Pakistance tihotapil tudi v prtljažniku

Andrej Bedek Andrej Bedek
08.08.2019 17:20

Jeseničan Mario Nuždić priznal, da je 24. junija iz Hrvaške v Pomurje spravil devet tujcev. Tožilstvo je terjalo 16 mesecev zapora, sodišče pa je presodilo, da je primerna kazen leto zapora.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mario Nuždić je klonil pod težo dokazov. FOTO: Nataša JUHNOV
Nataša Juhnov

Na murskosoboškem okrožnem sodišču je danes potekal predobravnavni narok za 22-letnega Maria Nuždića z Jesenic. Narok je vodil sodnik Branko Palatin, Nuždića je zagovarjala odvetnica Maja Šiftar Benko. Prva je dobila besedo višja državna tožilka Desanka Novak, ki je obtožencu naprtila očitek, da je 24. junija letos iz Hrvaške v Pomurje nezakonito spravil devet državljanov Pakistana. Kot je povzela iz obtožnice, je Nuždić v oplu zafiri peljal devet ljudi, od tega tri Pakistance celo v prtljažniku enoprostornega avtomobila. Mejo je prestopil na Šafarskem pri Razkrižju, vsak Pakistanec je po besedah Novakove za zdaj še neznanemu organizatorju plačal 2000 evrov za pot na zahod Evrope. Kam točno je s tujci nameraval obtoženec, na sodišču ni bilo predstavljeno, so pa mu pot v Črenšovcih presekali policisti. Od takrat je Nuždić v priporu, od tam je danes na narok prišel v spremstvu dveh pravosodnih policistov.
Višja tožilka Novakova mu je v zameno, da prizna krivdo, ponudila kazen 16 mesecev zapora in še plačilo denarne kazni v znesku 2000 evrov. Obtoženi Jeseničan ni okleval. "Priznam dejanje, tudi močno ga obžalujem, kaj takega se ne bo več ponovilo," je izrekel izza zatožnega pulta. Nato je besedo dobila Šiftar Benkova. Svojega varovanca je opisala kot poštenega človeka, ki je po spletu okoliščin zašel na stranpot. Palatina je prosila, da Nuždiću izreče milejšo kazen, kot je predlagala Novakova. In še, da bi obsojenec lahko kazen odslužil z delom v korist družbe, predlagala je tudi takojšnjo odpravo pripora.
Palatin je odvetnici prisluhnil in Nuždiću prisodil leto zapora. Da bi kazen služil z družbenokoristnim delom, pa za sodnika ni prišlo v poštev. "Slab mesec preden so vas prijeli slovenski policisti, so vas hrvaški varnostni organi obravnavali za isto kaznivo dejanje, torej ne moremo govoriti, da ste se v tem znašli povsem naključno. Ker zato obstaja ponovitvena nevarnost, boste do odhoda na prestajanje zaporni kazni ostali v priporu," je razložil Palatin, ki je še potrdil tožilkin predlog o denarni kazni, je pa obsojenca oprostil plačila stroškov sojenja. Nuždić je sicer eden od 13 obtožencev, ki v priporu v Murski Soboti čakajo na sojenje zaradi tihotapljenja prebežnikov preko južne meje v Pomurje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta