Obtoženih iz Probanke, CPL in Avtotehne ni bilo na predobravnavni narok

STA
05.06.2024 14:56

Očitki iz obtožnice, ki se nanašajo na menedžersko prevzemanje podjetij okoli ljudi, povezanih z vrhom Probanke, kar sega v obdobje v letih 2009 in 2010, še niso bili predstavljeni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ker je Probanka nato propadla, zdaj v njenem imenu kot oškodovanec nastopa Slovenski državni holding.
Andrej Petelins_ek

Na mariborskem sodišču je bil za dane sklican predobravnavni narok zoper nekdanje člane uprave Probanke Romano PajenkMilano Lah in Vita Verstovška ter zoper nekdanjega prvega moža Avtotehne Jordana Kocjančiča in nekdanjega solastnika CPL Alojzija Kramljaka zaradi očitkov o zlorabi položaja. 

Štirje obtoženi so svoj izostanek opravičili, Kramljak ga ni, zato je sodnik Boštjan Polegek njegovemu zagovorniku Andreju Vovšku dejal, da bo sodišče zaradi neupravičene odsotnosti njegov ugovor zoper obtožnico štelo za brezpredmeten. Odvetnik je predlagal neposredno zaslišanje nekaj prič, ki jih specializirano državno tožilstvo ni predlagalo v obtožnici, za ostale pa se je strinjal, da lahko preberejo zapisnike z zaslišanj v preiskavi.

Naslednji poskus predobravnavnega naroka je sodnik razpisal za 23. avgust. Kaj točno se peterici obtoženih očita, bo znano šele ob začetku sojenja, ki ga sodnik načrtuje jeseni. Kot je tožilec Luka Grasselli izjavil za STA, se očitki iz obtožnice nanašajo na zgodbo okoli menedžerskega prevzemanja podjetij okoli ljudi, povezanih z vrhom Probanke, kar sega v obdobje v letih 2009 in 2010. V tem času je Probanka Avtotehni odobrila štiri kredite, družbi CPL pa enega, čeprav po prepričanju tožilstva česa takšnega bonitetne ocene obeh podjetij niso upravičevale, pač pa naj bi šlo za osebne interese obtoženih.

Po besedah tožilca Grassellija se peterici očita zloraba položaja, s katero je bila medtem že likvidirana banka s sedežem v Mariboru oškodovana za okoli 25 milijonov evrov - v primerih Avtotehne za okoli 17, pri kreditiranju družbe CPL pa za osem milijonov evrov. Ker je Probanka nato propadla, zdaj v njenem imenu kot oškodovanec nastopa Slovenski državni holding.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta