Roparji iz Sicilije: Bančni uslužbenki grozil z olfa nožem

Damijana Žišt
09.05.2021 16:09
Na Okrožnem sodišču v Novi Gorici se je opravil predobravnavni narok za enega od treh obtoženih, da so ropali v bankah v Dobrovi in Dutovljah, za drugega je bil preložen, tretji ropar je še na begu
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prvič je bil Mario Piacenta obsojen pri 16 letih zaradi ropa. Foto: Damijana ŽIŠT
Damijana ŽIŠT

V domači Italiji, natančneje v mestu Catania na Siciliji, so se dogovorili, da bodo odšli v Slovenijo in pri nas ropali v bankah. Na to so se dobro pripravili, si izbrali banke na goriškem koncu, jih nekaj dni opazovali, med tem bivali v najetih apartmajih v italijanskem Vidmu in Gradežu najeli ali ukradi osebne avtomobile, s katerimi so prišli na kraje zločinov, kupili slovenske SIM-kartice in lani poleti udarili. Oropali so banki v Dobrovi v Goriških brdih in Dutovljah, pripravljali pa so se še na ropa bank v Kanalu in Tolminu. 27-letni Mario Piacente in 44-letni Giacomo Pappalardo sta bila prijeta, njun pajdaš 43-letni Giuseppe Pulvirenti pa je zbežal nazaj na jug Italije, najverjetneje na domačo Sicilijo, in ga italijanski policisti še vedno iščejo. Slovenska policija ropov sumi še četrtega osumljenca, a do zdaj njegova identiteta ni znana. Zato sta se na zatožni klopi novogoriškega okrožnega sodišča pred okrožno sodnico Doris Kogoj minuli petek znašla le Mario Piacente in Giacomo Pappalardo, potem ko je zanju razpisala predobravnavni narok. Slednji je bil opravljen le za Piacenta, saj se je pri Pappalardu zapletlo z odvetnikom. Sodišče je Pappalardu po tem, ko mu je prvi odvetnik odpovedal pooblastilo, imenovalo odvetnico po uradni dolžnosti, vendar ta ne zna italijanskega jezika, in se z obtoženim, ki govori le italijansko, ni mogla sporazumeti. Zato je poklical odvetnika Gregorja Veličkova in ta je minuli petek prišel na narok in mu je obtoženi kar na hodniku podpisal pooblastilo za zastopanje. Odvetnik je sodnico prosil za preložitev naroka za nekaj dni, da se pripravi na obrambo. Sodnica je prošnji ugodila, narok se bo opravil v petek.

Uslužbenki sta se skrili v sef

Narok se je nato opravil le za Maria Piacenta, ki ga zastopa odvetnica Tanja Marušič. V sodni dvorani pa je sedela tudi obtoženčeva italijanska odvetnica. Tožilka Petra Poberaj je nato predstavila obtožnico, katere vsebino pa je obtoženi zavrnil in krivde ni priznal.

Prvi rop so po trditvah policije vsi štirje Sicilijanci izvedli 31. avgusta lani. Okoli 17. ure sta v bančno poslovalnico Nove KBM na Dobrovem v Goriških brdih vstopila dva moška zakritih obrazov, to naj bi bila obtoženi Piacente in Pulvirenti, ki sta se na kraj dogodka pripeljala z osebnim avtomobilom Fiat punto, ukradenim v italijanskem kraju Červinjan. Druga dva osumljenca, ki sta pred banko stražila, pa sta se na kraj zločina pripeljala z avtomobilom, najetim v Italiji. Zamaskirana roparja sta v banki od bančne uslužbenke zahtevala denar, Pulvirenti je kričal "denaro, denaro" in proti ženski za blagajniškim pultom mahal z olfa nožem. Bančnica je skupaj s sodelavko zbežala v sef. Zato je Italijan stekel do vodje poslovalnice, jo prijel za vrat in vpil "denaro, denaro". Povedala je, da v pisarni nima denarja, zato jo je odvlekel do blagajne, kjer je njegov pajdaš že jemal denar, bilo je 35 tisoč evrov. Nato sta zbežala skupaj s pajdašema, v italijanski Medani pa so si razdelili plen. Drugič so udarili 1. oktobra lani, ko so oropali poslovalnico Deželne banke Slovenije, tudi takrat so se na kraj dogodka pripeljali z dvema osebnima avtomobiloma, najetim jeepom renegade in manjšim fiatom, ukradenim v Križu v bližini Trsta. Dva roparja sta vstopila v banko, eden je z imitacijo pištole grozil uslužbenki, da mu je izročila 7 tisoč evrov, nato pa sta zbežala in se odpeljala z avtomobilom, ukradenim v Italiji. Pajdaša, ki sta zunaj stražila, sta prav tako zbežala.

V Italiji identificirali roparje

Osumljenim so slovenski kriminalisti prišli na sled ob pomoči italijanskih, saj so se povezali s kriminalisti iz tržaške kvesture in jih zaprosili za pregled posnetkov videonadzornih kamer v Italiji. Tako so ugotovili, da so roparji uporabljali dva osebna avtomobila, fiat in jeep renegade, ki ga je v Italiji najel obtoženi Piacente. Italijanski varnostni organi so ob usmerjanju državnega tožilstva in obravnavi neposredno predtem izvršenih kaznivih dejanj tatvin vozil v Italiji izvedli več hišnih preiskav. Tako so pridobili tudi primerjalni material osumljencev za sodnomedicinske preiskave, ki so ga nato poslali v NFL v Ljubljano. Identificirali so tri osumljence, ki so bili v Italiji zaradi podobnih kaznivih dejanj že obravnavani, zato slovenski policisti sklepajo, da gre za kriminalno združbo, specializirano za bančne rope. Prav te italijanske dokaze pa odvetnica Marušičeva izloča iz sodnega spisa, češ da so pridobljeni nezakonito. Tožilstvo temu nasprotuje. O odvetničinem predlogu bo odločilo sodišče.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta