Sodišče oprostilo ljubljanskega župana Jankovića in njegova sinova. Kaj je povedala sodnica Mojca Kocjančič?

Damijana Žišt Damijana Žišt
11.01.2022 13:28

Tožilstvo je že napovedalo pritožbo, potem ko so bili Zoran, Damjan in Jure Janković oproščeni očitkov o nepravilnostih pri prodaji Mercatorjevih delnic

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ljubljanski župan Zoran Janković je ves čas trdil, da obtožbe tožilstva v omenjeni zadevi ne držijo.

Robert Balen

"Zoran Janković, Damjan Janković in Jure Janković se oprostijo obtožbe, da so storili kaznivo dejanje zatajitev finančne obveznosti oziroma pomoči k temu kaznivemu dejanju. Sodišče je ugotovilo, da ni prav nobenih dokazov, da je Zoran Janković storil očitano mu kaznivo dejanje zatajitve finančne obveznosti, zato tudi njegova sinova nista mogla storiti pomoči pri tem kaznivem dejanju, ki naj bi ga storili pri prodaji delnic Mercatorja," je v obrazložitvi sodbe in sinovoma na ljubljanskem okrožnem sodišču dejala sodnica Mojca Kocjančič. Tožilka specializiranega državnega tožilstva Blanka Žgajnar, ki je za obtožene predlagala izrek zapornih kazni -  za Zorana Jankovića leto dni zapora, za sinova pa po osem mesecev zapora -, je že napovedala pritožbo na višje sodišče. Odvetnik Janez Koščak, ki zastopa župana Jankovića, pa je po izreku sodbe dejal, da bi moralo tožilstvo že lani oktobra umakniti obtožnico, ko je finančna uprava (Furs) ugotovila, da s tem poslom ni bilo nič narobe. 

Očitana korist v višini 103 tisoč evrov

Jankovići in pravna oseba družbe Electa Inženiring so ves čas zanikali očitke iz obtožnice, ki je Zorana Jankovića bremenila, da se je z vrsto zapletenih poslovnih transakcij izognil plačilu davka. Uradno je 47.000 delnic Mercatorja, imenovanih MELR, prodal podjetju Electa Inženiring. Tožilstvo je prepričano, da je podjetje nadzoroval župan in bil tako lastnik delnic, ki so bile pri Electa Inženiringu "parkirane" le za čas do prodaje. Iz obtožnice izhaja, da Zoran Janković z namenom izognitvi plačila davka Davčnemu uradu Ljubljana za leto 2006 ni predložil napovedi za odmero davka od dobička iz kapitala. Prijavil ni niti doseženega dobička v znesku okoli 689 tisoč evrov iz dejanske odsvojitve 47 tisoč vrednostnih papirjev MELR, čeprav je bila takšna prijava po zakonu obvezna. Tako se je, izhaja iz obtožnice, izognil plačilu 15-odstotnega davka od dobička kapitala v znesku nekaj več kot 103 tisoč evrov. Pri tem sta mu pomagala sinova, trdi tožilstvo. 

Tožilka bi morala obtožnico umakniti

"Sodišče je ugotovilo, da pri prodaji delnic Mercatorja ni šlo za navidezen posel, kot trdi tožilstvo, saj je Zoran Janković po tedaj veljavni zakonodaji na borzi napovedal prodajajo svojih delnic Mercatorja. Še pred prodajo delnic podjetju Electra Inženiring je Zoran Janković lastniško izstopil iz podjetja, zato tudi ne držijo navedbe tožilstva, da je ob prodaji delnic tega podjetja 2006 s podjetjem kapitalsko upravljal, niti ni prejel plačila, ko je podjetje delnice 2006 prodalo. Glede očitkov o rotaciji denarnih sredstev pa je že davčni organ ugotovil, da tega ni bilo. Prav tako meni sodišče, da ni šlo za nobeno parkiranje delnic. Sodišče tudi zaključuje, da lahko vsak počne s svojim premoženjem, kar hoče, in tako tudi Zoran Janković," je še v izreku sodbe poudarila sodnica. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta