Razvpiti tat zlatih palic pristal na zatožni klopi še zaradi droge

Damijana Žišt Damijana Žišt
04.04.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razvpiti Frank Palmer se bo o očitani vpletenosti v trgovino z drogo izjasnil 2. junija.
Damijana ŽIŠT

Iz mariborskega zapora, kjer prestaja zaporno kazen zaradi kraje zlatih palic in nakita iz neke ljubljanske hiše, so včeraj pravosodni policisti na predobravnavni narok na ljubljansko okrožno sodišče pripeljali 57-letnega Franka Palmerja, specialnega povratnika. Slovenski javnosti je Palmer znan po omenjeni kraji zlatih palic oziroma še bolj po tem, da so na kraju zločina preiskovalci našli ženske pajkice z njegovo DNK-sledjo, zdaj pa mu sodijo zaradi očitka tožilstva, da se je zapletel še v kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami.

Kaznivo dejanje naj bi bil zagrešil 8. marca 2021, ko so ga policisti iskali zaradi tiralice in odrejenega pripora v zadevi kraje zlatih palic. Ujeli so ga v Ljubljani, ko se je s kovčkom peljal na kolesu. Policisti, ki so ga ustavili zaradi cestnoprometnega prekrška, so ga dobro preiskali in v kovčku našli 300 tablet flordmidal, ki zaradi učinkovine midazolam spada med prepovedane droge.

Motila ga je navzočnost novinarjev

Včerajšnji narok pred sodnico Urško Čebela se je zelo hitro končal. Obtoženi se je že med prihodom v sodno dvorano razburjal in rekel: "Zdaj pa je odvetnik še te novinarje poklical, da so prišli." Ko smo mu predstavniki sedme sile pojasnili, da smo zanj razpisan narok videli na spletni strani sodišča, kjer je razpored kazenskih obravnav javno objavljen, se je Palmer nekako sprijaznil s tem, da smo ga novinarji fotografirali v sodni dvorani, vendar njegovega razburjenja še ni bilo konec. Sodnici je takoj povedal, da hoče drugega odvetnika in ne več odvetnika Borisa Grobelnika, ki ga je sicer zastopal tudi v njegovih prejšnjih postopkih. "Hočem drugega odvetnika, ker se s tem ne morem sporazumeti, nikakor nama ne gre," je dejal. Sodnica Čebela je nato obtoženemu pojasnila, da si seveda lahko izbere drugega odvetnika, ker je za kaznivo dejanje, ki se mu očita, obvezna obramba s pomočjo odvetnika, in da ga lahko dobi po brezplačni pravni pomoči, kot ga je imel do zdaj. Obtoženi je obljubil, da bo sodišču sporočil ime novega odvetnika, sodnica pa je narok preložila na 2. junij.

 

V hiši je vlomilca čakal bogat plen

Palmer je bil decembra 2021 pred ljubljanskim okrožnim sodiščem zaradi tatvine zlatih palic obsojen na dve leti in pol zapora, sodišče pa mu je kazen združilo s še dvema kaznima iz preteklosti in mu izreklo enotno kazen 13 let in tri mesece zapora. Zlate palice je obtoženi ukradel na prestajanju kazni v času dopusta in tik pred pogojnim izpustom iz zapora. Nekaj več kot deset let kazni je Palmer do izreka sodbe zaradi zlatih palic že odsedel, zdaj pa mora do konca (skupne) kazni v zaporu preživeti še tri mesece. Palmerjeva kriminalna zgoda o kraji zlatih palic sega v 8. november 2015. Tega dne je v hišo v Podutiku vlomil s sostorilcem, ki ga policija ni nikoli našla. Odnesla sta veliko vrednih predmetov. Dejanje je bilo odkrito, ko sta se zakonca Metka in Janko A. vrnila v domačo hišo v Ljubljani in doživela neljubo presenečenje. Nekdo je vlomil v hišo, v kateri tedaj ni bilo nikogar, premetal prostore in na silo odprl sef, iz katerega je izginilo precej dragocenosti: tri zlate palice, vredne kar 97.500 evrov, dva tisoč evrov vredna moška ročna ura znamke Tag Heuer, za 10.000 evrov nakita, par zlatih manšetnih gumbov in še en tak par z briljanti, dve zlati kravatni igli, broška z briljanti, več verižic, prstanov, zapestnica in zlati kovanci Dunajski filharmoniki in Anno Domini.

Policisti so Palmerja prijeli kmalu po dejanju, a so ga morali izpustiti, saj so imeli premalo oprijemljivih dokazov. Na kraju dejanja so bile najdene tudi ženske pajkice, za katere so kasneje v forenzičnem laboratoriju ugotovili, da je na njih DNK Franka Palmerja, ki se je nekoč imenoval Franc Prislan. Zoper njega je bila razpisana tiralica, on pa se je več let uspešno izmikal policiji, nakar so ga 8. marca 2021 prijeli po naključju, ko se je s kolesom peljal po Ljubljani in storil prekršek.

Palmer je moral v pripor in zaradi trdnih dokazov proti njemu je kmalu za tem pristal tudi na zatožni klopi.

Seznam premožnih Slovencev

Policija je na domu obtoženega ob aretaciji našla tudi časopisne članke o bogatih ljudeh in imenski seznam premožnih Slovencev z njihovimi naslovi in seznamom vrednih predmetov, ki naj bi jih imeli. Za sodišče je bil tudi to trden dokaz, da je načrtoval tatvine v domovih premožnih Slovencev. Velik del kazenskega postopka se je vrtel tudi okoli najdenega DNK obtoženega, saj sta odvetnik Boris Grobelnik in Frank Palmer do izreka sodbe vztrajala, da je bil prvotni DNK Palmerja odvzet nezakonito. Palmerju so namreč vzorec DNK vzeli leta 2003 ob sumu kaznivega dejanja tatvine, zaradi česar je bil na koncu pravnomočno oproščen, zato bi morala policija njegov DNK izbrisati iz svojih evidenc, je trdil odvetnik. Okrožno sodišče mu je pritrdilo in Palmerju odpravilo pripor. Toda tožilstvo se je nato pritožilo na višje sodišče in to je prvostopenjski sklep razveljavilo. Ocenilo je, da je bila hramba DNK zakonita, saj je bil ta vzorec uporabljen še v tretji zadevi in še preden je bila omenjena oprostilna sodba pravnomočna. Ker pa je bil Palmer v tej tretji zadevi pravnomočno obojen, je na sodišču na koncu obveljalo, da je bil njegov DNK-vzorec hranjen povsem zakonito.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta