Sodba: V smrt ga je zapeljal z izpitom na "pogojni"

10.10.2021 18:19
Tragična nesreča, ki se je zgodila septembra 2019 na podravski avtocesti in bila usodna za 36-letnega Petra P., je dobila epilog. Aleksander Žumer je priznal odgovornost za smrt prijatelja in bil obsojen na štiri leta zapora.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleksander Žumer je zoper obtožnico ugovarjal, leto kasneje pa si je premislil in nevarno vožnjo priznal. Foto: Vesna LOVREC
Vesna Lovrec

Strahovita nesreča, v kateri je 9. septembra 2019 na podravski avtocesti umrl 36-letni Peter P. iz Lancove vasi, je poleg njegove smrti tragična vsaj še z enega vidika. Mladega moškega je namreč tisti ponedeljek z mercedesom v smrt zapeljal njegov najboljši prijatelj Aleksander Žumer, danes star 42 let.

Glavni vzrok za nesrečo je bilo divjanje. Žumer je z mercedesom S63 AMG coupe od Ptuja proti Mariboru drvel s hitrostjo vsaj 229 kilometrov na uro. Pri odseku za Marjeto na Dravskem polju je po desnem pasu prehiteval avtomobil, nakar je treščil v tovornjak s pripetim vlečnim vozilom s takšno silo, da je tovorno vozilo odbilo v jekleno ograjo in nato še 230 metrov naprej. Motor pregrešno dragega avtomobila, vrednega okoli 200 tisoč evrov, so zajeli plameni. Prisebni očividci so ogenj pogasili in nemudoma poklicali reševalce, a za Petra P. je bila vsakršna pomoč prepozna. Še pred prihodom reševalne ekipe je nesrečnika oživljal tudi Žumer, vendar zaman. Prijatelj mu je umrl na rokah.

Ugoden dogovor s tožilstvom

Sojenje Žumru bi se bilo moralo začeti prav na drugo obletnico tragedije, a je sodnica Maša Blažeka začetek procesa preložila, saj je obtoženčev zagovornik Danijel Planinšec sodišču sporočil, da se obramba s tožilstvom pogaja o priznanju krivde. Predobravnavni narok je ponovno razpisala v tem tednu in že uvodoma je bilo jasno, da so bila pogajanja s tožilstvom uspešna, saj sta se obramba in tožilka Nevenka Brdnik dogovorila, da bo tožilstvo v zameno za takojšnje priznanje sodišču predlagalo, naj Aleksandra Žumra zaradi nevarne vožnje obsodi na kazen štirih let zapora, ki jo sme prestajati na odprtem oddelku v Rogozi.

"Krivdo priznam. Zelo mi je žal za to, kar se je zgodilo. Če bi lahko zavrtel čas nazaj, bi ga," se je obtoženi pokesal pred sodnico in besedo prepustil svojemu zagovorniku. "V nesreči, ki se je žal pripetila po krivdi obtoženega, je ta izgubil najboljšega prijatelja. Moj klient je že izven sodišča trajno kaznovan. Kar se tiče predlagane kazni, menim, da bo ta zadostila generalni in specialni prevenciji," je v sklepni besedi poudaril odvetnik Planinšec. Ker je Žumer krivdo priznal že na predobravnavnem naroku, sodnica višje od predlagane kazni ni mogla izreči, je pa dala obtoženemu vedeti: "S tožilstvom ste sklenili kar ugoden dogovor."

Aleksander Žumer katastrofe na cesti ni doživel privč. Leta 2007 se je ponesrečil z motorjem in izgubil nogo, zaradi česar pri hoji uporablja bergle. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Vozil je z 2,24 promila alkohola

​Nenormalna hitrost, nepravilno prehitevanje in prekratka razdalja namreč niso bili edini dejavniki za nesrečo, se je razkrilo na predobravnavnem naroku. Tisti ponedeljek, ko je Peter P. sedel v prijateljev mercedes, je bil Žumer tudi hudo pijan. Strokovni pregled v bolnišnici je pokazal, da je imel v krvi 2,24 promila alkohola. In ni bilo prvič, da je bil za volanom v takšnem stanju, zato mu je sodnica položila na srce, naj sankcija vsaj zdaj vpliva nanj, če že v preteklosti ni. S tem je ciljala na podatek, da je imel Žumer v času nesreče vozniški izpit B-kategorije v žepu pogojno. Zaradi vožnje pod vplivom alkohola, pri čemer so ga policisti ujeli 22. marca 2019, ga je namreč okrajno sodišče na Ptuju 7. maja 2019 kaznovalo s trajnim odvzemom vozniškega dovoljenja, ker je s prekrškom prebil mejo 18 kazenskih točk. Žumer, uspešen ptujski podjetnik tudi v mednarodnem smislu, ki ima okoli 140 zaposlenih, je po odvzemu šoferskega izpita na sodišče vložil predlog za odlog odvzema vozniškega dovoljenja.

Obžaloval je svoje nespametno početje in v predlogu poudaril, da mu je kazen odprla oči in da česa takšnega ne bo več nikoli ponovil. Okrajno sodišče na Ptuju mu je dalo še eno priložnost in sklenilo, da se izvršitev prenehanja izpita odloži, če v preizkusni dobi 15 mesecev Žumer ne bo storil hujšega prekrška. Zaradi vožnje v pijanem stanju se je moral vključiti tudi v rehabilitacijo. Med 31. julijem in 28. avgustom 2019 je obiskoval delavnice, ki pa ga žal niso zadostno spametovale, saj je dvanajst dni kasneje za volan spet sedel pijan kot čep in prijatelja zapeljal v smrt.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta