Raščan na sodišču: Denar si je izposodil za nakup Večera

Damijana Žišt Damijana Žišt
11.10.2019 18:27

Tožilstvo je nekdanjemu prvemu možu Dela Revij Mateju Raščanu očitalo, da oškodovancu ni vrnil dela dolga v višini 151.000 evrov, a se je izkazalo, da je dolg že poravnan.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matej Raščan je na sodišču izvedel, da je dolg do oškodovanca v celoti poplačan, kot je sam trdil.
Robert BALEN

Nekdanji prvi mož Dela Revij in Rašice Point Matej Raščan se je danes znova znašel na zatožni klopi ljubljanskega okrožnega sodišča, in sicer zaradi obtožbe, da je storil kaznivo dejanje goljufije na račun Domna V. iz Ljubljane, ki mu je posodil denar, Raščan pa mu ga ni v celoti vrnil. Tožilstvo v obtožnici trdi, da Raščan oškodovancu še vedno dolguje 151 tisoč evrov z zamudnimi obrestmi. Raščan, ki krivde po obtožnici na predobravnavnem naroku avgusta lani ni priznal, je danes povedal, da je oškodovancu Domnu V. v celoti vrnil posojilo. Raščan je danes na sodišče prišel iz zapora na Dobu, kjer od lanskega septembra na odprtem oddelku prestaja štiriletno zaporno kazen zaradi milijonskega oškodovanja Dela Revij.

Prepričeval, da bo dolg poplačan

Tožilstvo je Raščanu ob priznanju krivde ponudilo dve leti in šest mesecev zaporne kazni ter odvzem premoženjske koristi v znesku 151.000 evrov. A ker Raščan krivdo zavrača, se mu je začelo sojenje. Za kaznivo dejanje goljufije je zagrožena kazen od enega do osmih let zapora.
Iz obtožnice izhaja, da si je Raščan 22. novembra 2010 od Domna V. sposodil 215.000 evrov in bi jih, kot izhaja iz posojilne pogodbe, moral oškodovancu vrniti do 10. marca 2011. Skupaj z obrestmi, ki bi na dan poplačila znašale 64.500 evrov, bi Raščan moral oškodovancu vrniti 279.500 evrov. Raščan je oškodovanca prepričal, da denar potrebuje za nakup časopisne hiše Večer, zanj naj bi bil že plačal aro. Oškodovancu je povedal, da mu bo denar vrnil, ko bo kupil časopisno hišo Večer. V zavarovanje posojila je oškodovancu dal poroštvo prek podjetij Rašica Point in Delo Revije, katerih odgovorna oseba je bil takrat. Prikazoval je tudi, da je lastnik smučarskega središča Zlatibor v Srbiji, ki ga kupujejo tuji poslovni partnerji, da ima denar na Cipru in drugo. Navedel je veliko zgodb in vedno z lažnim prikazovanjem prepričeval oškodovanca, kako bo dolg vsak čas poplačan.
Preko podjetja Rašica Point je potem 20. avgusta 2012 oškodovancu vrnil 164.362 evrov, in sicer tako, da je omenjeno podjetje kupila žena oškodovanca Brigita V., in je Raščan tako zmanjšal dolg do njenega moža, ki je znašal še 151.000 evrov. Do danes je dolg zaradi obresti že narasel. Oškodovanec naj bi bil kasneje Raščanu še večkrat dejal, naj vrne dolg, vendar naj bi mu bil ta vedno odgovoril, da mu razlike ne bo vrnil. Zato ga je oškodovanec 23. oktobra 2015 prijavil policiji zaradi suma storitve kaznivega dejanja goljufije.

Dolg vrnjen

Raščan je danes v zagovoru povedal, da je svoj dolg do oškodovanca Domna V. v celoti vrnil. Razliko 115.138 tisoč evrov je poravnal tako, da je, ko je podjetje Rašica Point odkupila oškodovančeva žena, njej prepustil tudi 30.000 kosov oblačil znamke Rašica. Skupaj z zakoncema se je dogovoril, da bo Brigita V. prodala osem tisoč kosov oblačil in tako možu vrnila denar, ki bi mu ga sicer moral vrniti Raščan, preostale kose oblačil je plačala Raščanu. "S tem se je zgodba zame končala, moj dolg je bil v celoti poplačan. Sicer pa sem bil pri Brigiti, na Rašici Point, zaposlen še do leta 2015 in mi nikoli ni omenjala, da bi še kaj dolgoval njenemu možu," je dejal Raščan. Na vprašanje tožilstva, zakaj je potreboval denar, ki si ga je izposodil od oškodovanca, je dejal, da se tega natančno ne spominja več. Na dodatno vprašanje, ali morda za nakup Večera, pa je dejal, da je to mogoče, "sicer se pa ne spominjam, kam sem dal omenjeni denar, verjetno za premostitev likvidnostnih težav".
Domen V. pa je na sodišču pričal, da so se zadeve od leta 2015, ko je zoper Raščana podal kazensko ovadbo, dejansko uredile in da mu Raščan ne dolguje ničesar več. Razlika dolga je bila dejansko poplačana tako, kot je povedal Raščan, s prodajo osem tisoč kosov oblačil znamke Rašica. Tako je Raščan danes na sodišču prvič slišal, da se je dolg do Domna V. poplačal tako, kot je bilo dogovorjeno z zakoncema V.
Sojenje se bo nadaljevalo 12. novembra, ko bo zaslišana še Brigita V., verjetno bo tudi izrečena sodba.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta