S cerkvenim denarjem plačeval privatne stroške

Tina Recek Tina Recek
05.04.2019 15:45

Na prvem sojenju parohu očitali, da je cerkev oškodoval za 73 tisoč evrov, na ponovljenem sojenju pa se je znesek prepolovil.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Paroh Srbske pravoslavne cerkve Peran Bošković (ob njem njegov odvetnik Milan Krstić) se zagovarja zaradi protipravne prilastitve denarja.
Robert Balen

Na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča je ta teden znova sedel paroh Srbske pravoslavne cerkve (SPC) Peran Bošković. Višji sodniki so namreč razveljavili in vrnili v vnovično presojo del sodbe prvostopenjskih kolegov, s katero je bil pogojno obsojen zaradi poneverbe oziroma protipravne prilastitve denarja, ker je med 25. januarjem 2007 in 27. decembrom 2011 s transakcijskega računa Srbske pravoslavne cerkve plačeval račune zase in družinske člane. Julija 2017 mu je sodišče prisodilo šest mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let in odločilo, da mora vrniti 32.355 evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi. Ta očitek morajo zdaj znova preučiti, kajti drugostopenjski sodniki se niso strinjali s prvostopenjskimi, ki so ocenili, da je pregon za določene račune, nižje od 500 evrov, zastaral.
Drugi del sodbe, ki se nanaša na zlorabo položaja pri gospodarski dejavnosti in v kateri je bil obtoženi oproščen, pa so višji sodniki potrdili. Spomnimo: v tem delu se je Boškoviću očitalo, da si je prisvojil del donacij, ki jih je SPC v Sloveniji prejela za začetek gradnje kulturno-pastoralnega centra za vernike v Ljubljani, in si s tem denarjem gradil stanovanjsko hišo.
Po prvotni obtožnici naj bi bil paroh za zasebne namene neupravičeno porabil okoli 73.000 evrov. V ponovljenem postopku mu specializirani tožilec Boštjan Valenčič na podlagi sodbe in upoštevaje napotek višjega sodišča glede nezastaranih računov očita dobrih 33.689 evrov neupravičeno porabljenega denarja. S cerkvenim denarjem si je domnevno med drugim plačeval račune za mobilni telefon, kabelsko televizijo, naročnino za časopis Delo in revijo Viva, življenjsko in zdravstveno zavarovanje.

Žaljivi očitek

"Absolutno je nemogoče, da bi nekdo pet let zlorabljal cerkveni denar za svoje potrebe," je v svojem zagovoru poudaril Peran Boškovič. Besede je podkrepil s tem, da SPC dvakrat na leto opravi nenajavljeni nadzor nad finančnim poslovanjem in bi zato v roku pol leta odkrila nepravilnosti. V njegovem primeru pa revizorji niso imeli nobenih pripomb. Kot je še dejal, če bi ugotovili kakršnokoli nepravilnost, bi ga sankcionirali. In še, da za SPC zneski, ki jih je zdaj sodišče vzelo pod drobnogled, sploh niso sporni oziroma tak način plačevanja ni nezakonit. Po njegovem je očitek, da je družina pet let kradla cerkveni denar, žaljiv - in za kaj takega sploh ni imela potrebe, kajti njegova družina je vlagala v delnice in nepremičnine ter jih tudi nekatere prodala. Zgolj od prodaje Krkinih delnic je denimo prejela 147.000 evrov. Veliko denarja se je tudi nabralo s tako imenovanimi duhovniškimi prejemki (gre za prostovoljne prispevke vernikov ob krstih, porokah, slavah in drugih obredih), in sicer za več kot 300.000 evrov, ta denar pa je med drugim namenjen duhovnikovi finančni varnosti. "Ogromno družinskega denarja sem pustil cerkvi," je zatrdil obtoženi.
Sodišče je prisluhnilo še blagajničarki, ki je svojčas hodila na dom paroha in sestavljala zaključne račune prihodkov in odhodkov. Priča je potrdila, da revizija nad njimi ni imela nobenih pripomb. Po njenih besedah se je vedelo, kaj se plačuje in da je tak način plačevanja stroškov paroha odobril zagrebški metropolit.
Sojenje se nadaljuje maja z zaslišanjem prič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta