Najdba trupla ob tržaški obvoznici: Tožilstvo ne izključuje možnosti samomora, zdravnik ni opazil znakov nasilja

V nedeljo je osebje družbe Anas odkrilo truplo moškega, domnevno 55-letnega iranskega državljana. Po prvih ocenah kaže, da je za kruto dejanje poskrbel sam, saj sodni zdravnik na njem ni opazil znakov nasilja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Moški, ki so ga v nedeljo zjutraj našli mrtvega in zvezanega ob tržaški obvoznici, naj bi bil 55-letni iranski državljan K.B.
Fotodamj@n

Prav tako za zdaj ni dokazov, da je njegovo smrt povzročila druga oseba. Več bo pokazala obdukcija. Po prvih ugotovitvah naj bi šlo za iranskega državljana, starega 55 let, ki je umrl 36 do 48 ur pred nedeljskim odkritjem njegovega trupla, zvezanega in obešenega pod obvoznico pri izvozu za Ulico Valmaura. Bil je brez osebnih dokumentov, pri sebi pa je imel več listov, potrdil in zapiskov v italijanščini ter drugih jezikih. Med temi je zdravniško potrdilo z diagnozo anksiozno-depresivne motnje.

Truplo opazili delavci Anasa

Malo po osmi uri je v nedeljo zjutraj prispel klic v centralo cestne družbe Anas. Zaposleni, ki so pristojni za vzdrževanje ceste, so tehniku sporočili, da z roba hitre ceste (v smeri iz Trsta proti Miljam) visi truplo. Med predorom in izvozom za Valmauro, kjer so postavljali oznake za delovišče, so namreč delavci opazili zapuščen predmet in se ustavili. Na nevarnem cestnem odseku štiripasovnice, kjer ni odstavnega pasu in niti prostora za varno parkiranje, so omejili območje, se sklonili čez ograjo in opazili, da na vrvi visi obešeno truplo, z zvezanimi rokami in nogami ter zakritimi očmi.

Prihiteli so reševalci službe 118, karabinjerji, ki so nato prevzeli vodenje preiskave, policija in gasilci, ki so nesrečnika potegnili na rob ceste. Pod obvoznico je železnica, ob njej pa prepad. Peš se s ceste pod obvoznico na kraj odkritja ne pride, niti iz Škednja niti iz Ulice Valmaura. Obvoznica je dostopna iz izvoza in uvoza ali pa iz škedenjske ulice Giardini, ki je slepa in se konča ravno nad krajem srhljivega odkritja.

Lažne novice

Na cesti, na kateri je promet proti Miljam (in Benetkam) v nedeljo več ur potekal le po prehitevalnem pasu, je civilna zaščita postavila šotor za potrebe preiskave, ki jo je na kraju vodila tožilka Maddalena Chergia. Ta je bila prisotna tudi ob odkritju trupla pogrešane Liliane Resinovich v svetoivanskem parku januarja leta 2022.

Že v nedeljo dopoldne so se začele širiti lažne novice, da so na truplu vidni znaki nasilja, mučenja, opekline in brazgotine. Ali gre za okruten umor ali za samomor, uradno še ni znano. Tožilstvo pa je pojasnilo, da je sodni zdravnik na truplu opazil le posledice visenja ter razpadanja, kaj več bo povedala obdukcija. Moški je bil obut v črne čevlje, oblečen v rjave hlače in srajco, pod njo je imel belo majico z napisom Live to ride. Oči in dober del obraza je imel pokrite z zvito srajco s kratkimi rokavi. Roke je imel zvezane s srajco z dolgimi rokavi, a ne pretesno, saj je bilo med zapestjema okrog 30 centimetrov razdalje, kar ne onemogoča premikov. Noge je imel zvezane z lepilnim trakom, ki je ležal na cesti nedaleč od trupla.

Družba Anas na območju nima nameščenih kamer, ki bi posnele dogajanje na samem kraju odkritja, ima pa jih pri predoru in izvozu. Iz posnetkov naj bi bilo torej mogoče opaziti človeka, ki je hodil po cesti (če je tja prišel peš), ali pa vozilo, ki upočasnjuje vožnjo (v primeru, da ga je kdo tja pripeljal).

Diagnoza depresije

Moški, kot omenjeno, pri sebi ni imel osebnih dokumentov, ampak več listov in potrdil v italijanskem in drugih jezikih. Imel je zdravniško potrdilo humanitarne organizacije Donk, izdano 10. septembra, na katerem je zapisana diagnoza možne depresivne motnje in napotitev na psihiatrični pregled. Na drugem listu je po navedbah glavnega tožilca Antonia De Nicola razbrati naročilo na tržaško menzo škofijske Karitas, veljavno do 30. septembra.

Pokojni je imel pri sebi tudi potrdilo o prijavi izgube osebnih dokumentov, dovoljenja za bivanje in osebne izkaznice, izdane v Belgiji, ter iranskega potnega lista. Vsa potrdila so na ime in priimek K. B., rojenega v Teheranu leta 1968, ki v Trstu ni imel stalnega prebivališča.

Da bi potrdili njegovo istovetnost, so se karabinjerji odločili za mednarodno sodelovanje. Najprej pa želijo ugotoviti, zakaj in kako je moški izgubil življenje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta