So prostitutke po Marini hodile v kopalnih plaščih in plastičnih natikačih?

Sijan Pretnar
29.10.2023 16:35
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po daljšem premoru se je na koprskem sodišču nadaljevalo sojenje Sergeju Racmanu (na fotografiji z odvetnikom Janezom Koščakom), Dejanu Šurbku, Vesni Ternovec in Jožetu Kojcu.
Tomaž Primožič/fpa

Na koprskem okrožnem sodišču se je po daljšem premoru nadaljevalo sojenje v zadevi Marina. Na sodišče sta prišla Sergej Racman in Vesna Ternovec z odvetniki, Dejan Šurbek je sojenje prek video konference spremljal iz Maribora, Jožeta Kojca pa, kot že večkrat do zdaj, ni bilo na sodišče in mu sodijo v odsotnosti.

Na prostor za priče so stopili štirje varnostniki iz družbe SSO varovanje. Prvi je bil Peter Žlebnik, direktor in lastnik podjetja. Povedal je, da so varnostniki svoje naloge opravljali na podlagi varnostnega načrta, hišnega reda in navodil Mitje Vehovca, varnostnega menedžerja v klubu Marina (skupaj z ostalimi obtoženimi v tej zadevi še čaka na sojenje). Povedal je, da so varnostniki ukrepali, če je bil kdo od gostov preveč pijan ali je kadil v notranjosti. Dodal je, da varnostniki glede gostij niso imeli nobenih navodil.

"Če je bila v natikačih, sem jo opozoril"

V zadregi se je znašel, ko mu je vprašanja začela postavljati državna tožilka Maja Veber Šajn. "Kakšen klub je bil Marina?" jo je zanimalo. "Velnes, spa, savne," ji je odgovoril. Na vprašanje, kako so bili oblečeni obiskovalci in kako gostje, je odgovoril, da so bili vsi oblečeni v kopalne plašče. Po njegovih besedah so morali vsi po klubu hoditi v natikačih. "Če ni bila v natikačih, sem jo opozoril, naj se gre preobut," je povedal varnostnik.

 

Na vprašanje, zakaj je bilo prepovedano hoditi v petkah, pa ni odgovoril. Sodnica Tatjana Cvetičanin ga je opozorila, da imajo na sodišču tudi posnetke video nadzornih kamer, na katerih je videti dogajanje v klubu. Odgovoril ji je, da so morali biti po hišnem redu obiskovalci in obiskovalke v kopalnih plaščih in natikačih. "Ne vse, no," je nazadnje odgovoril na vnovično vprašanje, ali so bile gostje v kopalnih plaščih. Le kakšnih deset odstotkov žensk se po njegovih besedah tega pravila ni držalo.

Da so bile ženske načeloma obute v natikačih, je povedal tudi drugi varnostnik. Ko ga je sodnica soočila, da na videoposnetkih ni videti tako, pa je odvrnil, da je povedal, kot se spomni. Je pa dodal, da so bile pomanjkljivo oblečene. Na vprašanje, kaj so tam počele, je odvrnil: "Raznorazne stvari. Tudi to je vidno na posnetkih." Po vztrajanju, naj odgovori, je dodal, da so se načeloma pogovarjale z gosti, kaj se je sicer dogajalo, pa ne ve. Separeje v klubu je videl, ni pa bil v njih. Zatrdil je še, da so moške in ženske enakopravno obravnavali.

V sodnem spisu je tudi eno od poročil, ki ga je varnostnik pripravil po incidentu med gostom in gostjo. V separeju sta se sprla, ker gost ni hotel plačati, saj sta bila tam le kratek čas. Ko sta se sprla, pa naj bi gostji postalo slabo. Varnostnik je gostu rekel, da se morata z gostjo sama zmeniti. Kakšen je bil nato postopek z gostjo, pa ni vedel.

"Nikoli niso bile brez oblačil"

Še dva varnostnika sta povedala, da so bile ženske oblečene v krilca in majčke, obute pa v čevlje z visokimi petami in ne v natikače. Na vprašanje, ali so bile kdaj brez oblačil, je eden od varnostnikov to zanikal. Zatikalo se je pri odgovorih na vprašanje, kaj so ženske počele v klubu. "Ne vem, pogovarjale z gosti," je povedal eden od varnostnikov. Prav tako so bili skopi z odgovori, kakšen klub je bila Marina. V glavnem so vsi povedali, da je bila Marina velnes in spa klub. "Bili so separeji, ne vem, kaj se je tam dogajalo," je odgovoril varnostnik, ki je delal kot nočni receptor. Na sodišče so povabili tudi Zlatko H., ki je v pismih sodnikom pojasnjevala, da so jo iz Marine vabili, da naj bi vodila klub. Do zdaj se na večkratna vabila še ni odzvala.

 

Sojenje se bo nadaljevalo sredi novembra. Odvetnik Miha Šošić, ki zagovarja Dejana Šurbka, vztraja pri zaslišanju državnih tožilcev, ki bi jih izprašali glede zakonitostih tajnega delovanja v tej zadevi. Prav tako vztraja, da sodišče zasliši še tretjo od prostitutk, ki je prijavila dogajanje v Marini. Ker naj bi živela v Veliki Britaniji, je koprsko sodišče predlagalo pristojnemu sodišču, da bi jo zaslišalo. Sodišče je z njo vzpostavilo telefonski stik, a na zaslišanje ni prišla, zato so v Koper sporočili, da zaslišanje ni mogoče.

Od zadnje obravnave je izvedenec za elektronske naprave pripravil kopije skoraj vseh zaseženih elektronskih naprav, že pred tem pa kopije posnetkov video nadzornih kamer, ki so jih na sojenju gledali za zaprtimi vrati. Do prihodnje obravnave bo Šurbek pripravil predlog, kaj naj glede teh naprav na sodišču pregledajo. V sodnem spisu je tudi elektronska komunikacija, ki je nastala po tem, ko je Sergij Racman v letu 2019 - po tem ko je specializirano tožilstvo v tej zadevi že vložilo zahtevo za preiskavo in nato tudi obtožnico - pobegnil iz države.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta