S Kitajci bežal pred policisti, povzročil nesrečo ... "Primoran je bil zaiti na stranpot."

Andrej Bedek Andrej Bedek
19.08.2019 17:40

Mario Lesjak iz Slovenj Gradca s prebežniki v avtu povzročil prometno nesrečo, zato ga je doletela kazen 14 mesecev zapora.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mario Lesjak bo do odhoda v zapor ostal v priporu, od tam je  v spremstvu pravosodnih policistov prišel na sojenje.
Nataša Juhnov

Tožilec Matej Kučan je danes že na hodniku murskosoboškega sodišča, ko sta se z odvetnikom Igorjem Weindorferjem pogajala, pod kakšnimi pogoji bi bil njegov varovanec priznal krivo, dal vedeti, da ne bo milosten. Na predobravnavnem naroku v razpravni dvorani številka 23 je bil zelo jasen. Maria Lesjaka iz Slovenj Gradca, ki danes živi v Celju, starega 32 let, brezposelnega očeta dveh mladoletnih otrok, je obtožil dveh kaznivih dejanj. Lesjaku je naprtil očitka prepovedanega prehajanja državne meje in nevarne vožnje v cestnem prometu. Zgodilo se je 6. junija letos, ko obtoženec ni ustavil svojega avtomobila, čeprav ga je začela zasledovati policijska patrulja. Policisti so namreč med varovanjem meje pri Razkrižju opazili, da na sprednjem sedežu obtoženčevega avtomobila sedi Kitajka. Zaradi suma, da tihotapi prebežnike, se je patrulja pognala za Lesjakom in ga ustavljala s svetlobnimi in zvočnimi signali. Obtoženi je vseeno nadaljeval vožnjo, dokler v Srednji Bistrici pri Črenšovcih ni povzročil prometne nesreče, ko je v križišču prehiteval motorista. Modrouniformiranci so Lesjaka naposled obvladali in vklenili. V avtu je peljal štiri kitajske državljane, s katerimi je nezakonito prestopil južno mejo.
Za prvo kaznivo dejanje je Kučan v zameno za priznanje po hitrem postopku predlagal deset mesecev zapora, za drugo pet. Če bi obtoženec priznal, bi dobil skupaj 14 mesecev zapora, je ponudil tožilec, ki je v predlogu za stransko sankcijo zahteval š plačilo 3000 evrov kazni. In tudi, da Lesjak dve leti ne bi smel opravljati vozniškega izpita.
"Priznam in obžalujem, kar sem naredil. Obljubim, da tega več ne bom nikoli storil. Sodišče le prosim, da mi ne izreče tako visoke denarne kazni, ker sem prejemnik socialne pomoči in nimam nobenega drugega prihodka. V kaznivo dejanje sem bil prisiljen, ker sem nekomu bil dolžan 1000 evrov, ta pa je denar tudi z grožnjami zahteval nazaj," je izza zatožnega pulta v solzah razložil Lesjak.
Da naj sodišče njegovega klienta mileje kaznuje, je prav tako prosil odvetnik Weindorfer. "Ker v dogovorjenem času ni vrnil 1000 evrov, ki si jih je izposodil, sta do njegove hiše prišla dva moška. Odpeljala sta ga v gozd, kjer sta ga tepla in ga žgala z ognjem. Na voljo je imel 48 ur časa, da vrne denar, zato je bil primoran zaiti na stranpot," ga je branil zagovornik.
Sodnik Stanislav Jug, ki je vodil narok, je nato skoraj v celoti sledil zahtevi tožilstva. Le denarno kazen je znižal na 500 evrov, Lesjak pa jo mora plačati v treh mesecih. Obsojencu je še podaljšal pripor, v katerem je od policijske aretacije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta