Priča o tragični nesreči: "Najprej sem slišal pok, nato še krik ženske"

Gordana Possnig Gordana Possnig
08.01.2020 20:14

Na celjskem sodišču nadaljevanje sojenja domnevno odgovornim za tragično nesrečo dveh mladih, ki sta ob poplavah septembra 2014 z vozilom zapeljala v narasel potok Bolska in se utopila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V naraslem potoku sta umrla mlada človeka.
Ales Rebersek

Na celjskem sodišču se nadaljuje sojenje domnevno odgovornim za tragedijo na Vranskem 13. septembra 2014, ko je ob hudem deževju odneslo most čez Bolsko s cesto vred. Podrti most pa je tedaj tudi odnesel dve mladi življenji. Z vozilom AMZS sta v narasli potok, po mnenju tožilstva prek podrtega mostu, zapeljala Lara Safran in njen bratranec Miha Baloh. Tožilstvo tako Marku Krajncu, nekdanjemu direktorju Energetike Projekt, ki je imelo koncesijo za vzdrževanje cest na Vranskem, vzdrževalcu Štefanu Kuserbanju in družbi Energetika Projekt očita povzročitev splošne nevarnosti s smrtnim izidom. Kot meni tožilstvo, so pristojni v družbi Energetika Projekt opustili dolžno ravnanje. Zaradi opustitve njihovih ravnanj so usodno jutro ob obilnem deževju naplavine, ki so ostale še od februarskega žledoloma, odnesle brežino pod mostom in okoli deset metrov ceste. Obtoženi tragedijo obžalujejo, se pa za nesrečo ne čutijo krivi.
Vranski župan Franc Sušnik je na sodišču pričal, da je usodno jutro ob pol šestih po radiu slišal, da so vodotoki porasli. "Z vozilom sem se odpeljal do potoka Bolsko, da sem si ogledal most. Opazil sem, da voda teče čez propust. Svoje vozilo sem postavil na cesto, vklopil smernike in poklical dežurnega preglednika. Vodostaj Bolske je bil visok predvsem zaradi naplavin, ki jih je s seboj nosila narasla voda. V resnici je propust zaprlo veliko drevo s koreninami in krošnjo, ki se je postavilo počez in ga v celoti zamašilo." Ob tem je župan še dodal, da obstaja možnost, da bi vozilo padlo v strugo potoka še kje drugje. Na tem koncu so namreč trije mostovi čez Bolsko: pri centru AMZS, v Čepljah in na Brodeh.
Domačin Boštjan Ocepek ima hišo le nekaj deset metrov proč od mostu čez potok Bolsko v Čepljah: "Tega deževnega jutra sem šel nekaj minut čez 6. uro v službo. Ko sem dal avto iz garaže, sem zaslišal pok: kot da bi se avto zaletel v beton. Čez nekaj trenutkov sem zaslišal še krik ženske. Usedel sem se v avto, se zapeljal vzvratno proti mostu in nato preko njega proti prvi hiši na drugi strani mosta. Stopil sem iz vozila in pregledal okolico potoka, če so kje vidne kakšne sledi, tudi vozila. A nisem videl ničesar. Odpeljal sem se v službo in o svojem opažanju obvestil policijo."
Roman Ameršek je bil tedaj raznašalec časopisov, tisto jutro pa se je do mostu pripeljal s smeri gostilne na Vranskem. "Ko sem želel prečkati most, sem, ko sem se pripeljal do vrha ceste, opazil, da je poplavljen. Ni se videla cesta, videla se je le zaščitna ograja mosta. Zdelo se mi je, da je most nemogoče prečkati, zato sem se obrnil in potok Bolska prečkal preko mostu v Čepljah," je pojasnila priča.
Sojenje se nadaljuje v ponedeljek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta