Sodišče Michela Stephana spoznalo za krivega napeljevanja k uboju Plavca

Damijana Žišt Damijana Žišt
14.05.2019 14:52

Sodni senat je obtoženemu nepravnomočno izrekel 8 let enotne kazni zapora - za napeljevanje k uboju 7 let in 10 mesecev, za nedovoljeno posest orožja​ pa 4 mesece.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obtoženi Michael Stephan in njegov odvetnik Gorazd Fišer menita, da bi sodišče moralo obtoženemu izreči oprostilno sodbo.   
Matjaz Rušt/Dnevnik

Pred senatom ljubljanskega okrožnega sodišča, ki ga vodi predsednica senata okrožna sodnica Sinja Božičnik, je bila danes izrečena sodba doktorju kemijskih znanosti Michelu Stephanu, Libanoncu s francoskim potnim listom, in sicer zaradi napeljevanja Iračana Alija H. R. R. k uboju dr. Janeza Plavca, enega od vodilnih na Kemijskem inštitutu. Obtoženčev motiv za zločin naj bi bilo maščevanje, ker je bil Plavec proti temu, da bi ga znova zaposlili na Kemijskem inštitutu.
Sodni senat je obtoženega spoznal za krivega napeljevanja k uboju Janeza Plavca, tudi zaradi nezakonite posesti orožja, s tem pa je delno sledil predlogu tožilstva.
Senat mu je za napeljevanje k uboju izrekel sedem let in deset mesecev zapora, tožilstvo je predlagalo devet let zapora, zaradi nedovoljene posesti orožja pa štiri mesece zapora, tožilstvo je predlagalo šest mesecev zapora. Stephanu je sodišče izreklo enotno kazen osem let zapora in podaljšanje pripora do pravnomočnosti sodbe. Sodniki pa niso sledili predlogu tožilstva, da bi obtoženemu izrekli še stransko kazen izgona tujca iz države po prestani kazni.
Predsednica senata okrožna sodnica Sinja Božičnik je v izreku sodbe dejala, da so v sodnem spisu dokazi, ki nakazujejo, da je obtoženi napeljal Alija k likvidaciji Janeza Plavca in se na dejanje dobro pripravil. Aliju je dal fotografijo Plavca, mu pokazal, kje je doma, priskrbel pištolo in drugo.

Za tožilstvo ni bilo dvoma o krivdi

Obtoženi je v ljubljanskem priporu od konca oktobra 2017, umor Plavca pa je bil načrtovan med 26. in 28. oktobrom istega leta. Da pa je Plavec ostal živ, gre zahvala Aliju, ki je o Stephanovi nameri obvestil organizacijo, ki pomaga prosilcem za azil, kar so bili Ali in njegovi družinski člani, organizacija pa je obvestila policijo, ki je preprečila Plavčev uboj.
Tožilka Petra Vugrinec je v svoji zaključni besedi za napeljevanje k uboju za obtoženega predlagala devet let zapora, za nedovoljeno posest orožja sedem mesecev zapora in izrek enotne kazni devet let in šest mesecev zapora. Predlagala je tudi stransko kazen izgon tujca iz države za pet let, ki bi se izvršil po prestani zaporni kazni.
Tožilka je pojasnila, da ni dvoma, da je Stephan zagrešil očitani kaznivi dejanji. V obtožnici mu je očitala, da je Plavčev uboj natančno načrtoval. Aliju je naročil, naj Plavca ustreli v glavo pred njegovo hišo. To naj bi storil med 26. in 28. oktobrom 2017, ko se odpravlja v službo ali se vrača iz nje. V ta namen je Iračanu izročil 3100 evrov predplačila in pokazal Plavčevo hišo, avtomobil in njegovo fotografijo. Poleg tega mu je izročil zemljevid kraja, kjer živi, shemo ljubljanskega potniškega prometa, rokavice, solzivec in kemikalije za uničenje sledi. Prav tako se je z Iračanom dogovoril za srečanje, na katerem je preveril, kako strelja z orožjem. Zato sta se 17. oktobra predlani odpravila v gozd v okolici Ljubljane, kamor je obtoženi prinesel pištolo z nabojnikom in dušilcem zvoka, Iračan pa je streljal v vrečo s peskom. Tedaj pa so nanju planili policijski specialci, ki so Stephanu pripravili past. Policija je namreč po tistem, ko je bila obveščena o Stephanovi nameri glede Plavca, nad njim izvajala prikrite preiskovalne ukrepe, kot so tajno snemanje telefonskih pogovorov, sledenje ...
Obtoženčev odvetnik Gorazd Fišer pa je v zaključni besedi sodni senat prepričeval, da je treba obtoženega oprostiti, ker ni dokazov za to, da bi Alija napeljeval k umoru Plavca. Tudi obtoženi je vztrajal pri svoji nedolžnosti in trdil, da je policija priredila, zanj sicer obremenilne tajno posnete telefonske klice med njim in Alijem. Glede denarja, ki ga je izročil Aliju, pa je povedal, da mu ga je izročil za bolnega sina in plačilo najemnine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta