"Naredil sem sranje. Verjetno grem v zapor. Poskrbi za hišo." Gerečja vas: Morilec jo je zvabil v hišo s SMS-sporočilom o darilih za otroka

Vesna Lovrec
07.07.2021 21:16
Predobravnavni narok zoper Silva Drevenška, ki je za lanski božič v Gerečji vasi umoril bivšo partnerico in njene starše, je sodišče preložilo na avgust zaradi zatrjevanja obrambe, da obtoženi ni sposoben za postopek.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Da se bo zapletlo, je ob prihodu Silva Drevenška na sodišče nakazovala bela preveza, ki jo je bilo od daleč opaziti na njegovem vratu. Foto: Vesna LOVREC
Vesna Lovrec

Šestintridesetletni Silvo Drevenšek, ki je za lanski božič v Gerečji vasi najprej hladnokrvno in zahrbtno umoril svojo nekdanjo partnerico Mojco Lešnik, nato pa odšel še v hišo njenih staršev in se pred očmi svojega štiriletnega sina z nožem znesel še nad njima, danes na ptujskem sodišču ni prišel do besede. Glavno besedo v sodni dvorani je prevzel njegov zagovornik Andrej Kac in sodnika Marjana Strelca prepričal, da je bilo danes vprašanje za obtoženega, ali krivdo po obtožbi prizna ali ne, preuranjeno.

Pooblaščenec terja dosmrtni zapor

Da se bo v sodni dvorani zagotovo zapletlo, je nakazoval že obtoženčev prihod na sodišče. Ko so ga trije pravosodni policisti vodili po hodniku sodišča, se je že od daleč videlo, da je poškodovan. Na njegovem vratu se je bleščala bela preveza. "Zaradi dogodka, ki se je pripetil 2. julija, obtoženi na današnjem naroku iz zdravstvenih razlogov ni sposoben sodelovati. Zaradi fizičnega zdravja in njegovega psihiatričnega stanja," je predlog za preložitev naroka sodniku predstavil odvetnik Kac. Višja tožilka Teja Kukovec Belšak je odvetnikovemu predlogu odločno nasprotovala in sodišče odkrito opozorila, da gre tak predlog razumeti za manever obtoženega, na katerega je v psihiatričnem mnenju opozoril že izvedenec. "Pričakovati je številne pritožbe glede nezmožnosti spremljanja postopka. Tako je zaključil izvedenec," je spomnila tožilka, podrobnosti mnenja pa ni predstavila. Kako je prišlo do poškodbe, v priporu ne razkrivajo, prav tako ne odvetnik Kac, je pa na sodišču pripomnil, da Drevenšek na narok ni prišel iz pripora, pač pa iz bolnišnice. To pojasnilo dopušča sklepanje, da se je obtoženi prejšnji petek samopoškodoval in bil zaradi tega znova sprejet na forenzični oddelek mariborske psihiatrije. S samomorom je namreč poskušal že takoj po umorih in tudi kasneje v priporu.

Ker sodišče ni strokovno usposobljeno za ugotavljanje obtoženčeve sposobnosti sodelovati v postopku, je sodnik Strelec to nalogo zaupal strokovnjaku, ponovitev predobravnavnega naroka pa napovedal za 16. avgust. Da gre za zavlačevalni manever, je prepričan tudi odvetnik Danijel Planinšec, ki v postopku zastopa sina in brata umorjenih Miho Lešnika ter njegovega mladoletnega nečaka. Kakšno kazen bo za Drevenška terjalo tožilstvo, še ni znano, ve pa se, kaj bo predlagal odvetnik Planišec. "Za trojni umor na grozovit način in iz koristoljubja drugo kot kazen dosmrtnega zapora ne bi smelo priti v poštev. Sodišče bi moralo slediti našemu predlogu in izreči najstrožjo kazen," je pred ptujskim sodiščem izjavil odvetnik Planinšec. Zagovornik obtoženega, odvetnik Kac, je bil pred novinarji manj zgovoren kot v sodni dvorani. "Počakajmo na ponovljen narok. Ko ga bomo pričeli, bom dal izjavo," je rekel ob odhodu s sodišča.

Počasi se je odpeljal mimo umirajoče

Čeprav tožilstvo obtožnice še ni javno predstavilo, je iz dneva v dan znanih več podrobnosti o grozovitem zločinu v Gerečji vasi. Drevenšek se ni mogel sprijazniti z razpadom zveze, glavni spor med njim in družino njegove partnerice pa je bila delitev premoženja oziroma hiša, ki jo je postavil skupaj s partnerico, a se je v zemljiško knjigo kot lastnik vpisal le on. Ko ga je Mojca lansko jesen dokončno zapustila in pričela postopek za delitev premoženja, saj je za novogradnjo prispevala tudi sama, postavila pa sta jo na zemljišču, ki ga je ona podedovala od starih staršev, ji je pričel groziti, da bo pobil vso njeno družino. Kot smo izvedeli neuradno, se je v sodni preiskavi pokazalo, da je bržčas sodu izbil dno obisk cenilke za nepremičnine, ki si je prišla novogradnjo ogledat tri dni pred zločinom. Drevenšek je takrat kričal, da je vse njegovo in da bo 24. decembra tekla kri, a grožnje ni uperil v bivšo partnerico, ampak v njene starše in brata, je Miha Lešnik v sodni preiskavi povzel, kar je družini o Drevenškovih grožnjah povedala sestra. Ker se ni več bala zase in njunega štiriletnega sina, ampak za druge v družini, je nesrečna 35-letnica 25. decembra nasedla bivšemu partnerju, ko ji je poslal SMS-sporočilo, naj pride k njemu po darila za otroka. Pričakal jo je na dvorišču, se po pričevanju soseda tam mirno pogovarjal z njo, ko sta okoli 16.20 stopil v hišo, pa je izpeljal svoj morilski načrt in jo z nožem zabodel do smrti. Po zahrbtnem zločinu je odšel čez cesto v hišo njenih staršev in napadel. Ni se oziral na jok svojega sina, 61-letni Jožici Lešnik je pred njegovimi očmi z noževim 12-centimetrskim rezilom prizadejal 25 ran, 65-letnega Branka Lešnika pa je zabodel trinajstkrat. Slednji je umrl v hiši, Jožica Lešnik pa je hudo ranjena stekla do prvih sosedov po pomoč in se sesedla pri ograji. Očividci so videli Drevenška priti iz hiše, a tam ni več napadal. Sedel je v svojo toyoto in se počasi odpeljal mimo umirajoče Jožice Lešnik. Prva, ki ji je nakazal, kaj je storil, je bila njegova mati. Poklical jo je po telefonu in ji rekel: "Naredil sem sranje. Verjetno grem v zapor. Poskrbi za hišo, v njej boš našla dokumente."

Poskušal zbežati iz reševalnega vozila

Toyoto je naprej ustavil na dvorišču znanca v vasi. Vdrl je v njegovo hišo s krvavim nožem v roki in rekel: "Vse sem zaklal." Proti znancu je držal nož in mu govoril: "Zakolji me." Vsemu temu je bila priča tudi znančeva sestra, ki ji je obtoženi rekel, naj mu da nekaj piti. Dala mu je dvolitrsko plastenko vina, nakar se je od nje poslovil z besedami: "Zdaj grem pa za sto let v rest."

Zatem se je odpeljal nekaj ulic naprej k drugemu znancu, vdrl tudi v njegovo hišo in si tam sam postregel z alkoholom. Ker je imel Drevenšek krvave roke, je moški posumil, da je šlo nekaj hudo narobe, in ga je zvabil iz hiše. Takrat je mimo že pripeljala policija. Moški je patrulji nakazal, kje je osumljeni. Ko sta ga policista obkolila, se je z nožem porezal po vratu, odvrgel pa ga je šele, ko mu je policist rekel, da bo v nasprotnem primeru streljal. Aretaciji se je upiral, a mu ni uspelo. Policista sta ga vklenila in mu zagotovila prvo pomoč do prihoda reševalcev. Ko so ti prispeli in policiste med oskrbovanjem osumljenega prosili, naj mu odklenejo lisice, je Drevenšek izkoristil situacijo in poskušal zbežati iz reševalnega vozila, a mu ni uspelo. Najprej so ga odpeljali v bolnišnico, tri dni kasneje pa je bil že sposoben za policijsko zaslišanje in je moral v pripor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta