Osem let zapora za napad z nožem na očeta

Petra Mlakar, Dnevnik
16.03.2021 06:00
Spor zaradi peči za ogrevanje, ki je četrti dan letošnjega leta v stanovanju v Škofji Loki izbruhnil med Matevžem Megličem in njegovim očetom, se je končal nasilno. Meglič mlajši je očeta zabodel z nožem, zaradi česar mu je sodišče včeraj po priznanju krivde dosodilo osem let zapora in triletno prepoved približevanja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matevž Meglič bo zaradi ponovitvene nevarnosti na pravnomočnost sodbe moral počakati v priporu. Foto: Petra MLAKAR/DNEVNIK
Petra Mlakar/Dnevnik

Matevž Meglič, obtožen poskusa uboja svojega očeta, je včeraj na kranjskem okrožnem sodišču na predobravnavnem naroku priznal krivdo. Sodišče mu je na predlog tožilstva prisodilo osem let zapora in po prestani kazni še triletno prepoved približevanja žrtvi, vendar sodba še ni pravnomočna. Kot je pojasnila sodnica Andrijana Ahačič, se je za oboje odločila zaradi načina storitve kaznivega dejanja, pa tudi glede na pretekla kazniva dejanja zoper iste žrtve, saj je bil do staršev Meglič že nasilen, prav tako mu je sodišče v preteklosti že odredilo prepoved približevanja. Ahačičeva je kljub nasprotovanju obrambe odločila še, da bo Meglič do začetka prestajanja zaporne kazni moral zaradi ponovitvene nevarnosti počakati v priporu.

Sprla naj bi se bila zaradi peči

Kot je bilo razbrati iz vprašanj odvetnika Jureta Sajovica, se je spor med Megličem in njegovim očetom vnel zaradi peči za ogrevanje. To naj bi si želel Meglič mlajši izposoditi oziroma jo odnesti, da bi se ob njej ogrel, vendar pa se oče s tem ni strinjal. Kot izhaja iz policijskega sporočila za javnost po januarskem dogodku v stanovanju v Škofji Loki, je med sporom Matevž očeta zabodel s kuhinjskim nožem in ga poškodoval. Oče je pomoč v zdravstvenem domu poiskal sam, tam pa so o dogodku obvestili pristojne.

Ob priznanju krivde je Meglič dejal, da dejanje obžaluje. "Do tega, kar se je zgodilo, sem kritičen," je poudaril. Dodal je, da stvari niso potekale tako, kot jih v obtožnici predstavlja tožilstvo. "Ni bilo načrtovano, bilo je v delčku sekunde, v afektu čustev, ne pa iz sovraštva. Daleč od tega," je zatrdil in dodal še obžalovanje, da očeta ni bolj spoštoval. "Pravzaprav obeh staršev, saj sta mi dala življenje," je dodal in sodišču obljubil, da si bo v prihodnje normaliziral življenje. Že v zadnjem času si je iskal zaposlitev, 32-letnik do zdaj namreč še ni bil zaposlen in živi od denarne socialne pomoči. Izpostavil je, da je poskušal v Škofji Loki, vendar mu epidemiološke razmere pri tem niso bile naklonjene. To namerava storiti po odsluženi kazni, je povedal sodišču, ko bi rad zaživel tudi v kateri od stanovanjskih skupnosti.

Rad bi se vpisal v tečaj obvladovanja jeze

Tožilka Sabina Perko je opozorila na tri kazniva dejanja na škodo matere in očeta, ki jih je v preteklosti storil Meglič in so del njegovega kazenskega spisa. To pa je Megliča razburilo. "Za tista dejanja sem kazni odsedel in bil kaznovan. Ne razumem, kako mi lahko zdaj to očitate. Kako najdete povezavo med tem dogodkom in preteklimi, ker so nepovezani. Resnično sem se zelo trudil od zanje zaporne kazni," je dejal in poudaril, da je bil njegov odnos s starši vse boljši, čeprav je bil oče bolj zadržane narave.

Meglič je povedal tudi, da se je v preteklosti zdravil zaradi osebnostne motnje in da je bil v zadnjem letu trikrat na zdravljenju v psihiatrični bolnišnici, in sicer po deset, sedem in dva dni. Tožilka Perkova je opozorila, da je zdravljenje zaključil vsakič takoj, ko je bilo to mogoče, dodatne pomoči pa si za obvladovanje stanja ni poiskal. "Imam bolezensko stanje, ki se ga ne da odpraviti v popolnosti, pač pa zgolj nadzirati. Ni res, da nisem nič naredil na tem področju. Želel sem se vpisati v tečaj obvladovanja jeze, kar bom po odsluženi kazni tudi storil. Zdaj je bila taka situacija, da to ni bilo možno," je odvrnil. Tudi droge je za daljše časovno obdobje opustil, je dodal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta