Policija: "Tatovi niso izbirčni." Na katerih lokacijah v Mariboru, Celju in Ljubljani najpogosteje kradejo kolesa?

Asja Lednik
21.08.2020 09:35

Nemalokrat policisti po vsej državi prejemajo prijave občanov o izginulih kolesih. Pogledali smo v Ljubljano, Celje in Maribor in preverili, na katerih mestnih točkah kolesa najpogosteje izginejo, kako preprečiti, da vam ga ukradejo, pa tudi, kaj je pogosta težava ob prijavi pogrešanega kolesa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Tomaž Tomaževic s Policijske uprave Ljubljana pravi, da so kolesa večinoma odtujena iz ne dovolj zavarovanih kletnih prostorov ali iz pomožnih objektov ob hišah. Čez dan ne dovolj zavarovana kolesa ukradejo predvsem v okolici trgovskih središč ali mest, kjer se pogosto zbirajo ljudje. V Ljubljani je tako po besedah policistov potrebno biti še posebej pozoren v centru mesta, ob Ljubljanici, pa v parku Tivoli, na igriščih, tudi kopališčih. "V nočnem času je nekaj koles odtujenih samo za 'prevoz' in so pogosto zapuščena najdena na drugem mestu in nato vrnjena lastnikom." 
Tomaževic kolesarjem svetuje, naj bodo pozorni in skrbni glede svojih koles, poskrbijo naj za njihovo varnost, jih dobro zavarujejo s primernimi ključavnicami in tatovom ne ponujajo priložnosti. 
Ljubljanski policisti ob tem postrežejo še s statistiko. V letu 2018 so v Ljubljani (podatki se nanašajo na celotna območja
policijskih postaj Ljubljana Center, Bežigrad, Moste, Šiška in Vič) obravnavali 857 kraj koles, lani pa 554. Podatki za letošnje leto kažejo, da so do junija obravnavali 217 kraj.

Tatovi niso izbirčni

Tudi Milena Trbulin s Policijske uprave Celje pojasnjuje, da so tatvine koles dokaj pogosto kaznivo dejanje. "Tatovi niso izbirčni. Kradejo vse vrste koles, ne glede na vrednost in znamko. Zanje je najbolj pomembno, da je njihov podvig čim bolj enostaven," pravi Trbulinova. 

Ljudje ne poznajo svojih koles

Anita Kovačič Čelofiga s Policijske uprave Maribor pove, da se kraji, kjer kradejo kolesa, razlikujejo. "Tako obravnavamo tatvine, ki so bile storjene v kolesarnicah, hodnikih večstanovanjskih stavb, pred nakupovalnimi središči in drugimi mesti, kjer se pogosteje zbirajo ljudje." 
Kaj storiti, ko ugotovimo, da je naše kolo izginilo? Večina bo podala prijavo na policijo, a tam se po besedah Anite Kovačič Čelofiga pogosto pojavi ključna težava, s katero se srečujejo pri preiskovanju. "Oškodovanci ne poznajo svojih koles. Velikokrat ne poznajo niti proizvajalca niti modela. Tudi slik kolesa nimajo in jih po izvedeni kraji ne znajo opisati, kaj šele, da bi imeli zapisano številko okvirja. Le pri novejših kolesih ali pri boljših, dražjih kolesih, kjer imajo oškodovanci še račune ali podatke zapisane, dobimo razmeroma dobre podatke za nadaljnje delo." Zato ob tem dodaja, da več podatkov, kot jih ob prijavi tatvine kolesa posreduje oškodovanec, večja je možnost, da se kolo identificira in vrne lastniku.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta