Policija je v povezavi z ropi župnikov prijela šest storilcev, sedmega še iščejo

Damijana Žišt
09.02.2021 14:11
Ljubljanski kriminalist uspešno raziskali ropa župnikov v župniščih Višnja Gora in Rovte-Logatec. Šestim storilcem je že odklenkalo, enega policija še išče.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V župnišču Rovte- Logatec (v ozadju za cerkvijo) so osumljenci vlomili in oropali župnika Ivana Petriča. Foto: Robert BALEN
Robert BALEN

"Edini motiv, ki so ga imeli osumljenci vlomov v župnišča in cerkve, je denar. Ugotovili so, da je denar težje izslediti kot vrednejše predmete, vzete iz krajev kaznivih dejanj. V obeh primerih vloma v župnišče oziroma ropa župnikov v župniščih Višnja Gora in Rovte-Logatec so bili storilci nasilni do župnikov, saj so ju z udarci in grožnjami prisilili, da so povedali, kje hranita denar, po dejanju pa so oba tudi zvezali, " je na današnji tiskovni konferenci ljubljanske policijske uprave povedal Damjan Petrič, šef sektorja kriminalistov Policijski upravi Ljubljana. Pet osumljenih ropa župnika iz župnišča Rovte - Logater je od začetka prejšnjega tedna v priporu. Nekaj dni kasneje se jim je v priporu pridružil še šesti osumljenec, star 24 let, ki je po podatkih policije v sostorilstvu s še enim osumljenim ropa v župnišču Rovte - Logatec oropal tudi župnika v Ivančni Gorici. Njunega tretjega pajdaša policija še išče.

 

Župnika zvezali s pasom in kravato

V Večeru smo prejšnji teden prvi poročali o ropu 72-letnega župnika Ivana Petriča, ki je v noči na 30. januar zaspal pred televizijo. Okoli tretje ure ga je zbudil ropot, zato se je odpravil do vhodnih vrat in jih odprl, da bi videl, kaj je povzročilo ropot. Tam ga je zgrabil in porinil v notranjost zamaskiran moški, drugi zamaskiranec pa je ugasnil luč na hodniku. Med vpitjem, kje ima denar, in grožnjami s smrtjo, sta ga zvlekla v spalnico, kjer je vzel ključ pisarne in železnega sefa. Ko so prišli v pisarno, je tam bil že tretji zamaskiran moški, ki je vlomil v pisarno skozi okno in je z neznanim predmetom skušal odpreti blagajno. Ko je dobil ključ, jo je odklenil in iz nje vzel tri kuverte z denarjem in nekaj spominskimi kovanci. Nato so roparji župnika zvlekli še v spalnico in hoteli še več denarja. Ko jim je povedal, da ga nima več, so ga zvezali, roke na hrbtu s pasom, noge pa s kravato, oboje so našli v njegovi omari, nato so zbežali. "V obeh primerih so roparji župnika pred begom zvezali, in oba župnika sta rešila in poklicala policijo. Osumljenci ropa v župnišče Rovte-Logatec so bili prijeti kmalu po ropu, v avtomobilu, kjer so bili zaloteni, pa smo našli predmete, ki so izhajali iz kaznivega dejanja. V primeru kaznivega dejanja storjenega v župnišče Višnja Gora 24.decembra lani so osumljenci odnesli nekaj sto evrov župnikovega denarja, v primeru Rovte-Logatec pa več kot deset tisoč evrov, " je še povedal Petrič.

 

Najden tudi plen iz župnišča

Po naših podatkih je župnik Petrič policistom po ropu, ki se je zgodil okoli tretje ure, povedal, da so mu osumljenci - po podatkih policije so trije izvršili rop nad župnikom, dva sta stražila - odnesli 8500 evrov in pet spominskih kovancev, vrednost enega znaša 50 evrov, last župnije, ter tri tisoč evrov, last župnika Petriča, na oknu, kjer so vlomili v župnišče, pa znaša škoda okoli dva tisoč evrov. Policisti so avtomobil z osumljenci okoli 4.30 ustavili na počivališču bencinskega servisa v bližini Trebnjega. V njem pa so bili 22-letni Darjan H., 42-letni Stojan K., 41-letni Milenko H., 44-letni Stanislav M. in 18-letni Sandi B. Prvi štirje so iz romskega naselja Brezje, peti iz Črnomlja. Policisti so v avtomobilu poleg več rut, izvijačev in kap našli tudi nekaj več kot 19 tisoč evrov, ki naj bi bili izvirali iz ropa v župnišču Rovte-Logatec. Policisti domnevajo, da je do razlike med najdenim denarjem in vsoto, ki jo je navedel Petrič, prišlo zato, ker župnik ni natančno vedel, koliko denarja hrani v sefu.

"S kriminalistično preiskavo še nadaljujemo, in sicer obravnavamo še pet vlomov oziroma ropov oziroma v enem primeru gre za poskus kaznivega dejanja, storjenih na območju Policijske uprave Ljubljana oziroma po Sloveniji. Od priprtih osumljencev jih je bilo vseh šest v preteklosti že obravnavanih za premoženjska kazniva dejanja, štirje so bili že pravnomočno obsojeni, eden pa je kaznivo dejanje na škodo enega od župnikov storil v času pogojnega odpusta," je še dodal kriminalist Petrič.

Roparji s silo nad oškodovance

"Zadnja leta so upadli vlomi in ropi v župnišča in cerkve, kljub temu pa policija redno sodeluje s Slovensko škofovsko konferenco in ji svetuje, kako naj se najbolje zavaruje župnike, župnišča in cerkve, da ne bodo žrtve napadov različnih osumljencev kaznivi dejanj. Premoženjska kazniva dejanja, kamor spadajo tatvine, vlomi, ropi in drugo predstavljalo kar 70 odstotkov vseh storjenih kaznivih dejanj v Sloveniji. Poleg tega, da storilci lahko s kaznivimi dejanji povzročijo veliko škodo, oškodovanci izgubijo tudi občutek varnosti v svojem domu, župnišču, podjetju..., pač tam, kjer je bil izvršen vlom," je povedal Benjamin Franca, vodja oddelka za premoženjsko kriminaliteto iz uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi. Povedal je še, da ponavadi vlomilci v cerkve in župnišča vlamljajo običajno takrat, ko tam ni nikogar, v primeru pa, da so zaloteni, zbežijo. Roparji pa so običajno veliko bolj predrzni in nasilni, in za dosego svojega cilja, priti torej do denarja ali vrednejših predmetov, uporabijo tudi silo nad oškodovanci.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta