Od Dominikanske republike do ... Časar bo konec zaporne kazni odslužil na svobodi

Damijana Žišt Damijana Žišt
15.09.2019 18:38

Nekdanji predsednik uprave Luke Koper Robert Časar bo 30. septembra letos nastopil pogojni odpust, koprski zapor pa je že zapustil, ker je na dopustu, a ima še vedno status zapornika do konca kazni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Časar 2013 na koprskem sodišču, kjer so mu sodili skupaj s Srečkom Prijateljem in Marjanu Mikužu.   
Tomaž PRIMOŽIČ/fpa

V slovenski javnosti je prejšnji teden odjeknila novica, da je nekdanji predsednik uprave Luke Koper Robert Časar, skupaj z Nenadom Vujinovićem, direktorjem varnostne službe WTN, pravnomočno oproščen. Po obtožbi naj bi Časar in Vujinović s fiktivno pogodbo o nikoli opravljenem zunanjem varovanju pristaniškega kompleksa Luko Koper spravila ob skoraj 80.000 evrov. Po prepričanju tožilstva je bil edini cilj fiktivne pogodbe zaslužek podjetja WTN. Primorske novice so poročale, da je Časar oprostilno sodbo dočakal na prostosti, saj je po skoraj štirih letih in pol prestane zaporne kazni doma na pogojnem odpustu. Sprva v zaporu na Dobu, nato v koprskem, je Časar v zadevi Orleška gmajna prestajal zaporno kazen pet let in devet mesecev zapora kazni, nastopil jo je 18. marca 2015, ko se je končal njegov beg v Dominikansko republiko. Časarja smo skušali dobiti za izjavo, a nam to ni uspelo, sicer pa naj bi z družino živel v Sv. Antonu pri Kopru, otroka obiskujeta srednjo šolo.
 

Kazen se izvršuje na prostosti


Ko smo na Upravi Republike Slovenije za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS) poizvedovali o Časarjevem pogojnem odpustu, nam na naša vprašanja zaradi varstva osebnih podatkov niso odgovorili. Povedal pa so: "Pri institutu pogojnega odpusta gre za drugačen način prestajanja kazni obsojenca, saj kazen teče dalje z vsemi pravnimi posledicami obsodbe. Kazen se ne izvršuje več v zaporu, temveč na prostosti. Pogojno odpuščeni obsojenec prestane kazen, ko se mu izteče doba, za katero je bil pogojno odpuščen."
Pogojni odpust namreč izreče posebna komisija pravosodnega ministrstva, v njej sta vedno po en vrhovni sodnik in tožilec ter predstavnik pravosodnega ministrstva. Časar je za pogojni odpust zaprosil, ko je kazen prestajal v koprskem zaporu od koder so ga premestili iz zapora na Dobu, ker ga je na koprskem  okrožnem sodišču čakalo še nekaj kazenskih postopkov, v zvezi z očitki kaznivih dejanj, ko je bil še prvi mož Luke Koper. Po naših podatkih bo Časar nastopil pogojni odpust 30. septembra letos, v začetku septembra pa je odšel na dopust. V zaporu je namreč delal, po naših podatkih v kuhinji, zato mu pripada tudi dopust. Za slovenske zapornike, ki v zaporu redno delajo, velja delovno pravna zakonodaja kot za vse zaposlene v Republiki Sloveniji. Zato imajo pravico do dopusta in regresa, ki je bolj simbolične narave. Zaporniki, ki delajo v zaporu v Sloveniji za svoje delo prejemajo le nagrado, ki znaša nekaj deset evrov, odvisno do tega, kjer delajo v zaporu. 
 

​Preživljal se je z gojenjem manga 

 
Znano je, da bi se Časar 14. marca 2014 moral zglasiti na prestajanju zaporne kazni v zaporu na Dobu, a je že konec leta 2013 zbežal v Dominikansko republiko - za njim je 2013 v jeseni odšla še njegova družina. Časar naj bi bil v Dominikansko republiko prišel preko Rusije in Paname, med bivanjem v Dominikanski republiki pa je na posestvu gojil sadje, predvsem mango.Tam je bil aretiran 2015, nato pa izgnan v Francijo - Slovenija z Dominikansko republiko nima podpisanega sporazuma o predajo oseb, - ki je izvedla vse postopke po evropskem nalogu za prijetje in predajo, ki ga je za Časarjem, poleg mednarodne tiralice, razpisala Slovenija.
Časarja so 18. marca 2015  iz Pariza z redno linijo pripeljali na brniško letališče. Med poletom ni bil vklenjen, sedel je med slovenskima policistoma, uslužbencema slovenskega Interpola, ki sta šla ponj v Pariz. Informacijo o Časarjevem prihodu je policija varovala kot državno tajnost najvišje stopnje, vendar je informacija le pricurljalo v javnost, da bo Časar zvečer že spal na zaporski žimnici na Dobu. Na brniškem letališču so ga pričakali uniformirani policisti v policijskem kombiju ter pravosodni policisti iz ljubljanskega zapora, ti so ga nato odpeljali za rešetke dobskega zapora. Tam je v zaprtem oddelku začel prestajanje pet let in devet mesecev zaporne kazni zaradi zlorabe položaja in nedovoljenega sprejemanja daril v povezavi z nepremičninskimi posli z Luko Koper na Orleški gmajni. V isti zadevi sta bila obsojena nekdanji poslanec SNS Srečko Prijatelj in podjetnik Marjan Mikuž. Oba sta kazen že prestala. Jože Podržaj, tedanji direktor Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij, je ob Časarjevem nastopu kazni povedal, "da si je Časar z begom otežil način prestajanja zaporne kazni, zato bo kar nekaj časa na zaprtem oddelku zavoda. Kasneje bo seveda imel možnost prestajanja na drugih oddelkih zavoda." Podržaj je še dejal, da je Časar izrazil veselje, da je prišel v zapor na Dob glede na razmere v francoskem zaporu. Nato je Časar po naših podatkih kazen prestajal v enem izmed novejših bivalnih blokov, zgrajenih 2012, kjer je večina obsojencev samih v sobi.
 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta