Sojenje za poskus uboja: Razčiščevanje o pravnih poukih

Damijana Žišt
26.02.2021 10:00
Sodišče mora razčistiti, ali so grosupeljski policisti Ivana Sebanca, obtoženega poskusa uboja hčere, ob prijetju seznanili z njegovimi pravicami. Policistka je sodišču za zdaj nedosegljiva
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sodišče mora ugotoviti, ali je policist Rok Majer tedaj še osumljenega Ivana Sebanca pravočasno seznanil z njegovimi pravicami. Foto: Tomaž SKALE/DNEVNIK
Tomaž SKALE/Dnevnik

Ob prihodu na kraj dogodka sem videl oškodovanko, ki je mahala. Mislil sem, da ima rdeče lase, a ko je prišla do nas, se je izkazalo, da krvavi na glavi in da ima svetle lase. Iz hiše je prišel tudi starejši moški, ženska pa je rekla, da jo je on. Moški je dejal, da jo je res on. Nato sem ga seznanil z njegovimi pravicami, kolegica Katarina pa ga je vklenila," je včeraj pred ljubljansko okrožno sodnico Ireno Škulj Gradišar, ki sodi 74-letnemu Ivanu Sebancu s Peči pri Grosupljem, povedal priča Rok Majer, policist s PP Grosuplje.

Po trditvah tožilstva je obtoženi 28. maja lani okoli 8. ure zjutraj v garaži napadel svojo 47-letno hčerko Marinko V., ko se je odpravljala v službo. Pretepal jo je, najhujše poškodbe, predvsem po obrazu in glavi, pa ji je povzročil s sekiro, s katero jo je najmanj petkrat močno udaril. Napadeni ženski je uspelo očetu izpuliti sekiro iz rok in jo vreči pod avtomobil, njeno vpitje na pomoč pa je slišala soseda. Pritekla je pogledat, kaj se dogaja, in je poklicala policiste. Obtoženi je po prihodu sosede prenehal pretepati hčerko in je počakal na prihod reševalcev in policistov.

​Priča na bolniški

Predobravnavni narok se je za obtoženega opravil sicer že septembra lani, a ker ni priznal krivde, se mu bo sodilo. Vendar je treba prej še razčistiti, ali so ga policisti, ki so prišli na kraj dogodka, pravočasno seznanili z njegovimi pravicami, da mu kot osumljenemu poskusa uboja ni treba govoriti s policisti in da ima pravico do odvetnika. Njegov odvetnik Benjamin Peternel namreč meni, da policisti Sebancu ob prijetju sploh niso podali pravnega pouka, torej da so ga pričeli zasliševati, ne da bi mu razložili, kakšne so njegove pravice. Zato bi bilo treba vrsto dokazov zoper obtoženega izločiti iz kazenskega spisa. Policistom, ki so prispeli na prizorišče zločina, je obtoženi menda rekel, da je hčerko premalo poškodoval. "Žal mi je, ker dejanja nisem dokončal, saj si je to zaslužila," je povedal policijski patrulji. In ravno to naj bi bil osumljeni dejal policistom, preden so mu povedali, da je osumljen kaznivega dejanja in da mu ni treba ničesar povedati. Izjavo so potem policisti zapisali v uradnem zaznamku in kasneje v kazenski ovadbi. Prav to je po mnenju odvetnika Peternela zelo sporno. Včeraj sta na sodišče prišla dva policista, Rok Majer in Matic Šerc. Kot priča je bila vabljena tudi policistka Katarina Mohorič, a je ni bilo, ker je na bolniškem dopustu. Njen komandir je sodišču sporočil, da bo na bolniški predvidoma leto dni, prav tako pa ni pripravljena pričati preko videokonference, ker bi jo to preveč vznemirilo.

​Sodišče bo zaslišalo še dva policista

Sodnico je, ko je pričal Majer, zanimalo, kdaj je Sebanca poučil o njegovih pravicah in ali mu je na kraju dogodka dal v podpis obrazec, na katerem so navedene vse pravice osumljenih, ko jim policija odvzame prostost. "Nobenega obrazca mu nisem dal, saj sem ga ustno seznanil z njegovimi pravicami. Mi smo se bolj posvečali oškodovanki, ki je krvavela, in smo ji skušali ustaviti krvavitev," je povedala priča. Priča kasneje odvetniku Peternelu ni znala pojasniti, kako izgleda omenjeni obrazec, in ni vedela, ali je imela ta dokument sploh s seboj na kraju dogodka.

Precej neprepričljivo je bilo pričanje policista in Majerjevega sodelavca Matica Šerca, saj se je ob vprašanjih sodnice in odvetnika precej zapletal v izjavah. Sprva je trdil, da je slišal, kako je Majer osumljenega seznanil z njegovimi pravicami, preden je pomagal kolegici Katarini, da sta ga vklenila, nato pa je dejal, da je Majer z osumljenim govoril že, preden je sam stopil do njiju, saj je za Majerjem prišel na kraj dogodka. Sodnica je po zaslišanju prič sklenila, da bo konec marca, ko se bo narok nadaljeval, kot priči zaslišala še dva policista, ki sta bila od začetka navzoča na kraju dogodka, ter sosedo, ki je prva pritekla do ranjene oškodovanke. Glede Katarine Mohorič pa bo sodišče opravilo poizvedbe pri njenem zdravniku, in sicer, kakšno je njeno zdravstveno stanje in koliko časa naj bi še bila na bolniškem dopustu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta