Ni prenesel sosedinega novega ljubimca

Tina Recek Tina Recek
14.06.2019 18:25

Jože Šercer trdi, da je streljal na sosedo, ker ga je zmotilo njeno ljubimkanje z novim partnerjem, še preden je minilo leto od smrti njenega moža.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tina Recek

Ni prav, kar sem naredil. Dajte mi že tisto kazen in da lahko potem grem. Itak bom živel še nekaj let," je pred senatom ljubljanskega okrožnega sodišča izjavil po prebranem zagovoru 67-letni Jože Šercer iz naselja Papeži v občini Osilnica. Na zatožni klopi se je znašel zaradi očitka, da je na zahrbten način poskušal umoriti 47-letno sosedo Ireno Osvald. Poleg tega mu tožilka Liljana Tomič še očita, da je doma hranil orožje in strelivo, ki ga posameznik sploh ne sme, in tudi, da je hranil orožje, za katero ni imel dovoljenje. Če bi priznal krivdo, je zanj predlagala enotno kazen 17 let in pol. Šercer se na februarskem predobravnavnem naroku ni odločil za priznanje krivde.
Po obtožbi je 20. septembra lani v bližini meje s Hrvaško v jutranjih urah v grmovju dve uri čakal na sosedo, ki se je odpravljala v službo. Ko je šla mimo njega, jo je z razdalje desetih metrov ustrelil s puško šibrenico. Pri tem jo je zadel v desno roko in trebuh. Kljub poškodbam, ki na srečo niso bile hude, ji je uspelo zbežati do bližnje stanovanjske hiše in nato poiskati zdravniško pomoč.
Šercer, ki je samski, brez otrok in upokojenec, je v svojem zagovoru poudaril, da se je po mamini smrti leta 2012 še bolj navezal na družino Osvald. "Irenca je bila poleg mame in živali najpomembnejša oseba v mojem življenju. Njej ne bi ničesar storil. Nisem imel prav, ko sem nasprotoval njeni vezi z ljubimcem," je zatrdil obtoženi. Senat je še prepričeval, da je streljal zgolj zato, da bi jo prestrašil, in ni pričakoval, da jo bo zadel. Po njegovem mnenju je bila to nesreča. Dogodek je obžaloval in se njej ter njenemu partnerju Branetu Lavterju opravičil. Kot je še pojasnil, je svoj čas prijateljeval z oškodovankinim pokojnim možem, ta pa naj bi bil sumil, da ima Osvaldova nekaj z Lavterjem. Bolj konkretno je Šercer takoj po dogodku policistom pojasnil razlog, zakaj je vzel puško v roke in streljal na sosedo. Pri tej izjavi je tudi vztrajal v preiskavi. Iz nje izhaja, da je zagrešil zločin, ker se ni mogel sprijazniti, da ima novega partnerja, saj še ni minilo niti leto dni od smrti njenega moža. Pred dogodkom ji je več mesecev sledil zjutraj in zvečer in ugotavljal, ali je Lavter z njo. Možem v modrem je še zaupal, da je bil pripravljen ob neki priložnosti streljati tudi na njenega partnerja, vendar tega ni storil, ker je slednji upokojeni hrvaški policist in se je bal, da bo prišlo do mednarodnega incidenta.
Sodišče je zaslišalo tudi oškodovanko, ki je pojasnila, da so bili z obtoženim v dobrih odnosih, preden je začela zvezo z novim partnerjem. Šercer je redno hodil k njim na kosilo, za kar je plačeval 350 evrov na mesec. Kritičnega dne pa se je spominjala po glasnemu poku in da jo je močno zapeklo. Čeprav strelca ni videla, je posumila, da je to Jože Šercer, in mu dejala: "Zadel si me." Da je nanjo streljal Šercer, je posumila zato, ker ji je pred tem ob neki priložnosti zagrozil, da bo njo in njenega partnerja ustrelil. A njegovih groženj ni jemala resno. Osvaldova pa ne bo uveljavljala odškodnine v kazenskem postopku, temveč v pravdnem, zahteva 24.700 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta