Požari v naravi: Od jutri splošna prepoved kurjenja

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
19.03.2020 12:13

Zaradi požara v Šentilju je lažje poškodovana domačinka. Poziv gasilcev k previdnosti, saj jih tovrstne intervencije v teh razmerah le še bolj obremenjujejo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gasilci so morali na več intervencij, kjer je so gorele travnate povrišne in podrast. 
Arhiv Večera

Zaradi širjenja korornavirusa je veliko ljudi v teh dneh doma. Zaradi lepega vremena pa se ljudje odločajo tudi za urejanje okolice svojih bivališč in delo na vrtovih ter poljih. Ker k temu sodi tudi kurjenje odpadnega vejevja in podobno, imajo gasilci v zadnjih dneh veliko dela tudi z gašenjem požarov v naravi. Nekatere občine oziroma njihovi štabi civilne zaščite so v teh dneh že tako izdali prepovedi za kurjenje v naravi. Po podatkih Agencije za okolje Republike Slovenije velja je za Podravje velika požarna ogroženost, medtem ko velja za Savinjsko srednja ogroženost, za Koroško in Pomurje pa majhna požarna ogroženost.

Ogenj se je razširil na garažo

Včeraj dopoldan je tako, so sporočili iz mariborske policijske uprave, 59-letni moški na zemljišču v Stari gori pri Šentilju zakuril porezane veje smreke. Ker kurišča ni ustrezno uredil in zavaroval ter zaradi močnega vetra, se je ogenj razširil na leseno lopo oziroma garažo, last 57-letne domačinke. Ta je v celoti zgorela. V njej je imela lastnica spravljenih okoli 10 kubičnih metrov drv, traktorsko prikolico, plug, škropilnico in pločevinasto posodo za bencin. Ko je lastnica skušala te predmete rešiti pred ognjem, se je opekla po rokah in obrazu. Z reševalnim vozilom so jo prepeljali v UKC Maribor. Njene poškodbe so opredeljene kot
lažje. Materialna škoda je nestrokovno ocenjena na okoli 10.000 evrov. Policisti bodo omenjenega moškega, zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti, ovadili pristojnemu tožilstvu.
Gasilci so včeraj gasili tudi vejevje v Svetem Lovrencu v občin Prebold. V Vojniku sta gorela suha trava in podrast. Na Jesenicah je zaradi požiganja trave v neposredni bližini železniške postaje Jesenice ogenj nenadzorovano zajel železniške pragove. Ogenj so pogasili gasilci GARS Jesenice. V Repčah, občina Ljubljana, je občanu pri kurjenju ogenj ušel izpod nadzora in se razširil na travnik in v gozd. Gasilci PGD Lipoglav in GB Ljubljana so pogasili okoli 300 kvadratnih metrov travnika in gozdne podrasti. Med naseljema Bač in Koritnice, v občini Ilirska Bistrica, je gorela suha travna površina. Gasilci PGD Knežak so pogasili požar na površini okoli 1,5 hektarja ter območje požara preventivno obilneje zalili z vodo. V naselju Mošenik, občina Zagorje ob Savi, goreli suha trava in podrast. Gasilci PGD Zagorje - mesto so požar na površini okoli 600 kvadratnih metrov pogasili in preventivno zalili robove požarišča.

Dosledno upoštevajte prepoved

To je le nekaj intervencij, ki so jih gasilci zabeležili včeraj. Zato v javnost pošiljajo apel državljanom. "Prebivalce občin, ki so v teh dneh z odlokom ali pozivom prepovedale kurjenje na prostem in ostalo uporabo ognja, prosimo, da prepoved dosledno spoštujejo. Prebivalcem ostalih občin odsvetujemo kurjenje v naravnem okolju in drugod na prostem, če pa že kurijo, naj pri tem upoštevajo ukrepe varstva pred požarom, kot so na primer ustrezna ureditev kurišč, prisotnost odrasle osebe, prepovedana uporaba vnetljivih ali eksplozivnih snovi, pogasitev ognja po končanem kurjenju, prekinitev kurjenja ob vetrovnem vremenu in podobno," so zapisali v sporočilu za javnost Centra za obveščanje Republike Slovenije. "S tem boste ne le zmanjšali možnosti za nastanek in širjenje požarov v naravnem okolju in drugod na prostem, pač pa tudi razbremenili javno gasilsko službo, ki je dejavno vključena v aktivnosti v zvezi z obvladovanjem epidemije s koronavirusom," zaključujejo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta