Ropi starejših: Najhuje je, ko se doma ne počutiš več varnega

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Policija svetuje, da večjih vsot gotovine in dragocenosti ne hranite doma.
Policija

Pred dnevi smo pisali o dveh ropih, katerih so bili tarča starejši ljudje. Moška sta prišla v hišo 72-letne ženske na območju Škofje Loke, jo napadla, nato ukradla vrednejše predmete in pobegnila. Bilo je malo pred četrto uro ponoči. Isti dan so zelo podoben rop preiskovali jeseniški policisti. Zgodil se je okoli 10. ure, torej sredi belega dne. Neznanca sta vstopila v hišo na območju občine Žirovnica, napadla 82-letnega stanovalca in ga pri tem celo poškodovala. Tudi onadva sta odnesla vrednejše predmete. Katere, policija ni sporočila.

Avgusta so neznanci starejšo gospo z območja Policijske uprave (PU) Maribor zbudili z zvonjenjem - ko je odklenila vrata, pa so ji začeli groziti, uporabili so tudi silo. Ukradli so ji denar in zlatnino. Ali pa junija, ko je moški vstopil v hišo gospe, stare čez 90 let, in z orožjem zahteval denar. Zgodilo se je v popoldanskih urah v vasi na območju občine Lendava. Policisti so roparja izsledili.

Ob takih novicah bi lahko sklepali, da je ropov starejših v zavetju doma vse več, a na policiji pojasnjujejo, da v zadnjih letih opažajo rahel upad. Ropov in roparskih tatvin pri ljudeh, starejših od 64 let, je bilo do konca septembra letos 18, v vsem lanskem letu 16, a v prejšnjih letih kar nekaj več. Predlani 28, leta 2020 26, leta 2019 32 in leta 2018 34. A vsak rop pomeni zelo hudo obliko nasilnega kaznivega dejanja. "Ne gre samo za premoženjsko škodo. Ljudje se počutijo najbolj prizadete, ko izgubijo občutek varnosti v lastnem domu. V zadnjih letih je policija zaznala upad ropov. Vendar se razmere neprestano spreminjajo, tako da prilagajamo aktivnosti," je razložil Drago Menegalija iz Generalne policijske uprave.

Velikokrat načrtovani

Število ropov in roparskih tatvin, ki se končajo s poškodbo, je v zadnjih letih v upadu. Letos so bili trije ljudje lažje poškodovani, hujših poškodb ni bilo. Lani je bila ena hujša in dve lažji. Menegalija je razložil, da je stopnja nasilja odvisna od temperamenta storilca in psihološkega pritiska, ki ga je deležen. A če so žrtve starejši ali druge ranljivejše skupine, že najmanjša sila lahko povzroči poškodbo. Kar zadeva spol oškodovancev, so kazniva dejanja približno enakomerno razporejena. Letos so bili moški tarče desetkrat, ženske pa osemkrat. Lani pa moški sedemkrat, ženske pa devetkrat. Statistično gledano je več ropov na poseljenih območjih, saj je kot pri vseh premoženjskih kaznivih dejanjih njihovo število sorazmerno številu prebivalcev. »Ropov na podeželju je razmeroma malo v primerjavi s poseljenimi mesti,« je povedal sogovornik, a dodal, da vsak tak dogodek v ruralnem okolju povzroči določen negativni odmev in vzbudi občutek ogroženosti.

Ropi so lahko naključni oziroma priložnostni, a ko gre za stanovanja in hiše, so v večini vsaj deloma načrtovani. "Roparji so specifična skupina storilcev, ki kljub brezkompromisnosti želijo, da se jih ne odkrije, zato velikokrat kazniva dejanja načrtujejo. Recimo z ogledi lokacij ali pridobivanjem informacij," je pojasnil Menegalija. Ropi in roparske tatvine redko ostanejo neprijavljeni, preiskanost teh kaznivih dejanj nad starejšimi pa policija ocenjuje kot dobro. A statistični podatki za letošnje leto niso ravno najboljši. Do konca septembra je bila 39-odstotna, v vsem lanskem letu pa 62,5-odstotna. Tudi sicer se je v zadnjih letih gibala med 50 in 60 odstotki.

Ravnajte samozaščitno

Menegalija opozarja starejše tudi na samozaščito. Večjih vsot gotovine in dragocenosti ne hranite doma. Ne odpirajte vrat neznancem. Vhodna vrata je treba zapirati in zaklepati. Vhod naj bo razsvetljen, zelo priporočljiva je senzorska luč. Vrata naj bodo opremljena s ključavnico z varovalom ali varnostno verigo in kukalom. Dobro je namestiti domofon ali videofon.

In še nekaj nasvetov, da ne bi tako zlahka postali žrtev uličnega ropa. Maja je 92-letni moški na banki dvignil več kot 10.000 evrov. Opazila ga je ženska in mu sledila, poklicala je tudi pajdaša. Med potjo so mu iztrgali vrečko z denarjem in dokumenti iz rok, a na srečo so jih policisti našli. Policija svetuje, da bodite od dvigu večje količine gotovine pozorni, ali vas kdo opazuje. Denarja ne štejte na ulici, ne kažite ga v javnih prostorih. Denarnice ne odpirajte brez potrebe. Če vam kdo želi iztrgati torbico iz rok, s klici na pomoč opozorite mimoidoče na to, kaj se dogaja. Za hojo izbirajte osvetljene in prometne ulice. Med napadom storilca pozorno poslušajte, na njegove ukaze pa izročajte zahtevano obotavljivo in počasi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta