Napeljevanje k umoru na Kemijskem inštitutu: Ni ključne priče, ni kaznivega dejanja

Tina Recek Tina Recek
21.01.2019 20:59

Kemik Michel Stephan naj bi bil v priporu koval peklenski načrt za likvidacijo zaščitene priče.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Michael Stephan naj bi bil obljubil 25 tisoč evrov za likvidacijo enega od vodilnih na Kemijskem inštitutu.
Robert Balen

Z zaslišanjem prič se je danes nadaljevalo sojenje libanonskemu kemiku dr. Michelu Stephanu za napeljevanje k umoru dr. Janeza Plavca, enega od vodilnih na Kemijskemu inštitutu. Sodišče je prek videokonference najprej prisluhnilo zaščiteni priči Iračanu Aliju, ki naj bi bil po navodilih obtoženega zagrešil zločin med 24. in 26. oktobrom predlani. Pri zaslišanju je bila podoba priče skrita, glas pa popačen.
"S Stephanom sva se spoznala v fitnesu v Šiški leta 2016,“ je Ali pričel podrobno razlagati prvo srečanje s kemikom. Takrat je kemiku zaupal, da prihaja iz Iraka, kjer je delal v specialni enoti policije. Čez nekaj časa, konkretno, ko je Alijev sin praznoval rojstni dan v lokalu, je do njega pristopil Stephan in izjavil, da ga nujno potrebuje za neko zadevo, s pomočjo katere si bo finančno opomogel. Že čez štiri dni se je nato oglasil pri Aliju doma in ga zvabil iz stanovanja. "Vidim, da imaš bolnega otroka in boš potreboval pomoč. Bova ene račune poravnala. Ti razumeš stvari, saj si bil v specialni enoti policije," je Stephan navrgel Aliju. Ob tem mu je obljubil, da mu bo za "eno operacijo" plačal 25 tisoč evrov. Za predujem je dejal, da mu bo izročil pet tisoč evrov, o žrtvi pa imensko ni govoril. O njej je samo rekel, da je hudoben človek, ki dela slabe stvari, in da ga hoče likvidirati. "Ni greha, če likvidiraš takega človeka," je po pripovedovanju Alija izjavil obtoženi.

Priskrbel pištolo in dušilec

Ob njunem naslednjem srečanju, pogovor je Ali snemal z mobilnim telefonom, je Stephan nadaljeval z napotki za likvidacijo. Med drugim mu je naročil, naj za izvršitev operacije kupi kolo brez računa, usodnega dne pa ne sme uporabljati mobilnega telefona in ne urbane za mestni avtobus. Poleg tega mu je pokazal, kje živi žrtev in kje parkira svoj avto. Za nameček mu je še obljubil, da bo poskrbel za pištolo in tekočino za brisanje sledi. S posnetim pogovorom se je Ali odpravil na policijo in zadevo prijavil, nakar je ob vednosti možev v modrem nadaljeval komuniciranje s Stephanom.
Z njim se je srečal še dvakrat. Na srečanju 16. oktobra predlani je od njega prejel 3100 evrov predujma, fotografijo žrtve in solzivec. Naslednji dan pa sta se odpravila v gozd, kjer mu je Stephan izročil pištolo - za katero je dejal, da je taka, kot jo uporablja v filmih James Bond -, dušilec in naboje ter mu naročil, naj dvakrat strelja v vrečo s peskom z razdalje dveh metrov. Obtoženi se je namreč želel prepričati, koliko je Ali vešč streljanja. Pri tem mu je še rekel, da bosta konec leta imela še eno tako operacijo in da bo skupaj zaslužil 50 tisoč evrov. Iz gozda pa dvojica ni prišla sama, saj so Stephana aretirali policisti. Zaščitena priča je še pojasnila, da je razliko do pet tisoč evrov, torej 1900 evrov, obtoženi odštel za pištolo, dušilec in čistila- in tako ni prejel pet tisoč evrov, kot mu je bilo sprva obljubljeno.

Sebe doživlja superiorno

O obtoženčevi osebnosti pa je spregovoril izvedenec psihološke stroke Tristan Rigler. Ocenil ga je za nadpovprečno inteligentnega, osredotočenega na lastne potrebe, saj sebe doživlja kot boljšo osebo od drugih, od njih pa pričakuje, da bodo izpolnjevali njegove potrebe. Poleg tega je do drugih sumničav, češ da so mu namenoma pripravljeni škodovati. Po oceni psihologa ima kar nekaj značilnosti, ki se jih povezuje z osebnostno motnjo, kot je paranoidni pogled na svet in impulzivnost. Kakšen je njegov odnos do nekdanje partnerice in sodelavke Barbare Mohar in Janeza Plavca, pa ni mogel ugotoviti, saj je o njima izredno pozitivno govoril. Po mnenju izvedenca odnosa ni opisoval iskreno.
Sodišče je k pričanju povabilo še Alena Kraljevića, s katerim je bil Stephan poleg Mervana Šljivarja (slednjega je nedavno sodišče obsodilo na 30 let za umor v Bosni in Hercegovini) v priporu. Po pripovedovanju Kraljevića mu je obtoženi marsikaj povedal o načrtu za likvidacijo Plavca in Alija, on pa si je vse zapisoval in zapiske predal policiji. Kot je dejala priča, je obtoženi želel, da se Alija likvidira - ker da ni ključne priče, tudi ni kaznivega dejanja. V ta namen je priči natančno povedal, kako Ali izgleda, kje živi, koliko je star otrok in kako naj se ga likvidira. Likvidacijo naj bi izpeljal nekdo zunaj zaporniških rešetk. "Kljub temu da ima družina policijsko zaščito, bi se ga lahko likvidiralo ob obisku pediatra," naj bi bil izustil obtoženi Kraljeviću. Glede motiva za umor Plavca pa je dejal, da poleg tega, da mu je prepovedal vstop na Kemijski inštitut, naj bi bil motiv tudi to, da je Stephanu, ki ima svoje podjetje, v nekem trenutku onemogočil pridobivanje kemičnih surovin iz inštituta po ugodni ceni. To naj bi se bilo zgodilo malo pred načrtovanjem njegovega umora. Sojenje se nadaljuje 11. februarja z zaslišanjem Alija, zanj ima namreč sodišče še nekaj vprašanj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta