Požig slaščičarjevih kombijev: Inštitut za sodno medicino bo preučil obtoženčev DNK

Andrej Bedek, Vestnik
25.10.2020 19:31

Zoran Tošović iz Ljubljane je obtožen, da je pri ljutomerski avtobusni postaji domnevno zažgal vozila prleškega podjetnika Marsela Šalamona.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ognjeni zublji so uničili dve kombinirani vozili in tovornjakarski keson za hlajenje blaga. Škode je bilo za več kot 60 tisoč evrov.
Jure Zauneker

V kazenskem procesu zoper Zorana Tošovića, domnevno vpletenega v požig kombijev prleškega podjetnika Marsela Šalamona, je murskosoboško sodišče pretekli teden ugodilo predlogu odvetnika Milana Krstića, ki je terjal, naj Inštitut za sodno medicino preuči, ali je DNK-sled na eksplodirani napravi Tošovićeva. Sodnik Stanislav Jug je tako nadaljevanje sojenja preložil na nedoločen čas.

Ljubljančanu tožilstvo očita poškodovanje tuje stvari, ker je domnevno 26. novembra 2017 požgal dva kombija in priklopno vozilo v lasti Šalamona, nekdanjega lastnika pekarske in slaščičarske družbe Rogljiček, danes pa lastnika Sastele. Po eksploziji treh naprav so ognjeni zublji zajeli kombinirani vozili in tovornjakarski keson za hlajenje blaga. Škode je bilo za več kot 60 tisoč evrov. V bližnjem kovinskem zabojniku so takrat policijski preiskovalci našli še eno zažigalno napravo, ki pa je ni odneslo v zrak. Zasegli so jo in na podlagi odtisov in bioloških sledi v Nacionalnem forenzičnem laboratoriju (NFL) v Ljubljani naredili analizo DNK. Ta jih je štiri mesece kasneje pripeljala do Tošovića, opravili so hišno preiskavo, vendar v njegovem stanovanju in osebnem računalniku niso našli otipljivih dokazov, ki bi ga povezovali s požigom.

Odvetnik Krstić je svoj predlog o vključitvi Inštituta za sodno medicino utemeljil z argumentom, da je NFL mnenje izdal le za potrebe policijske preiskave, zato je za potrebe kazenskega postopka nujno v primer pritegniti drugo strokovno mnenje.

Tošoviću, državljanu Bosne in Hercegovine srbske narodnosti, je bilo sicer pred sojenjem ponujeno leto in šest mesecev zapora v zameno za priznanje krivde, a je ponudbo zavrnil. V svoj zagovor je navedel, da je 23. novembra 2017 odšel iz Ljubljane na Dunaj. Po treh dneh bivanja v avstrijski prestolnici je z znancema odpotoval v srbsko mesto Kuzmin pri Sremski Mitrovici. Sodniku Jugu skuša z žigi v potnem listu dokazati, da je 26. novembra prestopil madžarsko-srbsko mejo na prehodu Röszke. Kot se je zagovarjal, je v Srbiji obiskal bolnega sorodnika, nato pa pot nadaljeval v rodno Bosno in Hercegovino. V Slovenijo se je vrnil šele 28. ali 29. novembra 2017.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta