Ni se mogel sprijazniti z njenim novim prijateljem in je zato z lovsko puško streljal izza grma

Tina Recek Tina Recek
09.01.2020 19:56

Jože Šercer se ni mogel sprijazniti, da ima soseda novega prijatelja, in je zato zagrabil za orožje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jože Šercer se zagovarja zaradi poskusa umora sosede.
Tina Recek

Z zaslišanjem štirih sodnih izvedencev različnih strok se je na ljubljanskem okrožnem sodišču nadaljevalo sojenje 67-letnemu Jožetu Šercerju iz naselja Papeži v občini Osilnica zaradi poskusa umora. Poleg tega je obtožen kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem - kriminalisti so na njegovem domu našli dvocevno puško in polavtomatsko puško ter precej različnega streliva, za kar ni imel dovoljenje.
Zločin se je zgodil 20. septembra predlani. Po obtožbi je tega dne v bližini meje s Hrvaško v jutranjih urah v grmovju dve uri čakal na sosedo, 48-letno Ireno Osvald, ki se je odpravljala v službo. Ko je šla mimo njega, jo je z razdalje okoli desetih metrov ustrelil z lovsko puško šibrenico. Pri tem jo je zadel v desno roko in trebuh. Kljub poškodbam, ki na srečo niso bile hude, ji je uspelo zbežati do bližnje stanovanjske hiše in nato poiskati zdravniško pomoč. Motiv za zločin naj bi tičal v tem, da se obtoženi ni mogel sprijazniti, da ima soseda novega partnerja. Kot je dejal v zagovoru, ga je prijateljevanje sosede z novim moškim motilo, saj še ni minilo niti eno leto od smrti njenega moža. A ona se na to ni ozirala, zato jo je želel s puško zgolj prestrašiti in ne ubiti.
Danes zaslišana izvedenka psihiatrične stroke Bojana Avguštin Avčin je menila, da se je obtoženi počutil ogroženega zaradi sosedinega novega prijatelja in se je psihična stiska vse bolj stopnjevala. Po njenem prepričanju je bila v kritičnem času njegova sposobnost obvladovanja svojih ravnanj zmanjšana, a ne bistveno. "Visokega potenciala za nasilno vedenje pri obtožencu ni," pa je zatrdila klinična psihologinja Alenka Sever in ocenila, da se je zavedal, kaj dela, a vpliva na svoje vedenje ni imel. Vendar po njenem "ni šlo za neprištevnost, temveč je bil zmanjšano razsoden". O odnosu med njim in sosedo pa je dejala, da mu je napol nadomeščala mamo in napol prijateljico. Pri tem je enako menila kot psihiatrinja, torej da se je počutil ogroženega zaradi sosedinega srečevanja z novim partnerjem. Na vprašanje tožilke, ali je bil zaljubljen v sosedo, je odvrnila, da je to težko reči. Obe izvedenki pa sta ocenili, da v podobni situaciji pri njem obstaja ponovitvena nevarnost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta