Poskus uboja v Ljubljani: Zabodel brezdomca na Kongresnem trgu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vzrok za že tretjo preložitev sojenja so kadrovske težave v zaporih, v katerih primanjkuje pravosodnih policistov.
Robert Balen

Včeraj so na ljubljanskem okrožnem sodišču ponovno preklicali predobravnavni narok zoper Ludvika Kneza, ki mu tožilstvo očita poskus uboja. "Narok je bil doslej preklican trikrat, in sicer 15., 20. in 27. februarja. Razlog je neprivedba obtoženega s strani ZPKZ Ljubljana, kjer se nahaja," so nam pojasnili na sodišču. Vzrok so torej kadrovske težave v ljubljanskem zaporu, zaradi katerih ga pravosodni policisti ne morejo pripeljati na sodišče. Trije preklici so še posebno skrb vzbujajoči zato, ker bi morali osebi, ki ji je odvzeta prostost, soditi brez nepotrebnega odlaganja.

Drugi krvavi obračun med brezdomci

Knez bo sedel na zatožno klop zaradi incidenta, ki se je zgodil 17. oktobra lani v središču Ljubljane. "Okoli 16.30 je na območju Kongresnega trga storilec z ostrim predmetom huje poškodoval 53-letnega moškega," so takrat sporočili z ljubljanske policijske uprave in dodali, da so poškodovanemu takoj pomagali, nakar so ga z reševalnim vozilom odpeljali v klinični center. Tam je ostal na zdravljenju. Na srečo je bilo v bližini več policijskih patrulj, ki so mu pomagale, prijele pa so tudi 58-letnega osumljenca. "Zaradi suma kaznivega dejanja zoper življenje in telo so mu odvzeli prostost," so še sporočili s policije. In da sta se po prvih ugotovitvah oškodovani in osumljeni sprla, vzroka pa še niso ugotovili. Pri kaznivem dejanju naj bi bil uporabljen nož. Kaj je pokazala nadaljnja preiskava in kaj piše v obtožnici, še ni znano. Po neuradnih podatkih naj bi šlo za spor med brezdomci, ki je prerasel v hudo nasilje.

Do podobnega nasilnega incidenta med brezdomci je na Kongresnem trgu prišlo že novembra predlani, ko je bila hudo ranjena brezdomka. Da jo je zabodel v trebuh, so obtožili 31-letnega eritrejskega državljana Coca Filipa Faragalo. Najprej naj bi jo bil udaril v obraz in jo pozval k pretepu, nato odšel, potem pa nenadoma pritekel nazaj in jo od zadaj z nožem zabodel v desni del trebuha. Tudi v tem primeru je pomoč prišla hitro, na srečo, kajti poškodba bi lahko bila smrtna. Sojenje Faragalu še vedno poteka, poskus uboja zanika.

Lani 1416 odpovedi spremstev

Kadrovske težave med pravosodnimi policisti, zaradi katerih pripornikov ne morejo pripeljati iz zapora, zadnja leta naraščajo. Na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij je zaposlenih 550 pravosodnih policistov, že nekaj let pa opozarjajo, da bi jih potrebovali še sto. Odpovedi spremstev zaprtih oseb zunaj zavoda je bilo predlani 813, lani pa že 1416. Največ težav imajo v zaporih Ljubljana in Dob.

Težavo skušajo reševati z uporabo videokonferenčnega sistema, tako da pripornik spremlja narok na daljavo. Takšen način spodbujajo od leta 2017, pandemske razmere pa so jih še dodatno vzpodbudile k uporabi tovrstnih rešitev. Pred tremi leti so zato zagotovili dodatnih deset profesionalnih konferenčnih sistemov in 15 tablic, ki so jih razdelili med vse zapore. "Število odpovedi spremstev se povečuje, ker se povečuje tudi obseg nalog zaradi vse več zaprtih oseb, predvsem pripornikov, in zaradi več zahtevnejših spremstev (na primer v zadevi Kavaški klan)," so nam pred časom razložili na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij. Toda včasih narok prek videokonference ni možen, pogosto mu obramba tudi nasprotuje, češ da z obtoženim ni mogoč enak stik, kot če bi bila v istem prostoru. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta