Odgovornost za smrt jadralnega padalca kriminalisti pripisali pilotu ultralahkega letala

Vesna Lovrec
19.11.2020 15:02
Sedem mesecev po nenavadnem trčenju z ultralahkim letalom na Ajdovsekm, za posledicami katerega je umrl 34-letni jadralni padalec, so novogoriški kriminalisti končali preiskavo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pilot ima licenco, predpise je domnevno kršil zaradi (prenizke) višine letenja. Foto: Lokalne Ajdovščina
Lokalne Ajdovščina

Aprila je na Ajdovskem odmevala nenavadna nesreča, za posledicami katere je umrl 34-letni jadralni padalec. Med Dolgo Poljano in Budjami je vanj trčilo ultralahko letalo, ki ga je pilotiral domačin, takrat star 52-let. Jadralni padalec je umrl na kraju nesreče, pilot pa je med strmoglavljenjem letala sprožil zasilno padalo, ki se je sicer odprlo, vendar zaradi prenizke višine leta ni popolnoma ublažilo strmoglavljenja letala. Letalo je ob pristanku na travniku prelomilo v predelu pilotske kabine, pilot in njegov 42-letni sopotnik pa sta se v nesreči hudo poškodovala. Oba sta člana ajdovskega aerokluba Josip Križaj, po besedah predsednika kluba Aleksandra Boha sta oba izkušena letalca.

Sedem mesecev po tragediji so s Policijske uprave Nova Gorica sporočili, da je preiskava končana. Kriminalisti so odgovornost za nesrečo pripisali pilotu in ga kazensko ovadili zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja ogrožanja posebnih vrst javnega prometa. Kazenski zakonik o tem členu določa, da "kdor s kršitvijo predpisov zračnega prometa iz malomarnosti povzroči nesrečo, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do dveh let, če ima dejanje za posledico smrt osebe, se kaznuje z zaporom do osmih let in s prepovedjo vožnje motornega vozila." S čim je pilot, ki ima licenco za upravljanje z ultralahkim letalom, kršil predpise v zračnem prometu, policija ni podrobno razložila, smo pa neuradno izvedeli, da je bila domnevno sporna (prenizka) višina letenja.

Preiskovalci so ugotovili, da je nesrečni jadralni padalec tisti dopoldan vzletel s Kovka, ki se nahaja na nadmorski višini 860 metrov. Letel je proti pristajališču jadralnih padalcev v Logu pri Vipavi. Pilot in sopotnik sta z letalom nameravala opraviti daljši šolski let nad Ajdovščino, naseljem Ustje, Dolgo Poljano in Budanjami. Vzletela sta okoli 10.38, iz ajdovskega letališča proti zahodu, nakar sta polkrožno zavila na levo, proti vzhodu in z letom nadaljevala po južni strani Ajdovščine proti Vipavi. Ko sta priletela vzporedno z naseljem Dolga Poljana, je pilot zavil na levo in z letom nadaljeval med naseljema Dolga Poljana in Budanje. Tam je priletel v območje pilotažne cone 3 Budanje, ki se nahaja nad cono letenja z jadralnimi padali in zmaji. Ob 10.43 je trčil v jadralnega padalca, ki je čelno letel proti ultralahkemu letalu Fly Synthesis. Po ugotovitvah preiskovalcev pilot pred usodnim trkom ni izvedel nobenega manevra. "Med trkom je na jadralnem padalu potrgalo tudi vrvice, zaradi česar je jadralni padalec prosto padel na bližnji travnik in za posledicami nesreče umrl na kraju," je danes spomnil tiskovni predstavnik novogoriške policijske uprave Dean Božnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta