Ponesrečeno jamarko rešili v najkrajšem možnem času

STA, A.L.
17.04.2023 06:49

Jamarko, ki se je v soboto zvečer ponesrečila v jami blizu Cerknice, so rešili v najkrajšem možnem času.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ecra Rescue

Ključno pri tem je bilo usklajeno sodelovanje, poudarjajo predstavniki organizacij, ki so sodelovali pri reševanju. To je bilo izjemno zahtevno, saj so morali z miniranjem širiti ožine, da so nezavestno jamarko z nosili lahko prenesli iz jame.

Reševanje iz neraziskane jame je trajalo 30 ur, pri tem pa je sodelovalo več kot 150 reševalcev, je na današnji novinarski konferenci povedal vodja regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk. Zgodba o reševanju odmeva tudi v tujini, Slovenija pa je po njegovih besedah lahko ponosna, da ima ustrezno usposobljene ljudi, ki lahko pridejo do ponesrečenca v takem okolju in mu ustrezno pomagajo.

Vodja intervencije Luka Zalokar, sicer tudi strokovnjak za miniranje v zaprtih prostorih, je opisal nekaj podrobnosti reševanja. Minerji so delali 10 ur, ozke prehode so z razstrelivom širili na petih mestih. Začeli so že pri samem vhodu, ki so ga morali razširiti do dimenzij nosil, na katerih so ponesrečeno jamarko prenesli iz jame. Pri miniranju so porabili približno pol kilograma eksploziva.

33-letna ponesrečenka sicer izkušena in previdna jamarka

Pri načrtovanju reševanja iz nepoznane jame je reševalcem pomagal brat ponesrečenke, ki je bil ob nesreči ob njej, nato pa je šel po pomoč in po spominu narisal načrt jame.

Kot je ocenil Zalokar, so jo rešili v najkrajšem možnem času. "Dali smo vse od sebe. Še vedno pa smo morali delati varno, da ne bi prišlo do dodatnih poškodb, saj je bilo na kraju veliko reševalcev," je dejal.

Vodja Slovenske jamarske reševalne službe Walter Zakrajšek je ocenil, da je šlo za eno zahtevnejših reševalnih akcij, tudi zato, ker je bila ponesrečenka v nezavesti. Kot je dodal, po njihovih izkušnjah v zadnjih nekaj letih globina jame pri reševanju ni pomembna, težave povzročajo predvsem ožine. "Ali je jama globoka 300 ali 100 metrov, vedno je časovnica okoli 33 ur," je pojasnil.

Po zadnjih informacijah iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, kamor so s helikopterjem prepeljali poškodovano, je življenje jamarke ogroženo, njeno stanje pa je nepredvidljivo. Kot je še povedal Zalokar, je 33-letna ponesrečenka sicer izkušena in previdna jamarka, a nesreča nikoli ne počiva.

Ob reševanju je podporo s hrano, pijačo, elektrifikacijo in prostorom za počitek zagotovila cerkniška civilna zaščita, je povedal njen poveljnik Matjaž Knap. Po njegovi oceni bodo zaradi izkušenj ob morebitnih prihodnjih reševalnih akcijah lahko še boljši in hitrejši. Župan cerkniške občine Marko Rupar pa je poudaril, da dobro sodelovanje vedno obrodi sadove, ter ocenil, da so se pretekla vlaganja v sistem zaščite in reševanja bogato obrestovala. Akcija je bila velik uspeh tudi po oceni poveljnika republiške Civilne zaščite Srečka Šestana.

Sodelujočim pri reševanju se je zahvalil tudi državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved, ki je napovedal, da bodo tudi v prihodnje tako jamarjem kot drugim v sistemu zaščite in reševanja nudili vso ustrezno pomoč. "Ne glede na prostovoljstvo delovanje takih ekip terja določena finančna sredstva za ustrezno opremo," je poudaril.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta