Sojenje zaradi umora: Z Julijo je prijateljeval že v času Sarine smrti

Gordana Possnig Gordana Possnig
22.10.2022 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sebastienu Abramovu zaradi umora grozi do 30 let zapora.
Gordana Possnig

Na celjskem sodišču se je z zaslišanji prič nadaljevalo sojenje Ljubljančanu Sebastienu Abramovu, ki je obtožen umora svojega tedanjega dekleta Sare Veber. Zločin se je zgodil 15. marca 2015 v stanovanjski hiši njenih staršev v Pernovem 30 pri Žalcu. Abramovu tožilstvo očita umor na zahrbten način in iz nizkotnih nagibov, saj naj bi ga bilo dekle nameravalo zapustiti.

Do tragedije je prišlo med čiščenjem polavtomatske puške, dogodek pa Abramov ves čas opisuje kot nesrečo. Vseskozi se zagovarja, da se mu je puška sprožila po nesreči. Do večmesečne prekinitve sojenja je prišlo, ker je Abramov vmes zamenjal dva odvetnika, zdaj ga zastopa Mihael Rotter.

Zaročenka ni dvignila vabila

Včerajšnji narok je bil namenjen zaslišanju prič obrambe. A so prišle na sodišče le tri od petih povabljenih prič. Vabljene obtoženčeve zaročenke Julije Adlešič ni bilo, prav tako ni prišel policist Marko Turk, sicer prijatelj Abramova.

 

Sodišče je najprej kot pričo zaslišalo policista Aleksandra Jelena, ki je 15. marca 2015 vodil patruljo, ki je prišla tedaj prva na kraj tragedije. "Ko smo vstopili v hišo, je nesrečno dekle negibno ležalo na kavču. Moški je histeričen letal okoli po sobi in vpil, da bo šel še on za njo. Policisti smo ga spravili v sosednjo sobo, kjer se je umiril in povedal, kaj se je zgodilo. Dejal je, da se mu je puška sprožila, medtem ko jo je popravljal. Mama nesrečnega dekleta je skušala svojo hčerki pomagati. A je dežurni zdravnik, ko je prišel na kraj dogodka skoraj istočasno z nami, lahko le ugotovil, da dekletu ni več pomoči. Ob histeričnih napadih moškega pa je zdravnik še ocenil, da ta potrebuje zdravniško pomoč. Zato so ga z reševalnim vozilom odpeljali na pregled v psihiatrično bolnišnico," je pripovedovala priča.

Preverila ga je v googlu

V nadaljevanju sojenja sta na prostor za priče stopila starša obtoženčeve zaročenke Julije Adlešič, Monika in Boštjan Adlešič, ki sta skladno opisala svoje poznavanje obdolženca. Prvič sta ga videla, ko je Julija obiskovala deveti razred osnovne šole. Tedaj jo je Abramov domov pripeljal z luksuznim vozilom. A to Julijinim staršem ni bilo všeč in sta svoji hčerki svetovala, da naj se ne družbi s takšnimi ljudmi. Zato je Julija nekaj časa prikrivala, da ima stike z njim. Ko se je spet pojavil pri njih, jo je pripeljal z avtomobilom srednjega razreda, kar je bilo njenim staršem bolj všeč. Abramov se jim je predstavil kot kriminalist, ki zasluži šest tisoč evrov mesečno. Ker je svoje izjave pogosto spreminjal, je postala Julijina mati sumničava. Jeseni 2015 je tako v google vtipkala njegovo ime in priimek in šokirana spoznala, da je moški povezan s tragično smrtjo Sare Veber.

 

Z ugotovitvami je soočila svojo hčerko in Julija ji je v joku priznala, da se tudi sama boji, da to s Saro ni bila nesreča, kakor je trdil Abramov.

Julijina starša sta včeraj v sodni dvorani še razkrila, da sta ugotovila, da je Abramov k njim domov hodil že v času, ko se je pripetila ta tragedija s Saro, vendar jima je zatrjeval, da Sara ni bila njegova punca, ampak je z njo samo poslovno sodeloval. Julijina starša sta med pričanjem izpostavila tudi to, da sta opazila, da Abramov v javnosti ni kazal naklonjenosti do njune hčere, kakor da bi hotel skrivati njuno razmerje. Julija pa jima je partnerjevo obnašanje pojasnila z razlago, da razmerje v javnosti skrivata zato, ker Abramova celjski kriminalisti preiskujejo zaradi "nekega dogodka".

Klub vsemu se je njuna hčerka vse več družila z njim, vse bolj je padala pod njegov vpliv. V četrtem letniku se je tudi odselila od njiju k Abramovu, prekinila je vse stike tako z njima kot s svojimi prijateljicami. Starši tako za afero Odrezana roka, v kateri je bila Julija glavni akter (nad zapestjem si je odrezala roko namenoma, da bi na goljufiv način od zavarovalnice dobila odškodnino), niso izvedeli od hčerke, ampak so jih o dogodku obvestili policisti. Takrat so se odločili obiskati starše pokojne Sare Veber in spoznali so, da so njihove izkušnje podobne: Abramov je slabo vplival na obe.

Julijina starša sta ob koncu včerajšnjega naroka še povedala, da imata zdaj spet stike s hčerko, a da ne vesta, kje živi.

Sojenje se nadaljuje 8. novembra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta