Sojenje: Bivši sodnik ne prizna krivde

Damijana Žišt Damijana Žišt
09.02.2022 19:00

Na zatožni klopi celjskega okrožnega sodišča se je znašel nekdanji ljubljanski sodnik Zvjezdan Radonjić, saj mu tožilstvo očita kazniva dejanja obrekovanja in razžalitve

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zvjezdan Radonjić bi na sojenju zaslišal še strojepisko ljubljanskega okrožnega sodišča.
Damijana Žišt

Krivde ne priznavam in nobenih dejstev iz obtožnice," se je glasil kratki odgovor nekdanjega ljubljanskega okrožnega sodnika, 61-letnega Zvjezdana Radonjića, na vprašanje celjske okrožne sodnice Gordane Malović, ali priznava krivdo. Zoper Radonjića, ki se na sodišču zagovarja ob pomoči odvetnika Francija Matoza, se je na celjskem okrožnem sodišču namreč opravil predobravnavni narok, saj mu celjsko tožilstvo v obtožnici očita tri kazniva dejanja obrekovanja in kaznivo dejanje razžalitve. Kazniva dejanja naj bi bil storil na razglasitvi oprostilne sodbe v zadevi Milko Novič, ki je bil obtožen umora direktorja Kemijskega inštituta, Janka Jamnika. Tožilstvo Radonjiću očita, da je na izreku sodbe žaljivke in obrekovanje uperil v sodniško kolegico Andrejo Sedej Grčar in tožilko Blanko Žgajnar s specializiranega tožilstva.

Ne bo se zagovarjal

Na začetku naroka je sodnica najprej preverila obtoženčeve osebne podatke, ob tem smo novinarji v sodni dvorani izvedeli: "Sem lastnik stanovanjske hiše v Domžalah, na bančnem računu imam 18 tisoč evrov, to je tudi moj poslovni račun, saj se preživljam kot samostojni podjetnik, ki mesečno zasluži okoli 1200 evrov neto." Nato je sodnica, še preden je Radonjić dejal, da krivde ne priznava, vprašala tožilko Renato Inkret, ali ima morda pripravljen kaznovalni predlog, če bi Radonjić priznal krivdo. Ko je tožilka vstala, da bi spregovorila, je Radonjić dejal: "Ne želim poslušati predloga." Zato tožilka svojega predloga ni podala. Potem je odvetnik Matoz podal dokazne predloge, ki naj se izvedejo na sojenju. "Strinjamo se z izvedbo vseh dokaznih predlogov, ki jih v obtožnici, ki bi sicer morala biti zavržena, saj ne vsebuje potrebnih zakonskih znakov, predlaga tožilstvo. Predlagamo še, da sodišče pridobi zvočne posnetke izreka sodbe z dne 16. aprila 2019 (gre za primer Milka Noviča, op. a.) ter vse zvočne zapise omenjenega kazenskega spisa. Predlagamo pa tudi zaslišanje sodnice ljubljanskega okrožnega sodišča Ane Testen," je povedal Matoz. Radonjić pa je še predlagal zaslišanje strojepiske ljubljanskega okrožnega sodišča Brigite Dopoda. Tožilka je dejala, da vztraja pri podanih dokaznih predlogih v obtožnici, "bom pa po zagovoru obtoženega podala še dodatne dokazne predloge". Na njene besede je Radonjić odvrnil: "Ne bom se zagovarjal, zato povejte, katere dokazne predloge še imate, to je moja pravica, da zanje vem, da se lahko pripravim na obrambo." Tožilka je nato dejala: "Potem pa vztrajam le pri dokaznih predlogih, zapisanih v obtožnici." Ob koncu naroka je sodnica vprašala Radonjića, ali želi, da mu sodi sodnik posameznik ali sodni senat. Odgovoril je, da ne pričakuje, da mu bo ona sodila, saj ni priznal krivde, da pa želi, da mu sodi sodni senat pod predsedovanjem sodnika, ki bo zadevo prejel po sodnem vrstnem redu. "Pričakujem, da bo sodni senat najprej zavrgel obtožnico in da do sojenja sploh ne bo prišlo," je še rekel Radonjić. Sodnica mu je pojasnila, da je v Celju običajno tako, da se sodniki, ki opravijo predobravnavni narok za obtoženega, ki krivdo zanika, ne izločijo iz postopka, ampak obtoženemu tudi sodijo. Kljub temu pa ni sporočila datuma, kdaj naj bi se sojenje začelo.

Ovadila ga je sodnica

Tožilka na predobravnavnem naroku ni predstavila obtožnice. Znano pa je, da je Radonjićev kazenski postopek povezan z očitki, ki jih je podal v okviru sojenja Milku Noviču, ki so mu sodili za umor direktorja Kemijskega inštituta, Janka Jamnika. Radonjić je v obrazložitvi sodbe dejal, da je med sojenjem k njemu hodila "določena sodnica" in ga nadlegovala z vprašanji: "A ne, da ne boš oprostil Noviča?" Ko je po koncu sojenja predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Marjan Pogačnik Radonjića zaprosil za dodatna pojasnila, mu je sodnik dejal, da ga je nadlegovala njegova kolegica, okrožna sodnica Andreja Sedej Grčar, in sicer v dogovoru s tožilko Blanko Žgajnar in pooblaščencem Jamnikove žene, odvetnikom Miho Kuničem. Sedej Grčarjeva, do katere je Radonjić že dlje časa gojil zamero, ker se je pred več leti na njeno pobudo znašel v disciplinskem postopku zaradi žaljivega obnašanja do ljubljanske tožilke, je Pogačniku odgovorila, da Radonjićeve navedbe nikakor ne držijo, da gre za "popolno in čisto insinuacijo". Sodnica ga je kazensko ovadila, na podlagi te ovadbe pa je celjsko tožilstvo zahtevalo začetek kazenskega postopka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta