Očeta in sina, ki sta v Novi Gorici streljala na domačina, prijeli Madžari. Na begu sta se vpletla še v poskus uboja v Zagrebu in Rimu

21.10.2021 11:37
Riccardu Čizmiću in Omerju Ferariju, zoper katera je novogoriško sodišče razpisalo evropski nalog za prijetje in predajo, je v ponedeljek odklenkalo v madžarskem mestu Gyor. V izročitvenem priporu čakata na predajo Sloveniji, iščeta pa ju tudi Hrvaška in Italija.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Europol
Europol

Osumljenima poskusa uboja, vpletenima v streljanje na 38-letnega Goričana, ki sta bila od lanskega maja na begu, je odklenkalo. Policija je sporočila, da je mednarodno iskanje osumljenih hrvaških državljanov, starih 25 in 43 let, obradilo sadove v ponedeljek, na Madžarskem. Ubežnika so izsledili v mestu Gyor. "V roku treh dni bosta privedena pred preiskovalnega sodnika pristojnega sodišča na Madžarskem, kjer bo na podlagi izdanega evropskega naloga za prijetje in predajo potekalo odločanje o njuni predaji Sloveniji," so sporočili z Generalne policijske uprave. Imen osumljenih policija ni razkrila, čeravno je njuna identiteta javnosti že precej časa znana. Tudi v Večeru smo poročali, da so novogoriški preiskovalci zaradi streljanja na 38-letnika, kar se je zgodila maja lani, kazensko ovadili Riccarda Čizmića in Omerja Ferarija.

Žrtev ni hotela sodelavati s policijo

Osumljena sta oče in sin, nazadnje sta živela v Zagrebu. Poskus uboja se je zgodil 26. maja lani v Rejčevi ulici v Novi Gorici.

Bilo je okoli 17. ure, ko sta se Hrvata s citroenom C1 pripeljala pred gostinski lokal na zunanji strani kopališča, kjer je za mizo sedel 38-letni slovenski državljan, živeč v italijanski Gorici. Trojica si je najprej izmenjala nekaj glasnih in grobih besed, izrečene so bili tudi grožnje, ki jih je Ferari podkrepil s kazanjem pištole za pasom. Goričan ga je odrinil, nakar se je vmešal Čizmić in 38-letnika s kovinskim predmetom udaril po zatilju. Napadeni se je branil in mlajšega Hrvata zbil na tla, mu vzel kovinski predmet in ga večkrat udaril, nakar se je znesel še nad citroenom. Takrat je Ferari izvlekel pištolo in pričel streljati proti 38-letniku, ta je zbežal proti Prvomajski ulici, oboroženi pa je streljal za njim, vendar ga ni zadel. Očividci so poklicali policijo, vendar na prizorišču napadalcev ni več našla, Goričan, v katerega so bili usmerjeni streli, pa s kriminalisti ni hotel sodelovati.

Kot so lansko jesen ob predstavitvi ugotovitev preiskave pojasnili na Policijski upravi Nova Gorica, sta se hrvaška državljana po streljanju skrila v enega od stanovanjskih blokov, kjer sta začasno bivala, še isti večer pa zapustila Slovenijo. Pri prevozu in skrivanju naj bi jima bili pomagali sorodnici, osumljena sta skrila tudi citroena, s katerim sta se 26. maja pripeljala v Rejčevo ulico. Policisti so ta avto v Novi Gorici našli dva dni po dogodku, pištolo pa še isti dan v enem ob blokov, skrito med dežniki. Za orožje se je pokazalo, da je bilo že pred leti ukradeno na Hrvaškem.

Poskus uboja v Novi Gorici, v Zagrebu in v Rimu

Čizmiću in Ferariju zaradi poskusa uboja v Novi Gorici grozi do 15 let zapora, a to še ni vse. Kot so v današnjem sporočilu razkrili na Generalni policijski upravi, ubežnika nista bila iskana zgolj zaradi strelskega incidenta v Novi Gorici, pač pa tudi zaradi poskusa uboja, ki sta ga skupaj domnevno zakrivila avgusta letos v Rimu, eden izmed njiju pa je osumljen še poskusa uboja v Zagrebu, ki se je zgodil januarja letos.

Kot rečeno, sta bila osumljena v ponedeljek prijeta na Madžarskem, kjer ju je ob sodelovanju varnostnih organov Slovenije, Hrvaške in Italije uspela locirati madžarska enota iz Evropske mreže enot za ciljno iskanje ubežnikov (ENFAST). Iskanje osumljenih ni bilo preprosto. Tiskovni predstavnik Generalne policijske uprave Drago Menegalija je razkril, da sta bila na begu izredno mobilna. Menjavala sta lokacije bivanje v različnih državah Evropske unije in se predstavljala za drugi osebi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta