Sojenje članom družine Strojan: Neprišteven zaradi nizke inteligenčne kapacitete

Damijana Žišt
14.03.2021 16:52
Nekateri člani znane romske družine in njihovi sorodniki se zagovarjajo na ljubljanskem okrožnem sodišču zaradi napada na policiste konec aprila lani v domačih Rojah
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za Sandija Strojana se je sojenje že končalo. Tožilka je namreč umaknila predlog za izrek varnostnega ukrepa obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v zdravstvenem zavodu. Foto: Robert BALEN
Robert BALEN

Pred ljubljansko okrožno sodnico Katarino Gabrijel Muhič se bo jutri nadaljevalo sojenje obtoženim Mihi Strojanu, ​ ki v zaporu na Dobu prestaja kazen 16 let zapora za različna kazniva dejanja, Adrijanu Strojanu, Jasni Strojan, Violeti Strojan, Zdenku Strojanu, Romanu Brajdiču in Neni Brezar. Med obtoženimi je bil tudi Sandi Strojan, ki pa je po navedbah tožilstva dejanje storil neprišteven. Sodijo jim zato, ker so po trditvah tožilstva 30. aprila lani sodelovali pri napadu na policiste na svojem domu v Rojah pri Ljubljani oziroma so storili kaznivo dejanje preprečitve uradnega dejanja uradni osebi.

Vročekrvni Romi nad policiste

Tožilstvo trdi, da so se obtoženi v policiste spustili po tem, ko so ti prišli po Miho Strojana, ki se po prostem izhodu iz zapora ni več vrnil za zapahe. Miha Strojan, ki je po smrti mame Elke Strojan nekako prevzel njeno mesto "poglavarja" v družini, je bil tedaj v svoji baraki, na klice policistov, naj pride ven, pa se je odzval z besedami, naj ga pustijo pri miru. Sorodniki in prijatelji so Mihi Strojanu skušali pomagati, da bi zbežal pred policisti. Več stanovalcev Roj je začelo vpiti na policiste in jih zmerjati. Po trditvah tožilstva je Adrijan Strojan v enega od policistov zalučal leseno desko, nato pa z rokami izruval okno s prikolice, da je Miha skozi luknjo lahko zbežal proti Savi. Medtem je eden od zetov pri Strojanovih, Roman Brajdič, v hrbet enega od policistov silovito zagnal večji kamen. Drugi policist je tekel za Miho Strojanom in ga skoraj dohitel, Strojan pa je med begom policistu grozil z večjim nožem. Na pomoč je priteklo še več policistov, ki so Miho hoteli vkleniti. Nato pa se je do njih z osebnim avtomobilom pripeljal Sandi Strojan in skoraj povozil policiste. Na srečo so se mu odmaknili, medtem pa je Miha zbežal. A ne za dolgo. Policisti so ga našli in ga odpeljali v zapor na Dobu. ​Obtoženi zanikajo očitana jim kazniva dejanja oziroma pravijo, da so policisti napadli njih.

Tožilstvo umaknilo predlog za varnostni ukrep

Sojenje pa se je že končalo za 22-letnega Sandija Strojana. Njegov odvetnik Beno Peternel si je ves čas kazenskega postopka prizadeval, da bi sodišče zoper njegovega klienta Sandija Strojana, za katerega je tožilstvo v obtožnico zapisalo, da je dejanje storil neprišteven, ustavilo. Tožilka je na zadnji obravnavi po zaslišanju sodnega izvedenca Dragana Terziča umaknila predlog za izrek varnostnega ukrepa obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v zdravstvenem zavodu za Sandija Strojana in sojenje se je zanj končalo. Izvedenec je namreč v svojem izvedenskem mnenju zapisal, da je Sandi Strojan duševno manj razvit in da je na nivoju devet- do desetletnega otroka, zato je dejanje, ki se mu očita, storil neprišteven. Tožilko je zanimalo, kako lahko obtoženi funkcionira, če je na nivoju otroka, saj ima ženo in otroke, večkrat je bil že kaznovan, na primer tudi zaradi tega, ker se je vozil brez vozniškega izpita. "Pomembnejše je vprašanje, na kakšen način je funkcioniral. Zanj je dobro, da živi v domačem, njemu znanem okolju, kjer posnema vedenje odraslih. Je izrazito vodljiv in naredi vse, kar mu drugi rečejo, na ta način funkcionira," je odgovoril izvedenec. Tožilko je še zanimalo, ali je to, da je v dogodku, ki je pod obtožnico, sedel v avtomobil in skušal z njim povoziti policiste, bila njegova volja ali ga je kdo k temu nagovoril? "To, da je sedel za volan avtomobila in peljal, je naredil nagonsko, ker je bil prestrašen, vznemirjen, bal se je za svoje življenje in življenje drugih, ko so se Romi in policisti sprli. In prav lahko bi se zgodilo, da bi koga v tej svojih prestrašenosti povozil," je še pojasnil izvedenec. Tožilko je še zanimalo, ali bi Sandija Strojana lahko psihiatrično zdravili. "Absolutno ne pride v poštev nobeno zdravljenje, tega ni mogoče zdraviti, saj gre za primarne inteligenčne kapacitete. Vse svoje življenje je v bistvu voden kot otrok z zelo nizkimi inteligenčnimi kapacitetami, zato ni mogel razviti nekih posebnih socialnih veščin. Menim pa, da bi bilo smiselno postaviti skrbnika, ki bi mu pomagal, da bi se vključeval v kakšne delavnice ali društva, da bi se gibal v bolj zdravem socialnem okolju," je dodal Terzič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta