Stanje prometne varnosti slabše, oktobra vrsta nesreč zaradi alkohola

28.10.2021 10:19
Do včeraj se na območju PU Nova Gorica policisti obravnavali 588 prometnih nesreč, od tega jih je v prvih devetih mesecih 59 povzročil vinjen voznik.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična. 
Miha Vidrih

Policisti Policijske uprave Nova Gorica so med zadnjimi tremi vikendi na cestah Severne Primorske ob rednem delu preverjali še vožnjo pod vplivom alkohola, prepovedanih drog ali drugih psihoaktivnih snovi. Razlog je poslabšano stanje prometne varnosti v zadnjih tednih, so sporočili s PU Nova Gorica.

Od začetka letošnjega leta do vključno 27. oktobra so na tamkajšnjem območju obravnavali 588 prometnih nesreč, kar je sicer za 13,7 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani (681 nesreč), vendar so bile posledice teh hujše. Letos je na cestah Severne Primorske v prometnih nesrečah umrlo osem ljudi (lani trije), 50  je bilo hudo in 175 oseb pa lažje ranjenih. V lanskem letu je bilo hudo ranjenih 34 oseb, lažje pa 198.

Od 6002 voznikov, vinjenih 405

Preizkus alkoholiziranosti so goriški policisti v prvih devetih mesecih tega leta opravili pri 6002 voznikih in ugotovili, da je bila stopnja alkohola v izdihanem zraku v 405 primerih večja od dovoljene. V sedmih primerih so bili vozniki tako vinjeni, da so jih morali policisti pridržati do streznitve. 59 voznikov je pod vplivom alkohola povzročilo prometno nesrečo, kar je en več kot v enakem obdobju lani. V prometnih nesrečah s smrtnim izidom sta bila pod vplivom alkohola dva povzročitelja, lani pa eden. 

Policisti so pregledali še 110 voznikov zaradi suma vožnje pod vplivom mamil. 14 je bilo pozitivnih, 73 pa je pregled odklonilo. V enakem obdobju lani se je za volan usedlo 9 voznikov pod vplivom mamil, 83 je pregled odklonilo.

Fotografija je simbolična. 
Pu Novo Mesto

Vozi odgovorno, pred vožnjo ne pij alkohola

Alkohol najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja. Voznik se zato počuti sposobnejšega, dejansko pa je slabša sposobnost zaznavanja, ocene razdalj so napačne, reakcije počasne, posledice so še motnje pri ravnotežju in zožen zorni kot, opozarjajo policisti. V prometu se stanje alkoholiziranosti pogosto izraža v izzivanju nevarnosti, denimo prepočasni ali prehitri vožnji, težjemu obvladovanju ali spremljanju smeri vožnje, nevklopljenih smrtnih kazalcih, ustavljanju pri zeleni luči ali vožnji v rdečo luč. 

Policisti zato opozarjajo, da alkoholizirani vozniki ne sodijo za volan, saj je alkohol največkrat soodgovoren za prometne nesreče, ki se pogosto končajo z najhujšimi posledicami, kot so invalidnost ali celo smrt. "Ne dopustite, da bi zaradi vašega neodgovornega ravnanja ugasnilo življenje," so sporočili.

Z nadzori cestega prometa bodo policisti nadaljevali tudi v prihodnje. Nadzor na območju PU Nova Gorica bo poostren v času med 27. oktobrom in 2. novembrom ter v času Martinovega vikenda v novembru in božično-novoletnih praznikov v decembru, so še sporočili s PU Nova Gorica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta