Po zločinu na Valvasorjevi v Mariboru: Žrtev družinskega nasilja obtožili uboja

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
04.12.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tragedija se je zgodila v Valvasorjevi ulici v Mariboru.
Andrej Petelinsek

Bil je 29. maj lani. V pritličju stanovanjske hiše ob Valvasorjevi ulici v Mariboru sta se ta dan okoli 22. ure hudo sprla zakonca, takrat 31-letna Anja R. in pet let starejši Lulzim B., ki tam ne bi smel biti, saj je zaradi preteklega nasilja v družini zanj veljala prepoved približevanja svoji partnerici. Prepir je šel tako daleč, da je ženska pograbila nož in moža enkrat zabodla v prsni koš. Kljub hudi rani je moški zbral toliko moči, da je sedel v avto in se nameraval odpeljati po pomoč v bližnji Univerzitetni klinični center Maribor, na poti pa je omagal in izgubil oblast nad vozilom. Nasproti stare železniške postaje je z avtom najprej trčil v kombi, nakar ga je odbilo na zelenico, tam je trčil še v drevo in umrl.

Sama se je predala policiji

Očividec nesreče je poklical policijo in reševalce. Ko so prispeli na kraj, jim je bilo v hipu jasno, da moški ni umrl v prometni nesreči, pač pa za posledicami vbodne rane, ki mu jo je nekdo prizadejal z nožem. Da ga je zabodla žena, so preiskovalci na kraju nesreče izvedeli od nje. Ženski so odvzeli prostost, jo kazensko ovadili zaradi uboja in jo privedli pred preiskovalnega sodnika, sodišče pa ni sledilo predlogu tožilstva, da bi morala Anja R. zaradi ponovitvene nevarnosti v pripor, zato se že od predkazenskega postopka brani s prostosti.

Osumljeno uboja so aretirali na mestu, kjer se je njen mož zaletel v kurirski kombi, ona pa je s seatom pripeljala za njim.
Vesna Lovrec

Na policijskem zaslišanju in pred preiskovalnim sodnikom ženska ni molčala. Podrobno je opisala, da jo je mož več let psihično in fizično trpinčil, ji prepovedal hoditi v službo in onemogočal stik z zunanjim svetom tudi tako, da ji je odvzel mobilni telefon. Kaj natanko se je v pritličnem stanovanju v Valvasorjevi ulici v Mariboru dogajalo zadnjo nedeljo v lanskem maju, bo razkril sodni proces, so pa kriminalisti v dneh po dogodku na tiskovni konferenci potrdili, da je bil Lulzim B. tudi tega dne nasilen do žene, ona pa je pograbila nož in ga zabodla v prsni koš. Na podlagi te izjave je bilo domnevati, da je Anjo R. k dejanju privedla močna razdraženost zaradi žalitev in napada nanjo, zaradi česar je bilo nekako pričakovati, da bo tožilstvo očitke kriminalistov iz uboja prekvalificiralo v uboj na mah, a se to ni zgodilo.

Tožilka Nevenka Berdnik je 19. septembra letos zoper Anjo R. vložila obtožnico zaradi uboja. Očita ji, da je možu naklepno odvzela življenje, s čimer se zagovornik obdolžene, odvetnik Miha Žinkovič, ni strinjal. Zoper obtožni akt je ugovarjal, zunajobravnavni senat Okrožnega sodišča v Mariboru pa o ugovoru še ni odločil, zato se še ne ve, ali bodo očitki v obtožnici obveljali tudi pravnomočno. Če bodo, bo Anji R. zaradi uboja grozila kazen od pet do 15 let zapora.

Policija kljub nadzoru ni ugotovila kršitve

Poročali smo že, da so policisti Lulzimu B. zaradi družinskega nasilja lani kar dvakrat izrekli ukrep prepovedi približevanja Anji R. in da je sodišče v obeh primerih ukrep potrdilo, policisti pa so šele med preiskavo njegove smrti ugotovili, da je prepoved približevanja ves čas kršil. Zaradi tega smo novinarji po dogodku Policijsko upravo Maribor soočili z vprašanjem, kako je mogoče, da policisti kršitve niso ugotovili že prej. Pojasnili so, da so policisti redno in v skladu z zakonodajo izvajali nadzor nad spoštovanjem izrečenega ukrepa prepovedi približevanja in nadlegovanja po komunikacijskih sredstvih in da so tudi na dan uboja na domu Anje R. preverjali, ali je vse v redu, pa ta policistom ni prijavila, da bi bilo karkoli narobe. "Po vzpostavitvi kontakta (če žrtev zatrdi, da je vse v redu, op. p.) policija nima možnosti vstopiti v stanovanje in ravnati na podoben način kot pri opravljanju hišne preiskave," je razložil Beno Meglič z mariborske policijske uprave.

 

Policisti so torej izpolnili, kar jim nalaga zakonodaja, in nadzor opravili korektno, to pa je očitno tudi vse. Po dogodku so se sama od sebe postavljala vprašanja, ali ni v konkretnem primeru policijska žilica za prepoznavo strahu pri žrtvi povsem popustila. Nemogoče se je namreč zdelo, da policisti ob nadzorih na dvorišču stanovanjske hiše zakoncev več mesecev niso opazili, da je imel kršitelj tam parkirana osebni in tovorni avtomobil. Ali so v takih trenutkih sploh pogledali proti sosedom in poskušali potipati, ali Lulzim B. kljub prepovedi približevanja morebiti še vedno prihaja k ženi ali celo prebiva pri njej, je za zdaj ostalo neodgovorjeno, prav tako to, kaj vse so sosedje videli, pa se nobeden od njih ni opogumil in nasilneža prijavil.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta