Primer Patria: Krkovič zahteva 600 tisoč evrov odškodnine

Damijana Žišt Damijana Žišt
27.11.2018 20:56

Upokojeni brigadir Slovenske vojske in nekdanji poveljnik specialne brigade Moris Anton Krkovič je zaradi zadeve Patria vložil odškodninsko tožbo proti državi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Anton Krkovič zaradi procesa Patria toži državo, Ivan Crnkovič pa se je z državo pogodil za nekaj več kot 62 tisoč evrov odškodnine.
Robert BALEN

Na pravdnem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča se je danes pred sodnikom Aleksandrom Šmidom opravil narok zaradi tožbe Antona Krkoviča, ki je zaradi zadeve Patria vložil odškodninsko tožbo proti državi. Tožbo je vložil za nekaj več kot 600 tisoč evrov. Država je Krkoviču ponudila nekaj več kot 35 tisoč evrov odškodnine, kar pa je Krkovič zavrnil.

​Domnevno sporne izjave sodnikov

Kot izhaja iz tožbe, je bil Krkovič oškodovan zaradi neupravičenega in nezakonito vodenega kazenskega postopka in pravnomočne sodbe v zadevi Patria, zaradi nezakonitega prestajanja zaporne kazni, saj je bil v zaporu na Dobu zaprt 292 dni, zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja zaradi sojenja in zapora ter zaradi okrnjenja dobrega imena. Krkovič pa toži tudi zaradi izjave nekdanjega predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše, ki naj bi bil med procesom Patria javno izjavil, da je treba Krkoviča uničiti, ter izjave višjega sodnika Milana Štruklja Krkovičevemu mehaniku Jožetu Razpotniku, ki naj bi mu bil Štrukelj dejal, da so sodniki, ki so sodili v zadevi Patria, dobili ukaz z vrha, da je treba obtožene v tej zadevi, prvaka SDS Janeza Janšo, Antona Krkoviča in Ivana Crnkoviča, obsoditi. Izjave obeh sodnikov naj bi po mnenju Krkoviča dokazovale, da je bil proces Patria namerna zloraba kazenskega postopka v škodo Janše, Krkoviča in Crnkoviča.
Na današnjem naroku je sodnik Šmid med drugim dejal, da je mnenja, da je po 26. členu ustave, ki govori o odškodninski odgovornosti države, dovolj podlage, da se bo na sodišču lahko razčiščevalo o domnevni zlorabe kazenskega postopka v zadevi Patria glede na domnevne izjave Masleše in Štruklja. Zastopnica državnega odvetništva, ki zastopa državo, pa je bila mnenja, da država ne odgovarja za dejanja sodnikov in naj se za svoje izjave branijo sami. Krkovičeva odvetnica Sanja Brezinščak pa je dejala, da država odgovarja za ravnanje svojih organov, če je neupravičena obsodba posledica povzročene situacije, ki jo je povzročilo sodišče ali sodnik, in lahko država zoper njega uvede kazenski postopek ali pa ga odškodninsko preganja. Sodnik je nato sprejel sklep, da bo zaslišal Krkoviča in predlagane priče, med njimi mehanika Jožeta Razpotnika, Janeza Janšo, Ivana Crnkoviča in še nekatere druge priče. Krkovič in državno odvetništvo pa nista predlagala zaslišanja sodnikov Branka Masleše in Milana Štruklja. Prvi naslednji narok se bo opravil 15. januarja prihodnje leto, ko bosta zaslišana Krkovič in Razpotnik.

Ustavno sodišče razveljavilo sodbe

​​Znano je, da so bili Janša, Krkovič in Crnkovič pravnomočno obsojeni zaradi zadeve Patria, in sicer zaradi sprejetja obljube podkupnine pri državnem nakupu 135 oklepnikov finskega podjetja Patria. Janša je bil pravnomočno obsojen na dve leti zapora, Krkovič in Crnkovič pa vsak na leto in deset mesecev zapora, vsi do dobili še stranske denarne kazni.
​Sodbo okrajnega sodišča v Ljubljani so potrdili sodniki višjega in vrhovnega sodišča, ustavno sodišče pa je vse sodbe razveljavilo in vrnilo v ponovno sojenje. Ustavni sodniki so bili tudi mnenja, da kazniva dejanja, ki so se očitala obtoženim, ne pomenijo znakov očitanih kaznivih dejanj, in to je sprejem obljube nagrade za posel s finsko Patrio. Zato bi tožilstvo ob vnovičnem sojenju moralo spremeniti opis kaznivega dejanja. Vendar pa vnovičnega sojenja ni bilo, ker je zadeva prej zastarala. Zaradi ustavne odločbe Krkovič v tožbi proti državi navaja, da so državni organi proti njemu, kot tudi proti Janši in Crnkoviču, vodili neupravičen in nezakonit kazenski postopek, zaradi katerega so tudi odšli na nezakonito prestajanje zaporne kazni.
 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta