Prejemanje in dajanje podkupnin: Ortoped in lekarnarka zanikata krivdo

Damijana Žišt
29.06.2021 07:00
Včeraj se je pričelo sojenje tretjemu delu obtoženih v zadevi Korupcija v zdravstvu. Na zatožni klopi znan novomeški ortoped, vodja lekarne bolnišnice Valdoltra, in nekdanja prokuristka podjetja Emporio Medical
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Vsak evro sem zaslužil na pošten način," zatrjuje zdravnik Gregor Kavčič. Foto: BOBO
Borut ŽIVULOVIĆ/BOBO

Nikoli nisem zahteval ali jemal nobene podkupnine oziroma nedovoljenih daril. Vsak evro sem zaslužil na pošten način. Sodni postopek je nedopusten in nekorekten, je včeraj pred sodnim senatom ljubljanskega okrožnega sodišča povedal znani novomeški ortoped Gregor Kavčič. Skupaj z Natašo Faganeli, vodjo lekarne v Ortopedski bolnišnici Valdoltra, Jano Šturm, nekdanjo zastopnico podjetja Emporio Medical, danes prokuristko v družbi Advanta, ki se ukvarja s prodajo medicinskih pripomočkov na debelo, in pravnim zastopnikom obtožene družbe Miho Lupincem se je znašel na zatožni klopi zaradi očitkov korupcijskih kaznivih dejanj v zdravstvu. Tožilec specializiranega tožilstva Iztok Krumpak Kavčiča in Faganelijevo bremeni, da sta prejemala nedovoljene nagrade, Šturmovo in podjetje Advanta pa, da sta nedovoljene nagrade dajala. Prejemanje nedovoljenih daril je odločno zanikala tudi Faganelijeva, Lupinc pa se včeraj ni zagovarjal. Šturmovo je sodišče včeraj začasno izločilo iz postopka, saj ne more prihajati na sodišče, ker je na bolniškem dopustu.

Nataša Faganeli meni, da je v kazenskem postopku pristala izključno zaradi maščevanja Urške Jurkovič. Foto: Damijana ŽIŠT
Damijana ŽIŠT

Obtožnico označila za konstrukt

Tožilec Krumpak Nataši Faganeli očita, da je kot vodja lekarne v zvezi z nabavo ortopedskega materiala prek podjetja Emporio Medical Ortopedski bolnišnici Valdoltra od predstavnic Emporia Medical Jane Šturm in Urške Jurkovič od februarja 2008 do decembra 2011 prejela okoli 66 tisoč evrov podkupnine v gotovini. Nato pa naj bi bila od Jane Šturm, predstavnice podjetja Advanta, od februarja do septembra 2013 v gotovini prejela še 22.812 evrov. Po trditvah tožilstva je Gregor Kavčič od Emporia Medical prejel 106.898 evrov, da je lahko novomeški bolnišnici dobavljalo kolenske endoproteze proizvajalca Biomet. Podjetju Advanta pa tožilstvo očita dajanje nedovoljenih daril, saj naj bi bila Šturmova Faganelijevi izročila podkupnino v gotovini. "Vse očitke v obtožnici zanikam, nikoli nisem zahtevala ali prejela nobene podkupnine. Na izbiro in naročanje medicinskega materiala bolnišnice Valdoltra nimam nobenega vpliva, zato tudi nimam nobenega interesa, da bi favorizirala katero podjetje ali proizvajalca," je poudarila Faganelijeva. Meni, da se je v postopku znašla povsem neupravičeno, in to potem, ko je v samoprijavi o dajanju podkupnine nekaterim zdravnikom povedala nekdanja direktorica in solastnica podjetja Emporio Medical Urška Jurokovič, ki je bila skupaj z mamo in bratom solastnica tega podjetja in nekaterih hčerinskih družb. "Urška in njena mama Ana Jurkovič nista bili nikoli obtoženi ali obsojeni za nič, sta pa vse nas, ki naj bi bili krivi za propad Emporia Medical, kazensko ovadili. Po Urškinih trditvah naj bi bila jaz kriva, da so nekdanji prokuristi Emporia Medical sami začeli prodajati določeno medicinsko opremo in material bolnišnici Valdoltra, podjetje pa je ob tem izgubilo posel. S tem nisem imela prav nič, kot tudi nimam s podkupninami oziroma nagradami. Kako je lahko tožilstvo na podlagi njenih izjav in njene dokumentacije, ki je neverodostojna in je težko preveriti, kaj je pristno in kaj ni, sestavilo obtožbe zoper mene, ne razumem, je pa nedvomno konstrukt," je povedala Faganelijeva. Dejala je tudi, da ji ni jasno, zakaj zoper Jurkovičeve, "ki so utajili na milijone evrov davkov in denar iz Emporia Medical prenakazali na račune v tujini, ni stekel noben sodni postopek". Iz dokumentacije pa naj bi bilo tudi razvidno, da so mesečno dvigovali veliko gotovine iz poslovanja podjetja in da so porabili po 60 tisoč evrov mesečno za svoje osebne potrebe, je še povedala Faganelijeva.

​Štirje zdravniki nepravnomočno obsojeni

Na zatožni klopi je sprva v omenjeni zadevi sedelo sedem zdravnikov in dva nekdanja prokurista podjetja Emporio Medical, ki naj bi bila zdravnikom dajala podkupnine oziroma nedovoljene nagrade, in sicer na roke ali na račune, odprte v tujini, celo zlate palice v zameno za dobavo medicinskih pripomočkov, ki jih prodaja omenjeno podjetje. Predsednica sodnega senata Dejana Fekonja je zaradi smotrnosti kazenskega postopka "in ker so na zatožni klopi zdravniki, ki rešujejo življenja", že na predobravnavnih narokih junija 2019 povedala, da bo postopek razdeljen v tri dele. Prvi del obtoženih je sodni senat, ki mu je predsedovala sodnica Fekonja, že spoznal za krive, vendar sodba še ni pravnomočna. Ortopedom Vanetu Antoliču, Samu Karlu Fokterju, Roku Vengustu in Robertu Janezu Cirmanu ter nekdanjemu komercialistu v podjetju Darku Žafranu, ki jih je spoznalo za krive sprejemanja oziroma dajanja nedovoljenih daril, je sodišče izreklo kazen od deset mesecev do treh let zapora, denarne kazni in odvzem premoženja. Je pa bil med postopkom zaradi slabega zdravja iz sojenja začasno izločen upokojeni celjski travmatolog Miodrag Vlaović. Tretji del sojenja, ki se nanaša na očitke priznanega prekmurskega zdravnika Zorana Miloševića in njegovega sina, poteka pred drugim sodnim senatom, saj se je sodnica Fekonja v tem delu izločila, ker se je v zvezi z njima v sodnem spisu seznanila z nedovoljenim dokazom. Ta del sojenja se počasi končuje, sodišče bo zaslišalo le še Jurkovičevo prek videokonference, saj živi nekje v Ameriki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta