Sojenje: Zjutraj nasilno ropal, zvečer še posiljeval

Ali Safini ni priznal krivde za rop - pravi, da zaradi alkohola ni vedel, kaj dela. Ropal naj bi bil 20. oktobra predlani zgodaj zjutraj, istega dne pa še posilil študentko. Še eno posilstvo je zagrešil deset dni pozneje
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ali Safini, ki so ga pripeljali iz zapora na Dobu, krivde ni priznal. Kot je dejal, zaradi alkohola ni vedel, kaj počne. Foto: Tomaž SKALE/DNEVNIK
Tomaž Skale/dnevnik

Osemintridesetletni Maročan Ali Safini, ki je bil lani obsojen na 15 let zapora (čemur bo sledil najdaljši možen, petletni izgon iz države) zaradi dveh posilstev, je znova sedel na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča zaradi še enega starega greha, ropa, ki naj bi ga bil zagrešil isti dan kot prvo posilstvo. Ko ga je sodnik Marjan Pogačnik vprašal, ali priznava krivdo, je odvrnil: "Takrat sem bil pod vplivom alkohola. Nisem vedel, kaj delam. Zakaj bi priznal, če nisem vedel, kaj delam? Jemljem zdravila, ker sem odvisnik od alkohola …" Ko ga je sodnik nato pobaral, ali za to obstajajo kaka zdravila, je odločno odvrnil, da tudi zdaj, v zaporu, jemlje zdravila proti alkoholizmu.

In česa je obtožen? Da je 20. oktobra predlani okoli 3. ure zjutraj Nino V. prijel pod roko in na silo odvlekel do bankomata pri Mercatorju v ljubljanski Kotnikovi ulici. Vzel ji je denarnico in telefon, ob tem pa ji grozil, da jo bo udaril. S pestjo ji je nakazal, naj gre na kolena, in ko ga je vsa prestrašena ubogala, ji je naročil, naj zanj dvigne denar. Vzel je bančno kartico in jo dal v bankomat, potem pa zahteval, da vpiše številko PIN. Zaradi groženj je seveda storila tudi to. Ko je prišel do denarja, dvignil je 150 evrov, je odšel.

Safini, ki ima stalno bivališče prijavljeno v Casablanci, po poklicu pa je pomorščak, je na sodnikovo vprašanje, ali razume, česa je obtožen, najprej odgovoril nikalno. Pogačnik je odredil premor, da mu je zagovornik Bojan Konečnik vse skupaj pojasnil, a sta končala prej kot v desetih minutah, ki jih je sodnik dal na voljo. Nato je Safini potrdil, da obtožnico razume, in izjavil, da krivde ne prizna. Tožilka Alenka Mordej kaznovalnega predloga ob morebitnem priznanju niti ni imela. Obramba je namreč vložila ugovor zoper obtožnico, prav tako pred predobravnavnim narokom s tožilstvom ni navezala stika zaradi morebitnih pogajanj.

​Tudi posilstev ni priznal

Čeprav ne gre dvomiti, da je Nino V. nočno srečanje s Safinijem močno prestrašilo, se je težko znebiti občutka, da je imela pravzaprav še srečo v nesreči. Kot rečeno, je še isti dan zvečer posilil 22-letno študentko. Spoznal jo je na Metelkovi, nato sta se družila še v skupni čajni kuhinji študentskega doma na Kardeljevi ploščadi. Ko pa se je od njega poslovila in se namenila v svojo sobo, je šel za njo in jo napadel. Držal jo je za vrat, potisnil na posteljo, lasal in boksal, ker se je upirala. Prosila je, naj neha, on pa ji je pljunil v obraz in pljunek razmazal. "Mother…kerka, ki se igra z moškimi!" je zakričal in ji storil silo najprej na postelji, nato še pod prho. Ob tem pa grozil, da jo bo ubil.

Žrtev ga je prijavila, a na sled so mu prišli šele čez deset dni, potem ko je napadel še eno dekle. Tudi njo je srečal na Metelkovi: začel ji je ponujati drogo in denar, če bo naredila, kar on hoče. Ker z njim ni hotela imeti nobenega opravka, ji je zagrozil, da jo bo zabodel, potem jo je z nožem res porezal po obrazu. Prisilil jo je, da sta odšla do ploščadi bližnjega muzeja, tam jo je slekel in se nad njo spolno znesel. Ko je prišel mimo sprehajalec s psom, je poklicala na pomoč in napadalec je zbežal. Še isto noč ga je policija prijela. Na sodišču se je zagovarjal, da ni storil ničesar proti volji deklet, prva naj bi si bila celo sama želela nasilja. Spolnega stika sicer ni mogel zanikati. V študentski sobi za Bežigradom so našli njegovo spermo, izločke so našli še na telesu druge študentke. Obe sta ga tudi prepoznali kot storilca.

​Psihiater o prištevnosti

Safini je, kot kaže, živel v več evropskih državah, težave z zakonom naj bi bil imel že v Skandinaviji, Nemčiji in Avstriji. Pri nas je bil pred posilstvi obsojen že štirikrat, zaradi dveh tatvin, poškodovanja tuje stvari in tudi ropa. Žal mu takrat niso izrekli tudi izgona iz države. Iz zapora je prišel deset dni pred ropom in prvim posilstvom. Kdaj se bo sojenje zaradi ropa začelo, še ni znano. Je pa glede na obtoženčevo izjavo o alkoholiziranosti odvetnik Konečnik že predlagal, naj v primer vključijo psihiatričnega izvedenca zaradi ocene prištevnosti v času kaznivega dejanja. Predlagal je tudi zaslišanje sodnega izvedenca Gregorja Kovača, ki je pregledal posnetke varnostnih kamer pri bankomatu. "Izvedenec napeljuje, da ste to vi …" je izvedenčeve pisne ugotovitve komentiral sodnik. Safini ni rekel nič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta