljnje ukrepe.

Med policisti kar nekaj primerov

A Munda nikakor ni osamljen primer v policijskih vrstah, prav tako pa so pod vplivom alkohola vozili tudi politiki in drugi predstavniki države.
Konec januarja letos so hudo pijanega uslužbenca policije v njegovem prostem času ujeli tudi v Ljubljani oziroma je za razkritje poskrbel sam, ker je povzročil prometno nesrečo. Vozil je prehitro in v križišču trčil v semafor. Nesreče ni prijavil. Ker razen semaforja in svojega avtomobila v njej ni nikogar poškodoval, tega niti ni bil dolžan storiti. Pa vendar so na prizorišče prispeli policisti, ker so nesrečo prijavili občani. Preizkus alkoholiziranosti je pri njem pokazal, da je imel v organizmu skoraj dva promila alkohola. To pa ni vse. Očividci dogajanja so ga zatožili, da je pred prihodom policije na kraj dogodka domnevno poskušal z vozila odstraniti registrske tablice. Pri tem pa mu je pomagal kolega, prav tako zaposlen v policiji, ki je pred trčenjem v semafor vozil za njim. Izkazalo se je, da je bil za volanom pijan tudi on, vendar precej manj. Napihal je 0,30 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka. Policija je zoper oba uvedla delovnopravni postopek.
Na prehodu iz leta 2009 v 2010 je v pol leta kar peterica modro uniformiranih sedla za volan pijana in povzročila nesrečo. Avgusta 2009 je vodnik službenega psa z mariborske policijske uprave vinjen trčil v parkiran avto. Skoraj v istem času je tudi delavec Urada za varnost in zaščito trčil v osebni avto, pijan seveda, in poškodoval dve potnici. 
Decembra 2009 je v trčenju policist iz Novega mesta hudo poškodoval 27-letno nosečo žensko. Ali je bil vinjen, niso ugotovili, saj je zavrnil preizkus z alkotestom, krvi pa mu niso odvzeli. Zaradi objektivne odgovornosti (ker policisti niso ravnali prav pri obravnavanju nesreče) je takrat odstopil direktor novomeške policijske uprave. V začetku leta 2010 je trčil sam direktor Uprave za varnost in zaščito Silvo Vrbanič, napihal je 0,65 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Sam je odstopil z mesta direktorja. Februarja 2010 pa je v potoku z avtom pristal policisti mariborske policijske uprave, nadzornik državne meje, in dobil odpoved, ker je vozil pijan. 
Dolg seznam znanih 

Igor Marentič.
Občina Postojna
Boštjan Trilar
Tit Košir
Peter Vilfan
Robert Balen
Gašpar Gašpar Mišič
Robert Balen
Ljubljana - Okrajno sodisce, Mala ulica. Sojenje. Natasa Vodusek.
Tit Košir
Ivan Molan
Robert Balen
Robert Balen
Zmago Jelinčič 
Robert Balen
Anton Anderlič
Tit Košir
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta