Streljanje v ljubljanskem BTC: Na pogovor prišli s pištolami in nožem

01.10.2021 16:03
Po strelskem obračunu dveh romskih družin v ljubljanskem nakupovalnem središču je bil za dva strelca iz iste družine odrejen pripor, v kazenskem postopku, ki sledi, pa se bosta znašla tudi njuna mama in član druge romske družine
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na terasi lokala Kofi plac sta se v strelski obračun zapletli romski družini Bajrić in Beganović. Foto: Luka CJUHA/DNEVNIK
Luka CJUHA/Dnevnik

V strelski obračun, ki se je zgodil sredi dneva 17. septembra letos v ljubljanskem BTC, naj bi bili po ugotovitvah policije vpleteni dve romski družini oziroma njeni člani. Po podatkih policije naj bi to bili 28-letni Roki Bajrić iz Trzina, njegov deset let starejši brat Mirsad Bajrić iz Ljubljane, njuna 55-letna mama Mina Husić iz Trzina in 27-letni Valentin Beganović iz okolice Ljubljane. Dogodek, ki se je zgodil okoli 13.30 pred lokalom Kofi plac v BTC nasproti tržnice, je močno vznemiril goste lokala, ki so sedeli na terasi. Policija ni imela težkega dela z iskanjem storilcev, saj so vse dogajanje med dvema skupinama, očitno sovražno nastrojenima, posnele varnostne kamere pred lokalom. Roki in Mirsad Bajrić sta se po dogodku sama predala policiji, zdaj sta v priporu. Njuno mamo pa so policisti aretirali na njenem domu, zanjo ni bil odrejen pripor. Prav tako pripor ni bil odrejen zoper Valentina Beganovića. Policija je ugotovila, da je Roki Bajrić tistega dopoldneva poklical Renata Beganovića in mu naročil, naj pridejo v lokal Kofi plac, da se bodo pogovorili. O čem naj bi se pogovorili, nihče od osumljenih kasneje policiji ni želel povedati, pogovor pa je prerasel v konflikt, ki se je sprevrgel v streljanje.

Poskus uboja in ogrožanje varnosti

Po neuradnih podatkih naj bi bili oškodovanci že prej večkrat izsiljevali brata Bajrić. Policija je bila o dogodku v BTC obveščena takoj po streljanju, zato so bile na kraj dogodka napotene policijske patrulje in reševalci. Pred omenjenim lokalom so našli Hajra Beganovića in njegovega sina, Valentina Beganovića, oba sta bila ustreljena v nogo. Odpeljana sta bila v ljubljanski klinični center, zdravniško pomoč pa je poiskal še Renato Beganović, ki je bil s trdim predmetom udarjen v glavo. Zdravniki so rani obeh Beganovićev prepoznali kot hudo telesno poškodbo, Valentino Beganović pa je utrpel lažjo poškodbo. Policija je Mino Huskić in njena sinova Rokija in Mirsada Bajrića obtožila poskusa uboja, Rokija in Mirsada Bajrića ter Valentina Beganovića pa še povzročitve splošne nevarnosti, saj so streljali pred lokalom, kjer je tedaj sedelo več ljudi, veliko pa jih je šlo tudi mimo lokala, in je z dogajanjem obstajala resna nevarnost ogroženosti za njihovo zdravje in življenje. Vsi osumljeni in tudi nekateri oškodovanci so že stari znanci policije, ki jih je že večkrat obravnavala za različna kazniva dejanja.

Množični pretep

Policijska preiskava je pokazala, da so najprej v lokal Kofi plac skupaj prišli Roki Bajrić, Mina Husić in Elvisa Bajrić, nato pa še eden od družinskih članov družine Bajrić z neznanim moškim ter potem še Mirsad Bajrić z ženo. Kmalu zatem so se pred lokal pripeljali Hajro Beganović in sinova Valentino in Renato Beganović. Hajro Beganović je iz avtomobilskega prtljažnika vzel ročaj sekire, nato pa je skupaj s sinovoma šel v lokal. Skupini sta se sprva mirno pogovarjali, a sta postajali vse glasnejši in pogovor je prerasel v hud prepir. Tedaj naj bi brata Roki in Mirsad Bajrić potegnila pištoli in začela meriti v Beganoviće. Med prepirom sta začela streljati, eden od strelov je zadel Valentina Beganovića, ki je prav tako potegnil pištolo in meril Bajriće v noge. Beganović je proti Bajrićem izstrelil nekaj nabojev, a ni zadel nikogar. Ko je bil zadet Valentino Beganović, se je na noge dvignil njegov oče Hajro Beganović. Tedaj je do njega izza njegovega hrbta pristopila Mina Husić in ga z večjim kuhinjskim nožem zabodla v hrbet, vendar ga ni poškodovala. V dogajanje je posegel Mirsad Bajrić, ki je v nogo ustrelil Hajra Beganovića in je ta padel po tleh. Mina Huskić se je pognala za Renatom Beganovićem, trdi policija, ki je bežal na drugo stran lokala, in ga skušala zabosti z nožem. Vendar jo je obvladal in ji odvzel nož. V obračun se je vpletel Roki Bajrić, saj je želel pomagati mami, zato je Renata Beganovića nekajkrat z ročajem pištole udaril po glavi. Nato se je vpletel še Valentino Beganović, ki je začel metati kozarce proti Rokiju Bajriću. Pritekla je še Elvisa Bajrić, ki je začela škropiti s solzivcem in tako omogočila, da sta Roki Bajrić in Mina Huskić skupaj z njo zbežala do avtomobila in so se odpeljali s kraja dogodka. Zbežala sta tudi Mirsad Bajrić in njegova žena in še en član družine Bajrić s prijateljem, ki v obračun med dvema družinama nista bila vpletena.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta