Požigi: Fotoreporterjem kazal iztegnjen sredinec

Damijana Žišt
29.06.2021 20:19
Kamničan Jakob Herzog, obtožen povzročitve splošne nevarnosti, tatvine, poškodovanja tuje stvari in grožnje, se je med pričanjem 16-letnega dekleta tako hudo razburil, da ga je sodnica poslala iz sodne dvorane
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mladi Jakob Hercog, ki je od aretacije v priporu, ima očitno precejšnje težave z obvladovanjem jeze. Foto: Luka CJUHA/DNEVNIK
Luka Cjuha/dnevnik

Komaj 20-letni obtoženi Jakob Herzog iz Kamnika se je znašel na zatožni klopi ljubljanskega okrožnega sodišča zaradi več očitkov tožilstva, in sicer, ker naj bi bil storil dve kaznivi dejanji povzročitev splošne nevarnosti, dve kaznivi dejanji poškodovanja tuje stvari, kaznivo dejanje tatvine in kaznivo dejanje grožnje. Na današnje nadaljevanje sojenja pri sodnici Ireni Škulj Gradišar sta ga pripeljala pravosodna policista iz ljubljanskega pripora, mladenič pa ima očitno težave z obvladovanjem jeze. Ko so ga pred začetkom sojenja v sodni dvorani obletavali fotoreporterji, ki so le opravljali svoje delo, se je najprej obračal proč od njih, potem pa se je tega očitno naveličal in poziral fotografom z iztegnjenim sredincem. Umiril se je šele, ko sta ga pravosodna policista prijela za rame in ga porinila na zatožno klop. Na njej ni dolgo zdržal mirno. Težko je obvladoval jezo tudi med pričanjem bivšega dekleta. Še bolj pa mu je očitno prekipelo, ko je sodnica v sodni dvorani zasliševala komaj 16-letno pričo (sojenje je zaradi njene mladoletnosti potekalo brez javnosti), saj so ga med njenim zaslišanjem pravosodni policisti močno razburjenega pripeljali iz sodne dvorane in ga dobesedno porinili na klop, a se je tam še naprej glasno razburjal. Na nasprotni klopi sta sedela njegova starša in ga opazovala brez besed, naposled pa se je obtoženi vendarle umiril.

​Avtomobile polil z vnetljivo tekočino in zažgal

Tožilstvo obtoženemu očita, da je 27. in 29. julija lani v Samostanski ulici 5 v Kamniku kar dvakrat zažgal avtomobil. Prvič, 27. julija okoli pol treh zjutraj, je z vnetljivo tekočino polil renault scenic in zanetil ogenj. Drugi požig je 29. julija storil na istem parkirišču kot prvič, z vnetljivo tekočino pa naj bi bil polil citroën C3. Skupne povzročene škode je bilo za 15 tisoč evrov. Na renaultu je ocenjena na 800 evrov, na citroënu okoli šest tisoč evrov, poškodovana je bila tudi fasada na stavbi, ob kateri sta stala goreča avtomobila. Ker sta bila oba avtomobila parkirana blizu večstanovanjske stavbe, je Hercog po prepričanju tožilstva ogrozil življenja stanovalcev. K sreči so na kraj kmalu prispeli gasilci, tako da so požar hitro pogasili in da nihče ni bil poškodovan. Tožilstvo obtoženemu očita tudi, da je 4. julija lani na Poti na Poljane 1 v Kamniku zanetil zabojnik za smeti in povzročil za 280 evrov škode. V Samostansko ulico, tokrat števila 9, se je po trditvah tožilstva obtoženi vrnil spet 27. avgusta lani, ko je med 23.40 in 23.55 z razkužilom zanetil ogenj na porscheju macanu. Avto je bil uničen v celoti, njegovega lastnika pa je oškodoval za 38.909 evrov. Nekaj minut pred požigom je pri bližnjem lokalu ukradel razkužilo za roke, s katerim naj bi bil polil porscheja. Tožilstvo obtoženega bremeni tudi storitve kaznivega dejanja grožnje, in sicer na škodo Matica T.; 27. avgusta lani mu je v lokalu Toscana zagrozil, da ga bo "razbil in ubil, ter mu, tako kot pred tremi leti, držal pištolo na glavi".

Da se v omenjenem lokalu ni dogajalo prav nič posebnega, je na sodišču zatrjeval obtoženčev prijatelj Matic N. Dejal je, da so z Jakobom in dvema prijateljicama sedeli v lokalu, kadili in pili alkohol, ko je čez nekaj časa do njihove mize pristopila policija ter njega in Jakoba vprašala, zakaj razgrajata. "Nič nismo razgrajali, samo zabavali smo se. Potem so Jakoba odpeljali do službenega avtomobila in ga popisali, mislim, da je dobil plačilni nalog, nato pa smo šli domov," je povedala priča.

​Bivše dekle je prevaral, a ga ni obremenilo

Nato je na prostor za priče stopila 19-letna Nika V., nekdanje obtoženčevo dekle. Čeprav je zelo jezna nanj, ker jo je prevaral in sta se zaradi tega avgusta lani precej grdo razšla, pa s pričanjem Herzoga ni obremenila. Povedala je, da sta bila par leto in pol in da je pogosto spala pri Jakobu doma. Na vprašanja sodnice in tožilke, ali ji je znano, da naj bi bil Jakob avtomobile polil z vnetljivo tekočino in jih zažgal, je dejala, da tega ni storil. Prav tako ji ni bilo znano, da naj bi bil Jakob na okenski polici med rožami skrival steklen kozarec, v njem pa vnetljivo tekočino. Ko je bilo obtoženemu počasi že vsega dovolj, je rekel sodnici, da ima še on vprašanje. Rekel je: "Da skrajšamo vse to in da se tukaj ne bockamo ... Ali sem jaz kdaj kaj zažgal?" Dekle je dejalo: "Ne, sigurno ni nič zažgal, ves čas sva bila skupaj, jaz sem zelo ljubosumna, brez mene še iz hiše ni mogel. Res je, da smo lanske počitnice veliko popivali in se zabavali, vendar bi vedela, če bi kaj zažgal." Nato je obtoženi dejal, "res je, ne morem je več videti, a govori resnico". Za Niko V. je pričala mladoletnica, ki se je lani veliko družila z obtoženim, ki ga sicer ni marala, in z Niko V., s katero sta še danes najboljši prijateljici. Njeno pričanje je potekalo za zaprtimi vrati, je pa bila ona tista, ki je obtoženega prijavila policiji, da je požgal avtomobile. O tem naj bi se bil namreč hvalil pred njo in Niko V., ki je danes to na sodišču zanikala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta