Potrjena sodba 69-letniku za poskus umora. Odvetnik: To je dosmrtna kazen

Višje sodišče je potrdilo sodbo, s katero je bil Jože Šercer zaradi poskusa umora in posedovanja orožja obsojen na 15 let in štiri mesece. V priporu je od septembra 2018, in ko bo prišel izza rešetk, bo star 80 let.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jože Šercer se je na sojenju branil, da sosede s puško ni hotel ubiti, pač pa le prestrašiti.
Tina Recek

Strah Irene O. iz Papežev pred tem, da bi se njen sosed Jože Šercer kmalu vrnil domov, je bil odveč. Šercer, ki je septembra 2018 nanjo streljal s šibrovko, namreč ostaja za rešetkami.

"Višje sodišče v Ljubljani je zavrnilo vse vložene pritožbe kot neutemeljene in potrdilo sodbo sodišča prve stopnje," je na naša poizvedovanja odgovorila vodja ljubljanskega tožilstva Katarina Bergant. Sodba, s katero je bil Šercer lanskega novembra obsojen na 15 let in štiri mesece zapora, je torej potrjena. Tudi zagovornik Samo Mirt Kavšek je z odločitvijo višjega sodišča že seznanjen. "Trdno sem prepričan, da Jože Šercer ni storil kaznivega dejanja poskusa umora in da izvedeni dokazi na glavnih obravnavah to potrjujejo. Zato bom izpodbijal pravnomočno sodbo z zahtevo za varstvo zakonitosti, ki jo bom vložil na vrhovno sodišče. Moja stranka je zelo prizadeta zaradi obsodbe za tako hudo kaznivo dejanje, saj ni nikdar poskušala odvzeti življenja oškodovanki. Izrečena kazen 15 let zapora, ki po mojem mnenju odstopa od obstoječe sodne prakse, pa za mojo stranko predstavlja dosmrtno kazen zapora," je razsodbo komentiral odvetnik. Devetinšestdesetletni Šercer bo namreč ob prihodu iz zapora star že 80 let.

Že prej zmerjal in grozil

Šercer je 20. septembra 2018 zgodaj zjutraj v Papežih v neposredni bližini hrvaške meje sosedo kakšni dve uri čakal v grmovju, da bi jo ujel na poti v službo. Takrat jo je z osmih do enajstih metrov ustrelil s puško šibrenico. Gospa se je ob strelu pognala v beg in se zatekla k hiši na drugi strani meje. Imela je veliko srečo, da je bila le lažje poškodovana, imela je prebito roko in tricentimetrsko prasko na trebuhu. Šercerja so prijeli nekaj ur po streljanju. Soseda je namreč povedala, da ji je že grozil s smrtjo in jo zmerjal s prasico in podobnim. Očital ji je, da je po smrti moža prehitro začela prijateljevati z drugim moškim. Soseda je bila sicer zelo prijazna, po smrti njegove mame leta 2012 mu je kuhala kosila. Nanjo se je očitno navezal in tudi po aretaciji je o njej govoril kot o čudoviti ženski. Je pa že v sodni preiskavi tudi priznal, da jo je že nekaj časa nenehno opazoval in spremljal. Na sojenju je zatrjeval, da je s puško ni želel ubiti, pač pa le prestrašiti. A sodnega senata ni prepričal ne na prvem sojenju, in ko je bilo to razveljavljeno zaradi razčiščevanja njegove prištevnosti, tudi ne na ponovljenem. Mimogrede, psihiatrična ocena je, da je bil v času kaznivega dejanja prišteven.

Iz zasede, premišljeno, brez razloga

Obramba je glede očitka o poskusu umora opozarjala na blago naravo poškodb. In da bi, če bi šlo za morilski naklep, izstrelil še kak strel ali se celo zagnal za sosedo. Senat je presodil, da teža poškodb ni bistvena in da le po srečnem naključju niso bile hujše. Pomemben je napadalčev namen, ki pa da je bil vzeti življenje. "Če bi bilo tako, bi lahko streljali v zrak, prišel k njej podnevi, strel sploh ni bil nujen," je pojasnila predsednica prvostopenjskega senata Maja Povhe. Opozorila je, da je z orožjem čakal v zasedi in da tudi po dveh urah čemenja v grmovju načrta ni opustil. Ob tem za napad ni bilo nobenega razloga. Soseda ga sicer tudi civilno toži, zahteva nekaj manj kot 25.000 evrov odškodnine.

Za poskus umora na zahrbten način je zagrožena kazen najmanj 15 let zapora. Takšno kazen, torej najnižjo, so mu izrekli tako na prvem kot na ponovljenem sojenju. Upoštevali so Šercerjevo težko otroštvo in posledične travme ter dosedanjo nekaznovanost in neproblematičnost. Ker so ob preiskavi pri njem doma našli še orožje in kopico streliva, za kar ni imel dovoljenja, je dobil še dodatnega pol leta zapora. Enotno kazen pa so mu odmerili 15 let in štiri mesece. Da je bila sodba v celoti pravilna, pa se je torej zdaj strinjalo tudi višje sodišče.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta