S tihotapljenjem tujcev zaslužili 45 milijonov evrov

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
27.07.2023 16:01

Preiskovalci so razbili kriminalno združbo, ki je v EU tihotapila kubanske državljane. Aretirali so 62 osumljencev in zasegli ponarejene dokumente, nepremičnine, vozila, bančne račune in gotovino.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Policisti so med drugim zasegli večjo količino gotovine.
Europol

Preiskovalci petih držav - Nemčije, Grčije, Makedonije, Španije in Srbije - so razbili mednarodno tolpo, ki je tihotapila migrante s Kube v EU. Preiskavo sta usmerjala Europol in Interpol, aretirali so 62 ljudi, od tega 25 kubanskih državljanov. Člani mreže so za oglaševanje svojih "storitev" uporabljali aplikacijo, s katero so privabili ranljive tujce. Združba je za okoli 9000 evrov organizirala potovanje ter priskrbela ponarejene dokumente. Tujci so s Kube prileteli v Srbijo, ko je bilo v državo še mogoče vstopiti brez vizuma (vizum je obvezen od sredine aprila letos). Nato so jih pretihotapili v Grčijo, od koder so večinoma leteli v Španijo. Pretihotapili naj bi okoli 5000 ljudi in s tem zaslužili okoli 45 milijonov evrov, navaja Europol.

Kriminalna mreža je bila razpredena po Španiji, Grčiji in Srbiji. Na dan zaključne akcije - ta je bila junija letos - so policisti v treh državah zasegli veliko obremenilnih dokazov, vključno s stotinami ponarejenih dokumentov in opremo za ponarejanje. Pa tudi 18 nepremičnin, 33 vozil, 144 bančnih računov in veliko gotovine v različnih valutah.

Preiskavo so pričeli oktobra 2021, potem ko so srbske, grške, makedonske in finske oblasti začele poročati o naraščanju števila kubanskih državljanov, ki so poskušali vstopiti v Evropo s ponarejenimi dokumenti. Januarja letos so Europol, Agencija EU za azil in Frontex izdali obvestilo obveščevalnih služb, v katerem so opozorili, da je ruski napad na Ukrajino vplival tudi na tihotapske poti. Prej so kubanski državljani iz domovine komercialno leteli v Rusijo. Tam so jim tihotapci ponudili možnost, da nelegalno prečkajo rusko-finsko mejo in tako vstopijo v EU, ali pa odletijo v Srbijo in preko zahodnega Balkana nadaljujejo pot v srednjo in južno Evropo.

Z začetkom vojne v Ukrajini se je ta pot spremenila. Kubanske državljane so prek Nemčije začeli usmerjati v Srbijo, od tam pa v Makedonijo in Grčijo. Dogajalo se je marsikaj. Migrante so v večjih skupinah prisilili, da so po več ur hodili v temi in brez zalog. Najbolj ranljive, med njimi mladoletnike, so še oropali, ogoljufali in izsiljevali. Včasih so ženske predali drugim kriminalnim skupinam za spolno izkoriščanje.

Ob prihodu v Grčijo so migranti zaprosili za azil ali se usmerili v druge države EU, leteli so na primer v Španijo ali uporabili pomorski prevoz v Italijo. Za potovanje po EU so jim priskrbeli ponarejene dokumente ali pa pristne, ki so bili ukradeni. Pri slednjih so se potrudili, da je bila oseba na fotografiji čim bolj podobna migrantu. (epl)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta